Ο σωστός τρόπος απολέπισης και η χρήση ενεργών συστατικών, όπως το γλυκολικό οξύ ή η ρετινόλη προσφέρουν πολλά οφέλη στο δέρμα. Χαρίζουν φωτεινότητα, λεία υφή, ενεργοποιούν τον μηχανισμό ανανέωσης και μειώνουν τα σημάδια γήρανσης. Ωστόσο, το αποτέλεσμα ανατρέπεται χωρίς τη δέουσα προσοχή. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιούμε έναν υπερβολικά επιθετικό απολεπιστικό παράγοντα, όπως είναι το γλυκολικό οξύ, και το εφαρμόζουμε πολύ συχνά ή το αφήνουμε να δρα περισσότερη ώρα από το προτεινόμενο, τότε μπορεί να διαταράξει τον επιδερμιδικό φραγμό. Το ίδιο ισχύει και για τη ρετινόλη, αλλά και τη μηχανική απολέπιση, δηλαδή τα scrubs με κόκκους.

Τα σημάδια της υπερβολικής απολέπισης της επιδερμίδας

* Ερυθρότητα

Είναι το αρχικό σύμπτωμα που υποδηλώνει ότι ο μηχανισμός της άμυνας του δέρματος αρχίζει να διαταράσσεται.

*Αφυδατωμένο, ξηρό δέρμα

Για την ακρίβεια, μπορεί να παρατηρούμε ξηρά «μπαλώματα» και ξεφλούδισμα κατά τόπους .

* Θαμπή όψη

Ένας υγιής δερματικός φραγμός είναι απαραίτητος  για τη φωτεινότητα του δέρματος, την λεία υφή και την άμυνα ενάντια στον ερεθισμό.

*Μικρά σπυράκια

Αυτά τα σπιθουράκια που εμφανίζονται μετά την απολέπιση είναι ένα μήνυμα που στέλνει το δέρμα ότι το παρακάναμε.

Τι προκαλεί την υπερβολική απολέπιση του δέρματος

Τώρα που γνωρίζουμε τι πρέπει να προσέξουμε, ας μιλήσουμε για τις αιτίες και τι να αποφύγουμε. Γνωρίζουμε ότι η χημική απολέπιση (οξέα) και η ρετινόλη είναι εξαιρετικές θεραπείες ενάντια στα σημάδια γήρανσης όπως λεπτές γραμμές και υπερμελάγχρωση. Ωστόσο, η λανθασμένη χρήση τους καθώς και ο ταυτόχρονος συνδυασμός τους μπορεί να προκαλέσει υπερβολική απολέπιση.

Τι κάνουμε:

Επιλέγουμε ένα καλλυντικό με AHA ή ρετινόλη σε συγκέντρωση 5-10%. Το εφαρμόζουμε μόνο κάθε δεύτερο βράδυ ή ακόμα και μόνο μία φορά την πρώτη εβδομάδα εάν έχουμε ευαίσθητο δέρμα. Όσο για τη μηχανική απολέπιση, όπως είναι τα scrubs αναζητάμε online κριτικές καλλυντικών για να βεβαιωθούμε ότι δεν περιέχουν σκληρούς κόκκους που μπορούν να τραυματίσουν την επιδερμίδα.

Η περιποίηση για να επαναφέρουμε την υγεία του δέρματος

Αν διαπιστώσουμε τα παραπάνω συμπτώματα, τότε επιβάλλεται να σταματήσουμε για ένα διάστημα τη χρήση της ρετινόλης, των AHA και των απολεπιστικών με κόκκους, ώστε το δέρμα να αρχίσει να ανακτά τα φυσικά του έλαια και το pH του.

Επίσης

*Εάν η επιδερμίδα μας ξεφλουδίζει αλλά δεν είναι ευαίσθητη ή πολύ ερεθισμένη

Χρησιμοποιούμε ένα serum με φυσικά έλαια, συμπεριλαμβανομένων των γλυκολιπιδίων, Ω λιπαρά οξέα και βιταμίνης Ε. Επίσης επιλέγουμε μία ενυδατική κρέμα για το ευαίσθητο δέρμα με μαλακτικούς παράγοντες και κεραμίδια (ceramides) για την υποστήριξη του φραγμού του δέρματος και την προστασία της υγρασίας του.

* Για το ξεφλούδισμα, την ξηρότητα και το ερύθημα

Οι ειδικοί συνιστούν υποαλλεργικά καλλυντικά για την ανάπλαση και την ανακούφιση του ερεθισμένου δέρματος.

* Αν τα συμπτώματα είναι επιδεινωμένα ή επιμένουν

Επισκεπτόμαστε τον δερματολόγο.