Τα περισσότερα χημικά καθαριστικά για τον φούρνο είναι καυστικά και βλαβερά για το περιβάλλον. Ωστόσο, για να καθαρίσετε αποτελεσματικά τον φούρνο σας δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε σκληρά προϊόντα. Οι ακόλουθες τρεις DIY πάστες καθαρισμού μπορεί να ακούγονται απλές, αλλά είναι απίστευτα αποτελεσματικές κατά της βρωμιάς και μπορείτε να τις φτιάξετε με συστατικά που ήδη έχετε.

Προτού εφαρμόσετε οποιοδήποτε καθαριστικό, φορέστε γάντια για να προστατέψετε τα χέρια σας. Στη συνέχεια σκουπίστε το φούρνο σας όσο καλύτερα μπορείτε και χρησιμοποιήστε μια ειδική ξύστρα για να απαλλαγείτε από τα επίμονα λίπη.

Φυσική πάστα καθαρισμού #1

Για τον πιο γρήγορο τρόπο καθαρισμού ενός φούρνου, ανακατέψτε σε ένα μπολ 3 κουταλιές μαγειρική σόδα και 1 ½ κουταλιά της σούπας νερό.

Απλώστε με μία σπάτουλα στο εσωτερικό του φούρνου, στην εστία, στις αντιστάσεις και στις σχάρες του φούρνου.

Αφήστε την πάστα να δράσει για 20 λεπτά και στη συνέχεια σκουπίστε την με ένα στεγνό καθαρό πανί. Δεν απαιτείται τρίψιμο με αυτήν την εύκολη μέθοδο, καθώς αφαιρείτε τη βρωμιά και ταυτόχρονα σκουπίζετε το καθαριστικό!

Φυσική πάστα καθαρισμού #2

Αυτή είναι μια άλλη φυσική πάστα που κάνει θαύματα για τον καθαρισμό του φούρνου. Εάν οι σχάρες του φούρνου σας δεν είναι πολύ βρώμικες, μπορείτε να τις αφαιρέσετε πρώτα και να τις πλύνετε με σαπουνόνερο. Αφού αφαιρέσετε τα ταψιά, έχετε καλύτερη πρόσβαση στο κάτω μέρος του φούρνου.

Ρίξτε σε ένα γυάλινο μπολ ½ φλιτζάνι υγρό σαπούνι πιάτων, 1 ½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα, 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο, ¼ φλιτζάνι λευκό ξίδι και ανακατέψτε χρησιμοποιώντας ένα καθαρό κουτάλι ή σπάτουλα. Προσθέστε αρκετό νερό για να το μετατρέψετε σε πάστα που μπορείτε να απλώσετε με ένα πινέλο. Εφαρμόστε στο εσωτερικό του φούρνου σας και στην πόρτα και αφήστε το να δράσει για 6-8 ώρες.

Πάρτε ένα μπολ με ζεστό νερό και ένα πανί από μικροΐνες. Χρησιμοποιήστε το υγρό πανί σας για να σκουπίσετε την πάστα και τη βρωμιά μαζί με αυτήν. Ίσως χρειαστεί να αλλάξετε νερό μερικές φορές μέχρι να έχετε έναν καθαρό φούρνο.

Φυσική πάστα καθαρισμού #3

Ένας βρώμικος φούρνος δεν έχει καμία πιθανότητα απέναντι σε αυτό το καθαριστικό βαρέως τύπου. Επιπλέον, αυτό το σπρέι θα κάνει τον φούρνο σας να μοσχομυρίζει.

Ρίξτε σε μία κατσαρόλα 1 φλιτζάνι χυμό λεμονιού, 1 κουταλιά της σούπας καλαμποκάλευρο και ζεστάνετε σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένα παχύρρευστο υγρό. Αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού σαπούνι πιάτων. Ρίξτε το περιεχόμενο σε ένα μπουκάλι ψεκασμού.

Ψεκάστε το εσωτερικό του φούρνου και οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια χρειάζεται καθάρισμα. Αφήστε το να καθίσει για 20 λεπτά και στη συνέχεια σκουπίστε το με ένα πανί εμποτισμένο με ζεστό νερό.