Το να γίνεται κανείς μεσήλικος έχει τα καλά του, έχει όμως και τα αρνητικά του. Σίγουρα κάτι που περιλαμβάνεται σε αυτή την ηλικία είναι η σκέψη σε σχέση με το τι έχει κανείς πετύχει στη ζωή του, τι θέλει και τι μπορεί να αλλάξει. Εύλογο είναι ότι και η σχέση του μπαίνει κι αυτή με τη σειρά της σε αυτή την αμφισβήτηση, διαπραγμάτευση, απολογισμό. Το πρόβλημα είναι ότι συχνά, τις σχέσεις δυσκολεύουν κάποια θέματα που δεν αγγίζονται από κανέναν από τους δύο συντρόφους. Υπάρχουν δυσαρέσκειες, απογοητεύσεις, ζητήματα που πληγώνουν… Ολα αυτά – στα χρόνια που περνάνε – μπαίνουν κάτω από το χαλί.

Κάποια στιγμή όμως γίνονται πολλά και πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε να μπορέσει να πάει μπροστά η σχέση και να είναι οι δύο σύντροφοι ευτυχισμένοι γιατί δυστυχώς τα διαζύγια στους 50άρηδες και τους 60άρηδες έχουν αρχίσει και αυξάνονται.

7 ζητήματα που χρήζουν διαπραγμάτευσης στο γάμο σας

Το «περιττό» μπορεί να είναι απαραίτητο

Αν ο σύντροφός μας θέλει – τώρα που έφυγαν τα παιδιά από το σπίτι – να μετατρέψει την κρεβατοκάμαρά τους σε προσωπικό του χώρο για να κάνει τα χόμπι του και να περνάει ανενόχλητος τον χρόνο του γιατί να του πούμε όχι;

Αν εμείς επιθυμούμε να φτιάξουμε ένα μικρό στούντιο για τη ζωγραφική μας σε έναν ελεύθερο χώρο στο σπίτι γιατί να μην το κάνουμε; Ετοιμαζόμαστε να περάσουμε τα επόμενα 20 χρόνια μαζί, ας επενδύσουμε στην αμοιβαία ευτυχία μας. Η ευτυχία του καθενός μας και των δύο μαζί είναι αυτό που θα βοηθήσει τη σχέση μας να λειτουργήσει.

Η κρεβατοκάμαρα

Το σεξ ανάμεσα στα ζευγάρια που είναι πολλά χρόνια μαζί, είναι κάτι που χρειάζεται δουλειά και προσπάθεια. Ενα ραντεβού με τον σύντροφό μας ή μία ρομαντική βραδιά για παράδειγμα. Ας θυμηθούμε πότε ήταν η τελευταία φορά που προσπαθήσαμε να σπάσουμε τη ρουτίνα και κανονίσαμε να πάμε σε ένα ωραίο εστιατόριο, σε ένα μπαρ ή ακόμα και ένα Σαββατοκύριακο σε ένα ξενοδοχείο; Να φτιάξουμε ατμόσφαιρα;

Να ανάψουμε κεριά; Να πούμε στον σύντροφό μας πόσο τον επιθυμούμε; Να φορέσουμε κάτι άλλο εκτός από τις πιτζάμες μας; Σίγουρα αρέσαμε ο ένας στον άλλον κάποτε. Μπορούμε να ξαναβρούμε τη φλόγα και την επιθυμία στο σήμερα.

Δείχνουμε την εκτίμησή μας

Κακά τα ψέματα: Πολύ συχνά όταν βρισκόμαστε σε μία μακροχρόνια σχέση νιώθουμε τον σύντροφό μας ως δεδομένο. Ομως αυτό είναι κακό για τη σχέση. Ηρθε ο καιρός να εκτιμήσουμε τα όσα κάνει ο σύντροφός μας για εμάς. Ισως καταλάβουμε πόσο σημαντικά είναι αν ανταλλάξουμε δουλειές και αρμοδιότητες στο σπίτι ώστε – αναλαμβάνοντας όσα έκανε εκείνος τόσα χρόνια – να συνειδητοποιήσουμε πόση προσπάθεια συνεπάγονται.

Σημαντικό είναι επίσης να δείξουμε ότι δεν θεωρούμε τον άλλον και την προσφορά του δεδομένα. Ακόμα και μία μικρή κίνηση όπως το πρωινό στο κρεβάτι μία Κυριακή, ένα δείπνο προετοιμασμένο από εμάς για εκείνον, ένα μπουκέτο λουλούδια, μπορούν να δείξουν την εκτίμησή μας.

Σχεδιάζουμε πράγματα μαζί αλλά και χώρια

Αν θέλουμε να ανέβουμε στον Ολυμπο ή να κάνουμε κάμπινγκ στις Κυκλάδες ας πραγματοποιήσουμε το όνειρό μας, κατά προτίμηση με τον σύντροφό μας.

Αν δεν θέλει να μας ακολουθήσει μπορούμε φυσικά να κάνουμε πράγματα με τις παρέες μας ή μόνοι μας αλλά είναι σημαντικό να προσπαθούμε να εμπλεκόμαστε σε νέες περιπέτειες, να αναζητούμε καινούργιες εμπειρίες και πράγματα που μας ενθουσιάζουν από κοινού.

Ας δοκιμάσουμε να φτιάξουμε μία λίστα με όσα θέλουμε και οι δύο να κάνουμε και μετά να δουλέψουμε προς την πραγματοποίησή τους, μαζεύοντας χρήματα, σχεδιάζοντας, εξασκούμενοι κ.λπ.

Αγαπάμε τα παιδιά μας αλλά δεν τα αφήνουμε να μας εκμεταλλευτούν

Το να κάνουμε πράγματα για τα ενήλικα παιδιά μας όπως για παράδειγμα να τους μαγειρεύουμε ή να κάνουμε μπέιμπι σίτινγκ στα εγγόνια μας είναι κάτι που πολλοί γονείς συνηθίζουν να κάνουν και μάλιστα με μεγάλη ευχαρίστηση.

Ομως είναι σημαντικό να προσπαθούμε να διαφυλάσσουμε χρόνο για τους εαυτούς μας και τη σχέση μας. Δεν πειράζει να πούμε και κάποιο όχι στα παιδιά μας, αν για παράδειγμα έχουμε σκοπό να πάμε ένα τριήμερο ταξίδι και δεν μπορούμε να ταΐζουμε τη γάτα τους. Η καλή σχέση των γονιών τους είναι κέρδος και για αυτά.

Γελάμε μαζί

Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε να γελάμε μαζί με τον σύντροφό μας – κάνοντας αστεία, μικρές φάρσες, οργανώνοντας ευχάριστες αποδράσεις – με στόχο όχι μόνο να διασκεδάσουμε αλλά και να παρηγορηθούμε, να χαλαρώσουμε, να νιώσουμε αισιοδοξία, να δείξουμε την αγάπη και το νοιάξιμό μας.

Κουβεντιάζουμε

Μερικές φορές τα ζευγάρια δεν μπορούν να επικοινωνήσουν καλά, να πουν όσα τους απασχολούν, να θίξουν και να λύσουν τα κακώς κείμενα.

Οι άνδρες για παράδειγμα, συχνά δυσκολεύονται όταν βλέπουν τις γυναίκες τους να αποκτούν καινούργια ενδιαφέροντα, νιώθουν ότι τους παραμελούν, αλλά δυσκολεύονται να εκφράσουν σε εκείνες τα συναισθήματά τους, τις σκέψεις, τις αγωνίες, τις ανασφάλειές τους.

Η λύση είναι το να μιλάμε με τον σύντροφό μας, να καθόμαστε μαζί και να λέμε όσα σκεφτόμαστε και νιώθουμε, ακόμα κι αν μερικές φορές μας φαίνεται ότι δεν βγάζουν νόημα.