Skin typing σημαίνει να κατανοείς πώς συμπεριφέρεται το δέρμα σου ανά περιόδους. Ο καθένας έχει διαφορετικά γονίδια και η επιδερμίδα του είναι γενετικά προγραμματισμένη να παράγει διαφορετικά επίπεδα φυσικών ελαίων. Αυτό είναι και το βασικό κριτήριο που καθορίζει τον τύπο του δέρματος, ωστόσο μπορεί επίσης να επηρεαστεί από άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα, ορισμένα φάρμακα, η ηλικία, ακόμη και το περιβάλλον, το κλίμα μπορεί να το επηρεάσουν. Το βασικό που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι ότι καθένας τύπος δέρματος έχει διαφορετικές ανάγκες. Και η καλύτερη κατανόησή του καθορίζει την επιλογή των σωστών καλλυντικών και φυσικά την αποτελεσματικότητά τους. Γι’ αυτό το skin typing έχει καθοριστική σημασία για τη φροντίδα μας.

Skin typing: Πώς να ανακαλύψουμε τον τύπο δέρματος που έχουμε

Ίσως το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε όταν προσδιορίζουμε τον τύπο του δέρματός μας είναι ότι δεν αξιολογούμε σωστά τη συμπεριφορά του. Για παράδειγμα, επειδή έχουμε ένα ξαφνικό ξέσπασμα δεν σημαίνει ότι έχουμε τάση για ακμή. Ή επειδή το δέρμα μας αφυδατώνεται τον χειμώνα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει ξηρό τύπο.

Για να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τον τύπο μας, δοκιμάζουμε αυτήν την απλή τεχνική που προτείνεται από τους δερματολόγους.

-Πλένουμε το πρόσωπό μας με ένα απαλό, ήπιο καθαριστικό.

-Το ταμπονάρουμε χωρίς να εφαρμόσουμε άλλα προϊόντα.

-Περιμένουμε 30 λεπτά και μετά αξιολογούμε την εμφάνιση και την αίσθηση του δέρματος.

-Εάν το πρόσωπό μας φαίνεται να γυαλίζει παντού, πιθανότατα έχουμε λιπαρό δέρμα.

-Εάν γυαλίζει μόνο στη ζώνη Τ, έχουμε μεικτό τύπο.

-Εάν το δέρμα μας «τραβάει» και φαίνεται θαμπό, είναι ξηρό.

-Αν είναι ερεθισμένο και νιώθουμε τάση για κνησμό ή καύσο, έχουμε ευαίσθητο.

Δείτε εδώ περισσότερα χαρακτηριστικά για τον κάθε τύπο.

Τι άλλο

Έχουμε κατά νου ότι ο τύπος του δέρματός μας επηρεάζεται ανάλογα με την εποχή, τη διατροφή, τις συνήθειες, τις περιβαλλοντικές συνθήκες, και τις ορμόνες μας. Οπότε επιβάλλεται η τακτική επαναξιολόγησή του, προκειμένου να αναπροσαρμόζουμε τη φροντίδα μας και να επιλέγουμε τα κατάλληλα καλλυντικά.