Δημιουργήθηκε για να κάνει το μακιγιάζ μας τέλειο, σαν να το έχει δημιουργήσει επαγγελματίας. Ετσι απέκτησε μια βασική θέση στο νεσεσέρ μας γιατί τελειοποιεί την επιδερμίδα μας χαρίζοντας την ιδανική βάση μακιγιάζ. Μιλάμε φυσικά για το primer. Πώς όμως θα επιλέξουμε το ιδανικό εφόσον υπάρχουν τόσες επιλογές;

Τι είναι το primer

Οι make up artists το χρησιμοποιούν για κάθε λουκ που δημιουργούν. Αποτελεί ένα «μαγικό» προϊόν, το οποίο έχει συνήθως υγρή μορφή, τζελ ή κρεμώδη υφή και εφαρμόζεται μετά την ενυδατική κρέμα και πριν από το foundation. Θεωρείται προϊόν μακιγιάζ, αν και υπάρχουν κάποιες ενυδατικές συνθέσεις που λειτουργούν ως primers.

Ποιος ο ρόλος του

Να διορθώσει τις ατέλειες της επιδερμίδας του προσώπου και του λαιμού μας αφήνοντάς την απόλυτα λεία, ώστε να γίνει σωστά η εφαρμογή των υπόλοιπων προϊόντων μακιγιάζ.

Πιο συγκεκριμένα ανάλογα με τη σύνθεσή του, το primer:

-Μειώνει την εμφάνιση των διεσταλμένων πόρων.

-Απορροφά το περιττό σμήγμα και τη λιπαρότητα.

-Δημιουργεί μία ματ βάση.

-Χαρίζει λάμψη.

-Αποτρέπει τις μουντζούρες στο μακιγιάζ.

-«Γεμίζει» τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες κάνοντας blurring τις ατέλειες.

Ποιο primer να διαλέξω

Ανάλογα με τους σκοπούς που θέλουμε να εξυπηρετήσει και τον τύπο της επιδερμίδας μας, τα primers χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

*Για ματ αποτέλεσμα

Χαρίζει ματ υφή, απομακρύνoντας τις γυαλάδες και λειτουργεί σαν ένα διάφανο φιλμ προστασίας του μακιγιάζ, παρατείνοντας τη διάρκειά του.

*Για λάμψη

Ιδανική λύση για το χλωμό και θαμπό δέρμα ή για τις μέρες που είμαστε κουρασμένες, αφού φωτίζει το πρόσωπο και διορθώνει τα άτονα σημεία του με μία κίνηση. Αν έχουμε σταρένια επιδερμίδα, επιλέγουμε ένα primer με κιτρινωπή απόχρωση που εξουδετερώνει τις σκιάσεις.

*Για τις κοκκινίλες

Επιλέγουμε ένα πρασινωπό primer που εξουδετερώνει τις κοκκινίλες γύρω από τη μύτη, τα μάγουλα ή το μέτωπο. Επίσης το εφαρμόζουμε τοπικά σε σπυράκια. Ετσι η όψη μας σε συνδυασμό με το μέικ απ αποκτάει ομοιόμορφο χρώμα.

*Για εξομάλυνση των λεπτών γραμμών και ρυτίδων

Επιλέγουμε ένα primer που αναγράφει στη συσκευασία του τις λέξεις blur ή blurring εφέ. Η σύνθεσή του είναι τέτοια που εισχωρεί και γεμίζει τις πτυχώσεις του δέρματος προσφέροντας λείανση. Επιπλέον δεν επιτρέπει στις χρωστικές του μέικ απ να συσσωρευτούν στα συγκεκριμένα σημεία.

Πώς το εφαρμόζουμε

Πολλοί μακιγιέρ χρησιμοποιούν πινέλο για την εφαρμογή του. Ωστόσο εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα δάχτυλα. Βάζουμε στον δείκτη μας ποσότητα ίση με έναν αρακά και το απλώνουμε με κυκλικές κινήσεις σε όλο το πρόσωπο και αν χρειάζεται και τον λαιμό, σε περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε blurring τις ρυτίδες.