Κάθε γκαρνταρόμπα που σέβεται τον εαυτό της πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα λευκό πουκάμισο και 3-4 λευκά t-shirt σε διάφορα σχέδια (V λαιμόκοψη, έναν ώμο, κ.λπ.). Το αγαπημένο αυτό ρούχο μπορεί, όμως, εύκολα να γκριζάρει ή να κιτρινίσει μετά από λίγες χρήσεις. Η χλωρίνη είναι εξαιρετικά αποτελεσματική για να επαναφέρετε το αστραφτερό λευκό στα ρούχα σας. Είναι, όμως, αρκετά σκληρή με τα υφάσματα και εντελώς ακατάλληλη για τα ευαίσθητα κομμάτια της γκαρνταρόμπας σας, όπως το μετάξι.

Εάν δεν έχετε καθόλου χλωρίνη ή εάν προτιμάτε να παραλείψετε τα χημικά καθαριστικά προϊόντα, υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι για να λευκάνετε τα ρούχα σας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων φυσικών μεθόδων.

#1 Αποσταγμένο λευκό ξίδι

Προσθέστε ένα φλιτζάνι αποσταγμένο λευκό ξίδι σε ένα 4 λίτρα ζεστό νερό. Βυθίστε το λευκό ύφασμα στο μείγμα και αφήστε το να μουλιάσει όλη τη νύχτα. Στη συνέχεια πλύνετε ως συνήθως. Προσθέτοντας ένα φλιτζάνι λευκό ξίδι στον κύκλο ξεβγάλματος όταν πλένετε λευκά ή χρωματιστά ρούχα θα σας βοηθήσει να αφαιρέσετε τα υπολείμματα απορρυπαντικού που κάνουν τα ρούχα να δείχνουν θαμπά.

#2 Λεμόνια

Το κιτρικό οξύ στα λεμόνια μπορεί να λευκάνει τα υφάσματα και λειτουργεί καλά για να λευκαίνει τις ίνες βαμβακιού, λινού και πολυεστέρα. Ανακατέψτε μισό φλιτζάνι χυμό λεμονιού (από περίπου τέσσερα λεμόνια) σε 4 λίτρα ζεστό νερό. Προσθέστε λευκά ρούχα στο λεμονόνερο και αφήστε τα να μουλιάσουν για τουλάχιστον μία ώρα. Μπορείτε να τα αφήσετε να μουλιάσουν περισσότερο, ακόμα και όλη τη νύχτα, για να ασπρίσουν. Στη συνέχεια πλύνετε ως συνήθως.

#3 Μαγειρική σόδα

Ανακατέψτε ένα φλιτζάνι μαγειρική σόδα σε 4 λίτρα βραστό νερό, στη συνέχεια αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε τα βρώμικα λευκά ρούχα. Αφήστε τα να μουλιάσουν για τουλάχιστον μία ώρα ή όλη τη νύχτα. Το διττανθρακικό νάτριο θα σας βοηθήσει να αφαιρέσετε το χώμα από τα βαμβακερά ρούχα που τα κάνει να δείχνουν θαμπά. Πλύνετε ως συνήθως.

#4 Υπεροξείδιο του υδρογόνου

Ασφαλές για χρήση σε όλα τα υφάσματα που πλένονται, το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι μια ήπια μορφή λευκαντικού οξυγόνου. Χρησιμοποιήστε το διάλυμα 3% που πωλείται στα φαρμακεία για τις πρώτες βοήθειες και προσθέστε ένα φλιτζάνι στη θήκη απορρυπαντικού του πλυντηρίου. Επειδή το υπεροξείδιο του υδρογόνου διασπάται γρήγορα, βεβαιωθείτε ότι είναι φρέσκο ​​(θα πρέπει να αφρίζει όταν το ρίχνετε σε ένα φλιτζάνι). Διαφορετικά, απλώς προσθέτετε σκέτο νερό στο πλυντήριο.

#5 Αφαιρετικό χρώματος

Τα προϊόντα αφαίρεσης χρώματος δεν περιέχουν χλώριο αλλά υδροθειώδες νάτριο για την αφαίρεση της βαφής από τα υφάσματα. Είναι ασφαλή για χρήση σε βαμβάκι, λινό, μετάξι, μαλλί, ρεγιόν, ραμί και συνθετικά υφάσματα. Θα έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα στις φυσικές ίνες, αλλά θα «φωτίσει» επίσης τον βρώμικο λευκό πολυεστέρα.

#6 Βόρακας

Ο βόρακας, ένα φυσικό ορυκτό, αποτελεί μια εναλλακτική λύση για την αφαίρεση των λεκέδων από τα λευκά ρούχα και των υπολειμμάτων που τα θαμπώνουν. Προσθέστε μισό φλιτζάνι βόρακα σε σκόνη ανά 4 λίτρα ζεστού νερού. Προσθέστε τα λευκά ρούχα και αφήστε τα να μουλιάσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά ή περισσότερο. Πλύνετε ως συνήθως.

+1 Ηλιοφάνεια

Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου μπορεί να προκαλέσουν το ξεθώριασμα των χρωματιστών ρούχων, αλλά και να «φωτίσουν» τα λευκά σας. Οι ακτίνες UV όχι μόνο λευκαίνουν τα υφάσματα, αλλά σκοτώνουν επίσης πολλά είδη μικροβίων και βοηθούν στην απολύμανση των υφασμάτων. Κρεμάστε λευκά ρούχα, σεντόνια και πετσέτες στο άμεσο ηλιακό φως και αφήστε τα να στεγνώσουν.

Οι περισσότερες από αυτές τις εναλλακτικές χλωρίνης λειτουργούν καλύτερα σε φυσικές ίνες, όπως το βαμβάκι ή το λινό, και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε λευκά ρούχα χωρίς στάμπες ή αντίθεση για να αποφευχθεί το ξεθώριασμα.