Περπατάμε σε γρήγορο ρυθμό, πίνουμε νερό, κοιμόμαστε καλά… Αυτές είναι μερικές από τις συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει για να θωρακίσουμε την υγεία μας αλλά και την καρδιά μας. Φυσικά, κομβικό ρόλο σε αυτό παίζει και η διατροφή. Μάλιστα, νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, αναφέρει ότι μια διατροφή πλούσια σε φλαβονοειδή όπως το τσάι, τα φρούτα και τα σταυρανθή λαχανικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Μειώνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακού επεισοδίου

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Edith Cowan (ECU) στην Αυστραλία διαπίστωσαν ότι οι μεγαλύτερες γυναίκες που κατανάλωναν υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών από φυτικές πηγές τροφίμων είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν εκτεταμένη ασβεστοποίηση της κοιλιακής αορτής (AAC). Το AAC συμβαίνει όταν συσσωρεύονται εναποθέσεις ασβεστίου στην κοιλιακή αορτή, μια μεγάλη αρτηρία που παρέχει αίμα από την καρδιά σας στα κοιλιακά όργανα και στο κάτω μέρος του σώματος.

Τα άτομα με AAC έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό. Είναι επίσης πιο πιθανό να αναπτύξουν άνοια προς το τέλος της ζωής τους.

«Αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές μελέτες, που έχουν δείξει μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου με την κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών που είναι πλούσιες σε φλαβονοειδή», δήλωσε η Janice Friswold, διαιτολόγος και εκπαιδεύτρια για τον διαβήτη στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Cleveland.

«Ορισμένες μελέτες για τα φλαβονοειδή έχουν δείξει επίσης άλλα οφέλη, όπως μείωση του κινδύνου καρκίνου ή γνωστικής εξασθένησης» συμπληρώνει.

Τι είναι τα φλαβονοειδή;

Τα φλαβονοειδή είναι ένας τύπος φυτικής ένωσης που βρίσκεται σε φρούτα, λαχανικά, μπαχαρικά, τσάι και άλλα φυτικά τρόφιμα. Είναι αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει περισσότερα από 6.000 είδη φλαβονοειδών, τα οποία ταξινομούνται σε 12 κύριες ομάδες.

Έξι από αυτές τις ομάδες βρίσκονται σε τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά:

  • Ανθοκυανιδίνες σε μούρα, σταφύλια και κόκκινο λάχανο.
  • Φλαβιν-3-όλες σε τσάι, κρασί, μαύρη σοκολάτα, βερίκοκα, μήλα, μούρα και σταφύλια.
  • Φλαβανόλες σε τσάι, μούρα, μήλα, κρεμμύδια, σταυρανθή και φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως μπρόκολο, λάχανο, σπανάκι, κάρδαμο και μαϊντανός.
  • Φλαβόνες σε σέλινο, πιπεριές τσίλι και βότανα όπως μαϊντανός, μέντα, ρίγανη και θυμάρι.
  • Φλαβανόνες σε εσπεριδοειδή, όπως το λεμόνι, το πορτοκάλι και το γκρέιπφρουτ.
  • Ισοφλαβόνες σε φασόλια, φακές, μπιζέλια και τρόφιμα με βάση τη σόγια, όπως το τόφου και το γάλα σόγιας.

Πώς προφυλάσσουν την κοιλιακή αορτή

Αφού οι ερευνητές εξέτασαν τα διατροφικά δεδομένα 881 γυναικών μεγαλύτερης ηλικίας, που ήταν γενικά υγιείς και δεν είχαν προηγούμενο ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, διαπίστωσαν ότι οι μεγαλύτερες γυναίκες με υψηλότερη ολική πρόσληψη φλαβονοειδών είχαν 36% λιγότερες πιθανότητες να έχουν εκτεταμένη AAC από εκείνες με χαμηλότερη πρόσληψη φλαβονοειδών.

Το μαύρο τσάι ήταν η κύρια πηγή φλαβονοειδών στη διατροφή των συμμετεχόντων. Οι γυναίκες που έπιναν 2-6 φλιτζάνια μαύρο τσάι την ημέρα είχαν 16-42% λιγότερες πιθανότητες να έχουν εκτεταμένο AAC σε σχέση με εκείνες που δεν έπιναν καθόλου.

Μεταξύ των συμμετεχόντων που δεν έπιναν μαύρο τσάι, η πρόσληψη φλαβονοειδών από άλλες διατροφικές πηγές εξακολουθούσε να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης AAC.