Πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί γιατί ένας επαγγελματίας αθλητής/τρια, κυρίως υψηλού επιπέδου, πληρώνεται με τόσο υπέρογκα ποσά. Ωστόσο, η ζωή των επαγγελματιών αθλητών που στοχεύουν ψηλά είναι γεμάτη στερήσεις, δυσκολίες και ατυχίες. Για αυτό θα δούμε μαζί παρακάτω γιατί θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε, προτού πείτε ότι η δουλειά ενός αθλητή είναι απλώς ένα χόμπι.

Αποθεραπεία και κοινωνική ζωή

Εφόσον όλοι γνωρίζετε πόσο σκληρά προπονείται ένας αθλητής, θα ξεκινήσουμε πρώτα με το κομμάτι πέραν της εξάσκησης. Από τη στιγμή που ξυπνάει μέχρι την ώρα που κοιμάται, ένας επαγγελματίας αθλητής ακολουθεί αυστηρό πρόγραμμα γεμάτο στερήσεις σε όλους τους τομείς. Μετά από κάθε προπόνηση (έως και 3 την ημέρα) δεν πάει για καφέ ή για ποτάκια, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι που δουλεύουν σε κανονικές δουλειές. Κάνει διατάσεις, κάθεται στην σάουνα ή σε λουτρό με παγωμένο νερό για να κάνει σωστή αποθεραπεία των μυών του. Έπειτα ακολουθεί ξεκούραση και ύπνος από νωρίς  για να συμπληρώσει τουλάχιστον 8 ώρες, για να ξεκινήσει την επόμενη δύσκολη ημέρα με ενέργεια. Από ότι καταλαβαίνετε οι αθλητές ζουν με πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα, και για αυτό δεν μπορούν να απολαμβάνουν δραστηριότητες όπως εμείς, με ταινίες, σειρές, stoixhma  στο κινητό, videogames, και καφέδες/ποτά.

Επίσης, για να διατηρείται η ψυχολογία του σε καλά επίπεδα, είναι πολύ σημαντικό να έχει άτομα γύρω του, που τον στηρίζουν και σέβονται τον τρόπο ζωής του.

Προπόνηση και διατροφή

Ένας αθλητής που έχει υψηλούς στόχους, πρέπει να ζει σαν Σπαρτιάτης. Τις περισσότερες φορές, οι αθλητές ακολουθούν δίαιτα από ειδικούς διατροφολόγους. Στόχος της διατροφής που ακολουθούν είναι να τροφοδοτούν το σώμα τους με τα κατάλληλα συστατικά, αποφεύγοντας κορεσμένα λιπαρά και σάκχαρα, που πολλοί από εμάς ‘τιμάμε’ σε καθημερινή βάση. Εννοείται πως συνήθειες όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ απαγορεύονται δια ροπάλου.

.

Με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουν την δίαιτα τους, έτσι ακολουθούν ευλαβικά και το πρόγραμμα προπόνησης. Ιδιαίτερα σε περιόδους προετοιμασίας, οι αθλητές καταπονούν τρομερά το σώμα τους, κάνοντας διπλές ή και τριπλές προπονήσεις την ημέρα 6-7 ημέρες την εβδομάδα. Βέβαια μπορεί ένας αθλητής να ακολουθεί το πρόγραμμά του κατά γράμμα, αλλά να τραυματιστεί (πολλές φορές σοβαρά). Επομένως, εμπεριέχεται και ο παράγοντας της τύχης.

Συνοπτικά για τους επαγγελματίες αθλητές

Ο πρωταθλητισμός δεν είναι χόμπι. Είναι ένας δρόμος γεμάτο κόπο, πόνο και στερήσεις. Οι περισσότεροι επαγγελματίες αθλητές ξεκινούν από πολύ μικρή ηλικία και χάνουν μεγάλα κομμάτια της κοινωνικής ζωής για να μπορέσουν να φτάσουν στην κορυφή. Ωστόσο, πολλοί λίγοι είναι τελικά αυτοί που θα τα καταφέρουν. Για αυτό καλό θα ήταν να αρχίζουμε να σεβόμαστε λίγο παραπάνω όλα αυτά τα παιδιά που τα θυσιάζουν όλα για μία θέση στην κορυφή.