Ηδη από τον 6ο αιώνα π.Χ., η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική και η αγιουρβέδα αξιοποιούν τις θεραπευτικές ιδιότητες του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ήταν ένα από τα τρία δώρα των μάγων στον Χριστό. Ναι, καλά καταλάβατε, μιλάμε για το λιβάνι. Ένα έλαιο που όταν το ακούμε πάει ο νους μας στην εκκλησία. Κι όμως αποτελεί ένα εξαιρετικό συστατικό με ισχυρή αντιγηραντική δράση στην επιδερμίδα, το οποίο συναντάμε σε αρκετά καλλυντικά αλλά και σε diy σπιτικές συνταγές ομορφιάς. Ας δούμε αναλυτικά σε ποιους τομείς δρα ευεργετικά το έλαιο λιβανιού.

# Αντιγήρανση στην επιδερμίδα

Αν και είναι γνωστό εδώ και αιώνες, το έλαιο από λιβάνι προσέλκυσε σχετικά πρόσφατα την προσοχή της δυτικής κοσμετολογίας. Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιγηραντικό συστατικό, που φημίζεται ότι μειώνει τις ρυτίδες και συσφίγγει το δέρμα. Η ικανότητά του αυτή οφείλεται στο ότι προφυλάσσει τα κύτταρα από την ελεύθερη οξείδωση και διεγείρει την παραγωγή νέων.

Επίσης:

-Βελτιώνει τον τόνο του δέρματος και συμβάλλει στη μείωση των ραγάδων.

-Καταπολεμά την υπερβολική λιπαρότητα και ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος, χάρη στην αντισηπτική του υπόσταση.

-Καταπραϋνει τις φλεγμονές και προλαμβάνει την ακμή, χάρη στα μποσβελικά οξέα του.

 

# Μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη διάθεση

Οταν εισπνέεται, λειτουργεί σαν ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό χωρίς τις παρενέργειες που έχουν συνήθως τα χημικά σκευάσματα. Μελέτες δείχνουν ότι ρίχνει την υψηλή πίεση, καταπολεμά το στρες και τα αρνητικά συναισθήματα. Ως εκ τούτου, είναι ένα πολύ καλό βοήθημα για τον ήρεμο και ποιοτικό ύπνο. Κάντε ένα ζεστό μπάνιο και προσθέστε μερικές σταγόνες ελαίου. Θα χαλαρώσετε αποτελεσματικά. Εναλλακτικά ρίξτε μερικές σταγόνες σε ένα diffuser.

# Βοηθάει στην αυτοσυγκέντρωση

Ενισχύει την πνευματική ισορροπία, σταθεροποιεί την ενέργεια του βασικού τσάκρα, ενώ κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι βελτιώνει τη μνήμη και τις μαθησιακές ικανότητες. Γι’ αυτόν τον λόγο, τo λιβάνι θεωρείται ένα από τα κορυφαία έλαια για διαλογισμό.

Ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία την κυρία Σοφία Τριάντου, aromatherapy-phytotherapy training manager της APIVITA SA.