Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε συνδέσει το κλάμα με αρνητικά συναισθήματα όπως θυμό, απογοήτευση ή λύπη. Όταν σκέφτεστε την ευτυχία, σχεδόν σίγουρα δεν σκέφτεστε το κλάμα. Έχετε ακούσει όμως ποτέ τον όρο «δάκρυα χαράς»; Ίσως και να το έχετε ζήσει!

Η επιστήμη πίσω από τα δάκρυα χαράς

Οι επιστήμονες και οι ερευνητές προσπαθούσαν εδώ και καιρό να καταλάβουν γιατί οι άνθρωποι κλαίνε όταν βιώνουν χαρά ή ευτυχία. Το κλάμα, το οποίο συνήθως συνδέεται με συναισθήματα απογοήτευσης, θυμού ή λύπης, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σε μια χαρούμενη περίσταση, αλλά συμβαίνει συχνά.

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, επιστήμονες και ερευνητές έχουν επινοήσει διάφορες θεωρίες για να εξηγήσουν γιατί «χύνουμε» δάκρυα χαράς. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2020 διερεύνησε συστηματικά το φαινόμενο, χρησιμοποιώντας για να το πετύχει αυτό δεδομένα από 13.124 άτομα από 40 διαφορετικές χώρες. Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να θυμηθούν επεισόδια στα οποία έβαλαν τα κλάματα σε μια θετική κατάσταση. Στη συνέχεια έπρεπε να περιγράψουν αυτή την κατάσταση.

Συνολικά, η ανάλυση αυτών των αναφορών αποκάλυψε ότι υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί τύποι θετικών δακρύων:

#1 Στοργικά δάκρυα

Αυτός ο τύπος θετικών δακρύων εμφανίζεται συχνά όταν κάποιος βιώνει μια απροσδόκητη ποσότητα καλοσύνης και εξαιρετικής αγάπης – για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια γάμων. Τα κύρια συναισθήματα που σχετίζονται με αυτό το είδος θετικών δακρύων είναι η ζεστασιά, η κοινότητα και η συμπόνια. Αυτή ήταν η πιο κοινή μορφή θετικών δακρύων στη μελέτη (περίπου 55%).

#2 Δάκρυα επιτεύγματος

Αυτός ο τύπος θετικών δακρύων εμφανίζεται συχνά στο πλαίσιο μιας εξαιρετικής επίδοσης – σκεφτείτε να κερδίσετε ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός ή να σας απονεμηθεί ένα σημαντικό έπαθλο. Επίσης, εμφανίζονται συχνά όταν κάποιος ξεπερνά ένα σημαντικό εμπόδιο, όπως τελικά να ξεφύγει από την ανεργία και να βρει δουλειά. Το κύριο συναίσθημα που σχετίζεται με αυτό το είδος θετικών δακρύων είναι η υπερηφάνεια. Στη μελέτη, αυτού του είδους τα θετικά δάκρυα εμφανίστηκαν στο 29% περίπου των περιπτώσεων θετικού κλάματος που παρατηρήθηκαν.

#3 Δάκρυα ομορφιάς

Αυτός ο τύπος θετικών δακρύων εμφανίζεται συχνά όταν κάτι γίνεται αντιληπτό ως μαγευτικά όμορφο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως φυσικά «θαύματα», να ζήσετε μια εκπληκτική μουσική παράσταση ή να αντικρύσετε ένα εντυπωσιακό έργο τέχνης. Το κύριο συναίσθημα που σχετίζεται με αυτό το είδος θετικών δακρύων είναι το δέος. Αυτός ο τύπος εμφανίστηκε μάλλον σπάνια – σε περίπου 8% των περιπτώσεων.

#4 Δάκρυα διασκέδασης

Αυτός ο τύπος θετικών δακρύων εμφανίζεται συχνά σε καταστάσεις που είναι εξαιρετικά αστείες: Σκέψου ότι γελάς τόσο πολύ που αρχίζεις να κλαις. Τα κύρια συναισθήματα που σχετίζονται με αυτό το είδος θετικών δακρύων είναι η διασκέδαση και η ελαφρότητα. Αυτή ήταν η πιο σπάνια μορφή θετικών δακρύων, σε ποσοστό περίπου 3%.

Υπήρχε επίσης ένα μικρό υποσύνολο θετικών δακρύων —περίπου 5%— που δεν μπορούσαν να ενταχθούν σε καμία από τις τέσσερις κατηγορίες. Οι συγγραφείς βρήκαν επίσης ενδιαφέροντα διαπολιτισμικά αποτελέσματα: Ενώ οι άνθρωποι σε κοινωνίες που κυριαρχεί ο ατομισμός ήταν πιο επιρρεπείς σε δάκρυα διασκέδασης και ομορφιάς, οι άνθρωποι σε κοινωνίες που κυριαρχούν παραδοσιακές αξίες ήταν πιο επιρρεπείς σε δάκρυα στοργής και επιτυχίας. Επιπλέον, το φύλο φαίνεται να επηρεάζει τα θετικά δάκρυα, καθώς οι γυναίκες ήταν γενικά πιο πιθανό να κλάψουν σε συναισθηματικά θετικές καταστάσεις.

Οφέλη από το κλάμα

Το κλάμα για οποιονδήποτε λόγο έχει πολλά οφέλη τόσο για την ψυχική όσο και για την σωματική σας ευεξία, όπως:

*Ανακούφιση από το στρες

Η έρευνα δείχνει ότι το κλάμα θα μπορούσε ενδεχομένως να ανακουφίσει το άγχος.

*Καθαρισμός των ματιών

Το κλάμα είναι σαν να πλένετε καλά τα μάτια σας από μέσα από καιρό σε καιρό. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα δάκρυα περιέχουν λυσοζύμη, μια χημική ουσία που έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες.

*Ενίσχυση της διάθεσής σας

Είτε κλαίτε από χαρά είτε από πόνο, το κλάμα έχει αποδειχθεί ότι τονώνει τη διάθεση.

*Μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το κλάμα θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στον ύπνο σας. Σε μια μελέτη του 2016, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μωρά που έκλαιγαν πριν κοιμηθούν, κοιμόντουσαν καλύτερα.