Ένας γενετικά κατασκευασμένος ιός του επιχείλιου έρπητα (RP2) φαίνεται να είναι η νέα ελπίδα κατά του καρκίνου, καθώς ερευνητές από το Institute for Cancer Research του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι θα μπορούσε να εξαλείψει ή να συρρικνώσει τους όγκους σε ασθενείς σε τελικό στάδιο.

Τα πρώτα ευρήματα – που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO) του 2022 – υποδηλώνουν ότι οι ιοί που σκοτώνουν τον καρκίνο θα μπορούσαν ενδεχομένως να προσφέρουν ελπίδα σε ορισμένους ασθενείς όπου άλλες μορφές ανοσοθεραπείας δεν έχουν αποδώσει.

Ο ιός του έρπητα κατά του καρκίνου

Οι ασθενείς έλαβαν ένεση με την εξασθενημένη μορφή του ιού του απλού έρπητα που έχει τροποποιηθεί για να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα σε μια πρώιμη δοκιμή στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (ICR) στο Λονδίνο.

Η ένεση χορηγείται απευθείας στον όγκο, πολλαπλασιάζεται μέσα στα καρκινικά κύτταρα για να τα «σκάσει» από μέσα, και επίσης μπλοκάρει μια πρωτεΐνη γνωστή ως CTLA-4, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνοντας την ικανότητά του να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα.

Το RP2 έχει επίσης τροποποιηθεί για να παράγει μόρια, τα οποία δίνουν στον ιό πρόσθετες δυνατότητες να πυροδοτήσει το ανοσοποιητικό σύστημα σε δράση κατά του καρκίνου.

Οι ασθενείς στη δοκιμή είχαν καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του δέρματος, του οισοφάγου του κεφαλιού και του τραχήλου και είχαν εξαντλήσει άλλες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της αποτυχίας ανταπόκρισης στην ανοσοθεραπεία με αναστολείς του σημείου ελέγχου.

Πώς επωφελήθηκαν οι ασθενείς

Τρεις στους εννέα ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με RP2 είδαν τους όγκους τους να συρρικνώνονται. Ένας ασθενής με καρκίνο των σιελογόνων αδένων είδε τον όγκο του να εξαφανίζεται εντελώς και να παραμένει απαλλαγμένος από καρκίνο 15 μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας.

Επτά στους 30 ασθενείς που έλαβαν τόσο RP2 όσο και ανοσοθεραπεία επωφελήθηκαν επίσης από τη θεραπεία. Από τους επτά ασθενείς που έλαβαν τον συνδυασμό και είδαν όφελος, στους έξι ο καρκίνος δεν εξελίχθηκε στους 14 μήνες.

Και οι 30 ασθενείς που συμμετείχαν στη δοκιμή είχαν πολύ προχωρημένους καρκίνους που απέτυχαν να ανταποκριθούν ή δεν ήταν κατάλληλοι για τυπικές επιλογές θεραπείας.

Εκμεταλλευόμενοι τους δύσκολους αντιπάλους

Ο καθηγητής Kristian Helin, Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι ιοί είναι ένας από τους παλαιότερους εχθρούς της ανθρωπότητας, όπως όλοι έχουμε δει κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ωστόσο, η νέα μας έρευνα δείχνει ότι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε ορισμένα από τα χαρακτηριστικά που τους καθιστούν δύσκολους αντιπάλους για να μολύνουν και τελικά να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα.

Είναι μια μικρή μελέτη, αλλά τα αρχικά ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα. Ελπίζω πολύ ότι καθώς αυτή η έρευνα επεκτείνεται, θα δούμε τους ασθενείς να συνεχίζουν να επωφελούνται».