Ένα έντερο που δυσλειτουργεί θα μπορούσε να πυροδοτήσει αλλαγές στον φυσιολογικό ιστό του μαστού, συμβάλλοντας στην εξάπλωση του καρκίνου του μαστού και σε άλλα σημεία του σώματος, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από το Κέντρο Καρκίνου του University of Virginia Health System.

Πώς συνδέεται το έντερο με τον καρκίνο του μαστού

Το μικροβίωμα του εντέρου, η συλλογή μικροβίων που ζουν φυσικά μέσα μας, μπορεί να διαταραχθεί από κακή διατροφή, μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών, παχυσαρκία ή άλλους παράγοντες. Όταν συμβεί αυτό, το πάσχον μικροβίωμα «επαναπρογραμματίζει» σημαντικά κύτταρα του ανοσοποιητικού, αλλάζοντας υγιή κύτταρα του ιστού του μαστού, γνωστά ως μαστοκύτταρα, διευκολύνοντας την εξάπλωση του καρκίνου.

Το εύρημα θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να αναπτύξουν τρόπους για να εμποδίσουν πιθανές μεταστάσεις. Καθώς, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, όταν συμβεί είναι συχνά θανατηφόρο: To 29% των γυναικών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού ζει τα επόμενα πέντε χρόνια ενώ για τους άνδρες με μεταστατικό καρκίνο του μαστού, το ποσοστό αυτό είναι μόλις 22%.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει στους γιατρούς να προβλέψουν ποιοι ασθενείς διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου μετά τη θεραπεία, λένε οι ερευνητές πίσω από την μελέτη.

«Βλέπουμε ότι η εντερική δυσβίωση, ένα ανθυγιεινό δηλαδή και φλεγμονώδες εντερικό μικροβίωμα, αλλάζει συστηματικά τους μαστικούς ιστούς των πειραματόζωων που δεν έχουν καρκίνο. Οι αλλαγές ιστού ενισχύουν τη διήθηση των μαστοκυττάρων που, παρουσία όγκου, διευκολύνουν τη μετάσταση του όγκου του μαστού» εξηγούν οι ερευνητές.

Η συσχέτιση με δείγματα από ανθρώπους

Με βάση τα εργαστηριακά τους ευρήματα, οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα ιστών που ελήφθησαν από ανθρώπους ασθενείς με θετικό σε ορμονικούς υποδοχείς καρκίνο του μαστού. Βρήκαν ότι αυτοί οι ασθενείς, όπως και τα πειραματόζωα, είχαν αυξημένο αριθμό μαστοκυττάρων και αυξημένες εναποθέσεις κολλαγόνου. Ο αριθμός των μαστοκυττάρων συσχετίστηκε με την ποσότητα κολλαγόνου και, κυρίως, με τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του μαστού στους ασθενείς.

«Τα μαστοκύτταρα είχαν έναν αμφιλεγόμενο ρόλο στον καρκίνο του μαστού, με ορισμένες μελέτες να εντοπίζουν θετική συσχέτιση με την έκβαση, ενώ άλλες έχουν εντοπίσει αρνητικές συσχετίσεις», αναφέρουν οι ερευνητές.

«Η έρευνά μας προτείνει ότι για να ορίσουμε καλύτερα τη σχέση μεταξύ των μαστοκυττάρων και του κινδύνου για μετάσταση όγκου του μαστού, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τα λειτουργικά χαρακτηριστικά των μαστοκυττάρων, την πυκνότητα του κολλαγόνου των ιστών και τη θέση των μαστοκυττάρων σε σχέση με τον όγκο».

«Απώτερος στόχος είναι οι γιατροί να μπορούν να διακρίνουν τη σχέση εντέρου-μαστοκυττάρου σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού για να βοηθήσουν στην πρόληψη της επανεμφάνισης και της εξάπλωσης του καρκίνου. Μπορεί επίσης να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν την ανακάλυψη για να εντοπίσουν ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο υποτροπής, επιτρέποντάς τους να προσαρμόσουν τη στρατηγική θεραπείας για την πρόληψη της μεταστατικής νόσου» καταλήγουν οι ερευνητές.