Οι ιδιαίτερες στιγμές συχνά «μεταμφιέζονται» σε συνηθισμένη ζωή: βιάζεστε να στείλετε τα παιδιά στο σχολείο το πρωί, να τα πάρετε στην ώρα τους, να τα φέρετε στο σπίτι και το δείπνο τους, στη μπανιέρα, στο κρεβάτι… Το επόμενο πρωί τα ίδια. Τα χρόνια περνούν όμως γρήγορα και θα πρέπει να σας απασχολήσει τι αναμνήσεις θα έχουν τα παιδιά σας από την παιδική τους ηλικία. Σίγουρα δεν θέλετε να θυμούνται έναν αγώνα δρόμου για να προλάβουν τις υποχρεώσεις τους. Οι οικογενειακές δραστηριότητες που μετατρέπονται σε παραδόσεις μπορεί να είναι ένας εύκολος και ουσιαστικός τρόπος για να πάρετε μια «ανάσα» κατά τη διάρκεια της βιασύνης και να επανασυνδεθείτε ως οικογένεια.

Απλά επιλέξτε μια οικογενειακή δραστηριότητα για να δοκιμάσετε και, στη συνέχεια, δείτε αν θέλετε να την μετατρέψετε σε οικογενειακή παράδοση. Στο βόρειο ημισφαίριο, αυτή την περίοδο είναι φθινόπωρο. Οι περισσότεροι από εμάς δεν γιορτάζουμε τη συγκομιδή, αλλά καθώς το σκοτάδι έρχεται νωρίτερα στρέφουμε ενστικτωδώς την εστίασή μας προς τα μέσα: στο μαγείρεμα υγιεινού φαγητού, το άναμμα κεριών και τη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας θαλπωρής στο σπίτι. Η εποχή λοιπόν μας καθοδηγεί… Ακολουθούν πέντε φθινοπωρινές δραστηριότητες που μπορείτε να μετατρέψετε σε παραδόσεις για να ενισχύσετε τους οικογενειακούς δεσμούς:

Φτιάξτε στολές για το Halloween

Αφιερώστε λίγο από το χρόνο σας κάθε Σαββατοκύριακο για να βοηθήσετε τα παιδιά να φτιάξουν τις δικές τους αποκριάτικες στολές για το Halloween – η παράδοση αυτή έχει γίνει πλέον must και στη χώρα μας. Χαράξτε μαζί κολοκύθες και ζητείστε από το παιδιά σας να ηχογραφήσουν ένα… τρομακτικό μήνυμα στον τηλεφωνητή σας.

Ποιος μπορεί να συγκεντρώσει περισσότερα φύλλα;

Η φύση του φθινόπωρο είναι μαγευτική! Ζητήστε από τα παιδιά να διαλέξουν τα πιο όμορφα φύλλα και φτιάξετε με αυτά διακοσμητικά για το σπίτι σας. Πώς; Βάψτε τα φύλλα με χρυσό σπρέι και κρεμάστε τα στις κουρτίνες με μια κίτρινη λευκή κλωστή ή δέστε τα με σπάγκο σε μερικά μακρόστενα κεριά για το σαλόνι (αν έχετε μόνοι ένα παιδί, καλέστε τους φίλους του και τους γονείς τους σε διαγωνισμό συλλογής φύλλων).

Κάντε μια πεζοπορία στη φθινοπωρινή φύση

Εάν ζείτε στην επαρχία, βγείτε για μια βόλτα με τα παιδιά και μαζέψτε μία σακούλα από τα αγαπημένα τους φρούτα – μήλα, αχλάδια, ρόδια, πορτοκάλια – η ποικιλία αυτή την εποχή είναι μεγάλη. Επιστρέφοντας σπίτι, φτιάξτε παρέα μαρμελάδα ή πίτα. Ολοκληρώστε την εξόρμησή σας στη φύση, πίνοντας χυμό από εποχικά φρούτα και τρώγοντας σοκολατένια ντόνατς.

Φτιάξτε φθινοπωρινές λιχουδιές

Ζεστός χυμός μήλου με κανέλα, κολοκυθόψωμο, ζεστή χορτόσουπα… Φτιάξτε μαζί με το παιδί εποχικές λιχουδιές κι αφήστε τις φθινοπωρινές μυρωδιές να πλημμυρίσουν το σπίτι. Εάν το σούπερ-μάρκετ της γειτονιάς σας διαθέτει κατεψυγμένη ζύμη, μπορείτε να ψήσετε ακόμη και ψωμί. Ή βρείτε μια εύκολη συνταγή που δεν θέλει πολύ ζύμωμα και φτιάξτε τα δικά σας κουλουράκια.

Ξεκινήστε ένα ημερολόγιο οικογενειακής ευγνωμοσύνης

Ζητείστε απ’ όλα τα μέλη της οικογένειας να σχολιάσουν γιατί πράγμα στην οικογενειακή σας ζωή ήταν ευγνώμονες αυτή την εβδομάδα. Την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου, διαβάστε το ημερολόγιο δυνατά. Θα εμπνευστείτε τόσο πολύ, που θα κρατήσετε το ημερολόγιο ζωντανό όλο το χρόνο  – οι ερευνητές λένε ότι αυτό κάνει τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες πιο ευτυχισμένους.

Κι αυτός, πραγματικά, είναι ο λόγος για τις οικογενειακές παραδόσεις. Μας δίνουν νόημα, κάτι που είναι βασική ανθρώπινη ανάγκη. Κι όταν οι ανάγκες μας ικανοποιούνται, είμαστε πιο ευτυχισμένοι!

Τι παραδόσεις λοιπόν έχει η οικογένειά σας; Ποια θα θέλατε να δοκιμάσετε φέτος;

πηγή imommy.gr