Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε νιώσει ότι υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας, που οι άνθρωποι πρόδωσαν την εμπιστοσύνη μας. Περιττό να πούμε ότι αυτές οι εμπειρίες μπορεί να είναι πολύ οδυνηρές. Εάν αισθάνεστε πληγωμένοι από κάποιον άνθρωπο στον οποίο είχατε εμπιστοσύνη, ίσως να φοβάστε να εμπιστευθείτε ξανά. Αλλά η εμπιστοσύνη είναι ένα από εκείνα τα πράγματα που δεν μπορούμε απλά να παρακάμψουμε – είναι ένα κρίσιμο συστατικό στις σχέσεις μας. Χωρίς αυτό, είναι πραγματικά δύσκολο να αισθανθείς ασφάλεια και να αγαπήσεις.

Πώς λοιπόν μπορούμε να παρακάμψουμε τα αρνητικά συναισθήματα και να δείξουμε και πάλι εμπιστοσύνη στους ανθρώπους για να προχωρήσουμε;

Αναγνωρίστε ότι η χαμένη εμπιστοσύνη είναι καθολική

Ας ξεκινήσουμε με την αδιαμφισβήτητη αλήθεια: Όλοι έχουμε λόγους να μην εμπιστευόμαστε, αφού όλοι έχουμε βιώσει την απόρριψη, την απογοήτευση, το φόβο και την εγκατάλειψη. Με άλλα λόγια, όλοι έχουμε υποφέρει με κάποιο τρόπο κι όλοι έχουμε νιώσει πόνο στις σχέσεις. Συνειδητοποιείστε για αρχή, λοιπόν, ότι δεν είστε μόνοι.

Μην χρησιμοποιείτε την «εμπιστοσύνη» ως μέσο αυτοπροστασίας

Συνήθως ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούμε να αποφύγουμε να πληγωθούμε στις σχέσεις είναι να μην δείχνουμε εμπιστοσύνη μέχρι να καταλάβουμε ότι είμαστε ασφαλείς. Η εμπιστοσύνη γίνεται μηχανισμός προστασίας – αν το άτομο «κερδίσει την εμπιστοσύνη μας», τότε θα του την δώσουμε ευχαρίστως. Και αυτό είναι το πρόβλημα. Γιατί ποτέ δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Το να ζητάμε από κάποιον να «κερδίσει την εμπιστοσύνη μας» σημαίνει συχνά ότι του ζητάμε να μην κάνει λάθη και να μην μας προκαλεί άβολα συναισθήματα. Κι αυτό είναι κάτι το αδύνατο.

Η εμπιστοσύνη δεν συνοδεύεται από εγγυήσεις

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν εγγυήσεις στις σχέσεις (οι υπολογιστές συνοδεύονται από εγγυήσεις – όχι οι άνθρωποι) – και σίγουρα δεν υπάρχουν εγγυήσεις στις ερωτικές μας σχέσεις. Αντιθέτως, μπορούμε να σας πούμε – εγγυημένα – ότι μερικές φορές θα νιώσετε πληγωμένοι από άτομα που αγαπάτε, καθώς η απογοήτευση, η απόρριψη, ο φόβος, η εγκατάλειψη και η κακή επικοινωνία είναι όλα μέρος της συμφωνίας στις σχέσεις. Νιώθουμε αυτά τα συναισθήματα όχι επειδή είμαστε με αναξιόπιστους ανθρώπους, αλλά επειδή είμαστε άνθρωποι. Η εμπιστοσύνη είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρετε γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις.

Δεν υπάρχει το «τέλειο», αξιόπιστο άτομο

Εμπιστεύομαι σημαίνει τολμώ να αφεθώ και να βρεθώ αντιμέτωπος με το κακό όταν αυτό προκύψει. Εάν σχετιζόμαστε με την εμπιστοσύνη μέσω αυτής της προοπτικής, τότε η εμπιστοσύνη γίνεται πολύ πιο εύκολη. Ξαφνικά, μεταβαίνουμε από την προσπάθεια να αποφύγουμε να πληγωθούμε (κάτι που είναι αδύνατο), στο να αναγνωρίσουμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε οτιδήποτε προκύψει. Αυτό μας βοηθά να νιώθουμε πιο δυνατοί και, ως εκ τούτου, να εμπιστευόμαστε πιο εύκολα και να φοβόμαστε λιγότερο.

Το παρελθόν δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη μελλοντική αναξιοπιστία

Όταν χρησιμοποιούμε τις προηγούμενες εμπειρίες μας ως λόγους για να μην εμπιστευτούμε ξανά, τότε πραγματικά βλάπτουμε τον εαυτό μας. Και πάλι, όλοι έχουμε λόγους να μην εμπιστευόμαστε – για κάποιους η λίστα μπορεί να είναι μικρή και για άλλους μεγαλύτερη. Αλλά το να απομακρυνόμαστε ο ένας από τον άλλο απλώς διαιωνίζει το πρόβλημα. Κι αυτό δεν μας κρατά ασφαλείς, μας κρατά μοναχικούς.

Η πίστη είναι το «κλειδί» για να εμπιστευθείτε ξανά

Τι μπορείτε να κάνετε για να ξεπεράσετε τα θέματα εμπιστοσύνης; Μπορείτε να πάρετε μια τεκμηριωμένη απόφαση και να προχωρήσετε με πίστη. Όταν αποφασίζετε να εμπιστευθείτε κάποιον, σημαίνει ότι πιστεύετε στην ακεραιότητα αυτού του ατόμου. Εμπιστοσύνη σημαίνει να γνωρίζεις ότι τελικά οι προθέσεις αυτού του ατόμου είναι καλές. Σημαίνει επίσης ότι ξέρετε ότι το άτομο αυτό θα κάνει λάθη. Αλλά, ακόμα κι έτσι, και πάλι μπορείτε να οικοδομήσετε μια ισχυρή σχέση.

Και εσείς θα προδώσετε την εμπιστοσύνη κάποιου

Όταν φοβόμαστε δεν ενεργούμε με την υψηλότερη ακεραιότητά μας. Αυτό σημαίνει ότι κάνουμε λάθη τα οποία πληγώνουν τους άλλους. Αλλά, εάν είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας, ξέρετε ότι πιθανότατα το έχετε κάνει ήδη αυτό. Αν μπορούσαμε να το συνειδητοποιήσουμε συλλογικά και να προσεγγίσουμε τους άλλους (και τους εαυτούς μας) με συμπόνια όταν ενεργούμε με φόβο, παρά με καταδίκη, αυτός ο κόσμος θα ήταν ένα εντελώς διαφορετικό μέρος – και οι σχέσεις μας θα ήταν σίγουρα γεμάτες με πολύ περισσότερη εμπιστοσύνη.

Η εξωτερική εμπιστοσύνη ξεκινά με την εσωτερική εμπιστοσύνη

Αν εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας πρώτα και κύρια, αυτό μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε τα λάθη των άλλων με λίγη περισσότερη ευελιξία και μεγαλύτερη ευκολία. Εάν γνωρίζετε πως ό,τι κι αν κάνει ο σύντροφός σας, όποιες προκλήσεις κι αν προκύψουν θα είστε εντάξει, τότε θα είναι πιο εύκολο να του δείξετε εμπιστοσύνη.