Πόσο καλά γνωρίζεις το πεπτικό σου σύστημα; Το πιθανότερο είναι ότι έχεις ακούσει πολλές φορές να μιλούν για τη σημασία του, ενώ η εύρυθμη λειτουργία του βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητές σου. Ήξερες, όμως, ότι εκτός από την πέψη σου φροντίζει και για μια σειρά από άλλες σημαντικές λειτουργίες – μεταξύ των οποίων και η άμυνα του οργανισμού σου – ενώ, αν του προσφέρεις όσα χρειάζεται, μπορεί να ενισχύσει τη διάθεσή σου και να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος;

Η ευεξία περνά από το στομάχι

Στόμα, οισοφάγος, ήπαρ, λεπτό έντερο, κόλον… τα όργανα που συμμετέχουν στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος είναι πολλά και σημαντικά και κάνουν πολλά περισσότερα από το να μεταβολίζουν το φαγητό σου. Για παράδειγμα, είναι πιθανό να μην έχεις ακούσει ότι περίπου το 70% του ανοσοποιητικού σου συστήματος βρίσκεται σε αυτά ακριβώς τα όργανα, με τη μορφή κυττάρων που εκκρίνουν αντισώματα.

Ταυτόχρονα, το πεπτικό σου απελευθερώνει το 90% της σεροτονίνης στο σώμα σου, δηλαδή της ουσίας που ρυθμίζει τη διάθεσή σου, καθώς επηρεάζει την όρεξη, τα συναισθήματα, την κίνηση, τη συμπεριφορά και τις λειτουργίες του νευρικού συστήματος. Και, ίσως η πλέον άγνωστη λειτουργία του να αφορά τη σύνδεση με τον εγκέφαλό σου, που έχει χαρίσει στο πεπτικό το παρατσούκλι «δεύτερος εγκέφαλος». Βλέπεις, στο εσωτερικό του φιλοξενούνται περίπου 100 εκατομμύρια νευρώνες που επικοινωνούν διαρκώς μαζί του, σε βαθμό που ορισμένες φορές να θυμίζουν… ένα κοινό σύστημα.

Προβιοτικά, οι φίλοι του πεπτικού σου

«Φιλικά βακτήρια». Έτσι αποκαλούνται τα προβιοτικά και όχι άδικα, αφού μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι του πεπτικού σου – επομένως, και του οργανισμού σου ευρύτερα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αυτοί οι ζωντανοί μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται και «κατοικούν» στο έντερο, προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στο σώμα σου όταν τους λαμβάνεις στις κατάλληλες ποσότητες. Ανάμεσά τους και η σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού και ανοσοποιητικού συστήματος, που είναι ικανή να βελτιώσει συνολικά την ποιότητα της ζωής σου.

Πέρα από την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού σου και την βελτίωση της διαδικασίας της πέψης, τα προβιοτικά μπορούν να σου προσφέρουν αυξημένα επίπεδα ενέργειας χάρη στην παραγωγή βιταμίνης Β12 και υγιέστερο δέρμα (έχει φανεί ότι συμβάλλουν στην ανακούφιση από το έκζεμα και την ψωρίαση), να μειώσουν τα κρυολογήματα και τη γρίπη, να θεραπεύσουν τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και να συμβάλουν στην απώλεια βάρους.

Συνοψίζοντας λοιπόν, το πεπτικό σου είναι ένα θαυματουργό σύστημα συνδεδεμένων οργάνων. Ο πιο γνωστός σκοπός του είναι να σε βοηθήσει να αφομοιώσεις τα τρόφιμα και να απορροφήσεις θρεπτικά συστατικά. Αλλά υπάρχουν περισσότερα που συμβαίνουν στα παρασκήνια! Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ζωτικής σημασίας να διατηρείς το πεπτικό σου σε καλή κατάσταση.

Ισορροπημένη διατροφή με Αctivia

Πώς μπορείς να το κάνεις αυτό; Πιο εύκολα από ό,τι φαντάζεσαι! Δική μας αγαπημένη επιλογή, για λόγους γεύσης αλλά και πρακτικότητας, τα γιαούρτια και επιδόρπια Activia που συνδυάζουν την ευεργετική δράση 4 δισεκατομμυρίων φιλικών βακτηρίων Bifidus Actiregularis με ασβέστιο και πολλές λαχταριστές επιλογές που μπορείς να απολαύσεις σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Στην καρδιά της δράσης του Activia βρίσκονται πέντε διαφορετικά στελέχη ζωντανών μικροοργανισμών, με σημαντικότερο το Bifidus Actiregularis, το οποίο μελετούν οι επιστήμονες της Danone εδώ και περισσότερα από τριάντα χρόνια. Μέσα από αυτή τη μελέτη, κατέληξαν στην ιδανική διαδικασία ζύμωσης, στους 37 ° C για 8 ώρες. Αυτή η διαδικασία είναι και το μυστικό που διατηρεί τις καλλιέργειες του γιαουρτιού ζωντανές, βοηθώντας το Bifidus να πολλαπλασιάζεται, ενώ ταυτόχρονα προσδίδει στο γιαούρτι τη φανταστική, κρεμώδη υφή του.

Η έρευνα δεν σταματά στην παραγωγή: συνεχίζεται μέχρι το ψυγείο, έχοντας καταφέρει να αποδείξει ότι το πρόσθετο στέλεχος Bifidus παραμένει ζωντανό στα κυπελλάκια Activia σε όλη τη διάρκεια ζωής του προϊόντος. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για το κλασικό γιαούρτι, που έχει αγαπηθεί όσο ελάχιστα, αλλά για όλα τα προϊόντα της σειράς, η οποία περιλαμβάνει επιλογές για όλους –και για κάθε στιγμή της ημέρας.  Τέλος κάθε κύπελλο Activia αποτελεί πηγή Ασβεστίου το οποίο συμβάλει στη φυσιολογική λειτουργία των πεπτικών ενζύμων.

Ας μπούμε σε πρόγραμμα!

Δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις; Έχουμε να σου προτείνουμε αρκετούς απολαυστικούς τρόπους να εντάξεις τα λαχταριστά προϊόντα στην καθημερινή σου διατροφή, απολαμβάνοντας την ευεργετική δράση των 4 δις Bifidus Actiregularis και του ασβεστίου, αλλά και την πλούσια γεύση που προκύπτει από το μείγμα των πέντε καλλιεργειών που κρύβεται στα κυπελλάκια Activia.

Πρωινό να το πιεις στο ποτήρι!

Χάρη στην εξαιρετικά κρεμώδη υφή τους, τα γιαούρτια Activia είναι η τέλεια επιλογή για το πρωινό σου smoothie. Περιέχουν ασβέστιο που συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία των πεπτικών ενζύμων προσφέροντας έτσι στο πεπτικό σου το boost που χρειάζεται, ήδη από την πρώτη στιγμή της ημέρας.

Αρκούν πέντε λεπτά για να έχεις στα χέρια σου ένα λαχταριστό και θρεπτικό πρωινό ρόφημα! Αν θες να φτιάξεις ένα από τα αγαπημένα μας smoothies (δες τη συνταγή εδώ), θα χρειαστείς μόνο φράουλες, Activia 2%, λίγο γάλα, μπανάνα και λίγη βρώμη. Αν πάλι είσαι fan των μύρτιλλων (και της αντιοξειδωτικής τους δράσης), αρκεί να τα ρίξεις σε ένα μπλέντερ μαζί με μπανάνες, μήλο, γάλα και παγάκια – και, φυσικά, Activia Λευκό 2% – ώστε η μέρα να ξεκινήσει με τον καλύτερο τρόπο. Τη συνταγή θα τη βρεις εδώ.

Στο γραφείο: Εύκολες, τραγανές μπουκίτσες

Υπάρχουν πολλοί ακόμη τρόποι να εντάξεις το γιαούρτι στην πρωινή σου διατροφή (ορισμένους από τους καλύτερους θα τους βρεις εδώ), όμως η αλήθεια είναι ότι όταν βρίσκεσαι στη δουλειά θέλεις κάτι που να απαιτεί τη μικρότερη δυνατή προετοιμασία.

Το ίδιο ισχύει και για εμάς – και έχουμε βρει τη λύση στις Τραγανές Απολαύσεις της Activia, ένα πλήρως ισορροπημένο και ελαφρύ σνακ, με ασβέστιο και φυτικές ίνες. Στο ειδικό καπάκι των γιαουρτιών, βρίσκουμε ένα λαχταριστό, crunchy μείγμα δημητριακών, ενώ έχουμε την ευκαιρία να επιλέξουμε ανάμεσα σε δυο γεύσεις: Δημητριακά και Δημητριακά με μέλι & αμύγδαλο.

Το βράδυ: Όνειρο γλυκό

Ποια είναι εκείνη που δεν πιάνει τον εαυτό της να αναζητά μια γλυκιά λιχουδιά μετά το ελαφρύ της δείπνο; Η Activia έχει και πάλι την απάντηση, επιτρέποντάς μας να υποκύψουμε στον πειρασμό, όχι απλώς χωρίς να επιβαρύνουμε το σώμα μας, αλλά και φροντίζοντας το ενεργά.

Φράουλα, Λεμόνι, Ακτινίδιο, Δαμάσκηνο ή Καρύδι & Βρώμη; Όποιο κρεμώδες επιδόρπιο Activia και αν επιλέξεις, θα σε αποζημιώσει με πλούσια γεύση, χαμηλές θερμίδες και ασβέστιο που συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία των πεπτικών ενζύμων.

Φυσικά, τα κλασικά γιαούρτια Activia μπορούν να γίνουν η βάση για άφθονο πειραματισμό στη διάρκεια της ημέρας. Δοκίμασε τα ως σνακ, σε συνδυασμό με γλυκές και αλμυρές τροφές, μετάτρεψε τα σε λαχταριστές υγιεινές σως και, φυσικά, απόλαυσέ τα σκέτα ή με λίγο μέλι.

Βρες τη γεύση που σου ταιριάζει.