Τo skincare και το μακιγιάζ δεν χρειάζεται να είναι μόνο κομμάτια της καθημερινής ρουτίνας. Μπορεί να αποτελέσουν σημαντικούς παράγοντες ευεξίας, χαλάρωσης αλλά και της δημιουργικότητάς μας. Ωστόσο καλό είναι πρώτα να βεβαιωθούμε ότι οι επιλογές που κάνουμε  δεν βάζουν σε κίνδυνο έστω και εν αγνοία μας την υγεία και την όμορφη όψη της επιδερμίδας μας. Ετσι οι παρακάτω δέκα ερωτήσεις είναι ένα μέσο μέτρησης της αντίληψής μας όσον αφορά την περιποίηση και το μακιγιάζ, ένα beauty IQ τεστ αν θέλετε, που θα μας βοηθήσει να περιορίσουμε τυχόν αστοχίες ή θα λύσει ενδεχομένως κάποιες απορίες μας, σχετικά με διάφορα συμπτώματα που εμφανίζονται κατά καιρούς στο πρόσωπό μας.

  1. Μία μπάρα σαπουνιού και το νερό είναι ο ιδανικός καθαρισμός για το ξηρό ή ευαίσθητο τύπο δέρματος.

α. Σωστό.

β. Λάθος.

Σωστή απάντηση

β. Λάθος

Η σωστή περιποίηση της επιδερμίδας ξεκινάει από τον καθαρισμό. Είναι απαραίτητο λοιπόν να επιλέγουμε την αντίστοιχη σύνθεση καθαριστικού, σύμφωνα με τον τύπο μας. Το σαπούνι μπορεί να αφυδατώσει ή να ερεθίσει ακόμα περισσότερο το ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα. Αν ανήκουμε σε αυτήν την κατηγορία, προτιμάμε κάποια άλλη σύνθεση, όπως γαλάκτωμα, έλαιο, μπαλμ ή νερό καθαρισμού με ενυδατικούς παράγοντες.

  1. Το πρόσωπο χρειάζεται καθαρισμό μόνο μία φορά την ημέρα.

α. Σωστό

β. Λάθος

Σωστή απάντηση

β. Λάθος

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, η ιδανική συχνότητα καθαρισμού είναι 2 φορές την ημέρα, πρωϊ και βράδυ. Επίσης καλό είναι να ξεπλένουμε το πρόσωπό μας με νερό, όταν ιδρώνουμε.

  1. Ποια είναι τα βήματα της σωστής περιποίησης:

α. Καθαρισμός, ενυδάτωση, τόνωση.

β. Τόνωση, καθαρισμός και ενυδάτωση

γ. Καθαρισμός, ξέπλυμα με νερό, τόνωση και ενυδάτωση

δ. Ενυδάτωση, καθαρισμός και ξέπλυμα με νερό.

Σωστή απάντηση

γ.

Η επιδερμίδα μπορεί να απορροφήσει σε βάθος τα ευεργετικά συστατικά της ενυδατικής σύνθεσης, εφόσον ξεμπλοκάρουμε τους πόρους της από το σμήγμα και τους ρύπους.

  1. Το μέτωπο, η μύτη και το πηγούνι περιγράφονται ως:

α. Ξηρή ζώνη

β. Τ ζώνη

γ. Λιπαρή ζώνη

δ. Ζώνη ελέγχου

Σωστή απάντηση

β.

Όταν μιλάμε για την Τ ζώνη, αναφερόμαστε στις συγκεκριμένες περιοχές του προσώπου, λόγω του σχήματός της.

  1. Ποια περιοχή ονομάζεται ντεκολτέ:

α. Το πάνω μέρος της πλάτης.

β. Η περιοχή πίσω από τα αυτιά.

γ. Τα σημεία που ψεκάζουμε το άρωμα.

δ. Η περιοχή που ξεκινάει από τη βάση του λαιμού και περιλαμβάνει το μπούστο.

Σωστή απάντηση

δ.

Το ντεκολτέ είναι η περιοχή από τον λαιμό μέχρι το πάνω μέρος του στήθους και τους ώμους. Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε και αυτό το σημείο στην καθημερινή μας περιποίηση, προκειμένου να εμποδίσουμε την πρόωρη γήρανση ρυτίδων και τη χαλάρωση.

  1. Η μάσκαρα πρέπει να αντικαθίσταται κάθε:

α. 3 μήνες.

β. 6 μήνες.

γ. 8 μήνες.

Δ. 18 μήνες.

Σωστή απάντηση

α και β.

Όλα τα καλλυντικά έχουν ημερομηνία λήξης γιατί αναπτύσσουν βακτηρίδια, τα οποία είναι επιβλαβή για το δέρμα, τα μάτια και τα χείλη. Η μάσκαρα θα πρέπει να αντικαθίσταται κάθε τρεις έως έξι μήνες. Καλό είναι επίσης να παρακολουθούμε τις μεταβολές στη σύστασή της, π.χ. πόσο καλά εφαρμόζεται ή αν έχει αλλοιωθεί η οσμή της. Τέλος, αντικαθιστούμε τη μάσκαρα έπειτα από κάποια μόλυνση ή φλεγμονή των ματιών, για να αποφύγουμε την επαναμόλυνση. Προσοχή: Για τον ίδιο λόγο δεν πρέπει να δανείζουμε ποτέ τη δική μας μάσκαρα.

  1. Εφελίδες είναι η επιστημονική ονομασία των:

α. Φακίδων ή κηλίδων.

β. Ουλών.

γ. Κοκκινίλων

Σωστή απάντηση

α.

Πρόκειται για τις δυσχρωμίες που είναι επίπεδες, έχουν χρώμα ελαφρύ καφέ και είναι πιο σύνηθες χαρακτηριστικό στους ανθρώπους που έχουν ανοιχτό τόνο δέρματος. Εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο, τα χέρια, τους ώμους και το ντεκολτέ, τις περιοχές δηλαδή που εκτίθενται πιο συχνά στην ηλιακή ακτινοβολία. Οι εφελίδες γίνονται πιο σκούρες από τον ήλιο, αλλά μπορούν να περιοριστούν με τη μείωση στην ηλιακή έκθεση και τη χρήση αντηλιακού.

  1. Ο όρος «χρωστικές» αναφέρεται:

α. Στην πούδρα.

β. Στο χρώμα.

γ. Στο μαύρισμα.

Σωστή απάντηση

β.

Όπως αντιλαμβανόμαστε από την ονομασία τους, οι «χρωστικές» αναφέρονται στο χρώμα. Στην ιατρική ορολογία, χρωστικές χαρακτηρίζονται οι ουσίες που χαρίζουν χρώμα στο δέρμα (πρόκειται για τη μελανίνη που παράγουν τα μελανοκύτταρα). Στα καλλυντικά, οι «χρωστικές» δίνουν χρώμα στα προϊόντα μακιγιάζ και τα βερνίκια νυχιών.

  1. Όταν περιγράφουμε την επιδερμίδα ως «ωχρή» εννοούμε:

α. Την ξηρή.

β. Τη λιπαρή με γυαλάδες.

γ. Τη χλωμή, άτονη και θαμπή.

δ. Την ερεθισμένη από τον ήλιο.

Σωστή απάντηση

γ.

Η «ωχρή» επιδερμίδα χαρακτηρίζεται από τους κίτρινους υποτόνους που κάνουν το πρόσωπό μας να φαίνεται πιο γερασμένο και κουρασμένο. Οι αιτίες του φαινομένου είναι η φυσιολογική γήρανση, η ακατάλληλη περιποίηση, το κάπνισμα. Ωστόσο μπορεί να είναι και σύμπτωμα αναιμίας ή ανεπάρκειας σιδήρου.

  1. Τι είναι οι shimmering σκιές

α. Οι ματ.

β. Εκείνες που έχουν βελούδινη κόμπακτ υφή.

γ. Το γκλίτερ.

δ. Εκείνες που περιέχουν μικροσωματίδια λάμψης.

Σωστή απάντηση

δ.

Οι shimmering ή ιριδίζουσες σκιές δεν πρέπει να συγχέονται με το γκλίτερ, το οποίο είναι αρκετά πιο έντονο. Χαρίζουν περισσότερη φωτεινότητα και κάνουν το βλέμμα πιο ξεκούραστο, χωρίς το αποτέλεσμα να δείχνει υπερβολικό ή εκκεντρικό. Για παράδειγμα, μία ιριδίζουσα σαμπανί σκιά στο κινητό βλέφαρο ή στην εσωτερική γωνία του ματιού θα χαρίσει διακριτική λάμψη, κατάλληλη από το πρωί ως το βράδυ.

Αποτελέσματα

-8-10 σωστές απαντήσεις. Συγχαρητήρια, το Beauty IQ σας είναι υψηλό και γνωρίζετε πολύ καλά τις ανάγκες της περιποίησης σας.

-5-8 σωστές απαντήσεις. Το Beauty IQ σας είναι σε αρκετά καλό επίπεδο, γνωρίζετε τα στοιχειώδη, ωστόσο πάντα υπάρχει περιθώριο για εξέλιξη, τόσο όσον αφορά στο skincare όσο και στο μακιγιάζ σας.

-0-4 σωστές απαντήσεις. Ενδεχομένως να χρειάζεται να καλλιεργήσετε περισσότερο  τις γνώσεις και την αντίληψή σας στο κομμάτι της ομορφιάς, προκειμένου να έχετε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε.