Η γνωστή ρήση «Το πρωί να τρως σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας και το βράδυ σαν ζητιάνος» μπορεί να μας βοηθήσει να τρώμε τις κατάλληλες -κάθε ώρα της μέρας- τροφές και να συμβάλει στην επιτυχία της δίαιτάς μας.

«Το πρωί να τρως σαν βασιλιάς»

Το πρωινό μας πρέπει να είναι πλούσιο σε απλούς υδατάνθρακες, όπως δημητριακά, ψωμί, παξιμάδια.

Γιατί; Οι υδατάνθρακες αποτελούν την κατεξοχήν πηγή ενέργειας του οργανισμού και βοηθούν τον εγκέφαλο και το σώμα να «πάρει μπρος». Ταυτόχρονα, συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα της δίαιτάς μας, επειδή οι υδατάνθρακες που καταναλώνονται το πρωί, μπορούν να μεταβολιστούν μέσα στην υπόλοιπη μέρα λόγω των δραστηριοτήτων μας και να μην μετατραπούν σε λίπος.

«Το μεσημέρι σαν πρίγκιπας»

Το μεσημεριανό καλό είναι να δίνει επίσης έμφαση στους υδατάνθρακες (π.χ. ζυμαρικά, ψωμί, ρύζι, πατάτες, όσπρια, λαδερά).

Γιατί; Ο οργανισμός μας έχει τη δυνατότητα να μεταβολίσει τους υδατάνθρακες με τις διάφορες δραστηριότητές του το απόγευμα.

«Και το βράδυ σαν ζητιάνος»

Το βραδινό καλό είναι να περιέχει πρωτεΐνες (όπως 2 φέτες γαλοπούλα, 1 κομμάτι κοτόπουλο ή 1 βραστό αυγό ή τόνο/σολομό), σύνθετους υδατάνθρακες (π.χ. λαχανικά) και μικρή ποσότητα απλών υδατανθράκων (όπως 1 φέτα ψωμί).

Γιατί; Αν καταναλώνουμε περισσότερους υδατάνθρακες, θα καταλήξουν να συσσωρευτούν μέσα στα κύτταρά μας ως λίπος, εφόσον δεν θα υπήρχε δραστηριότητα για να «καούν», πριν τον ύπνο.

Tip: Φυσικά, αν καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα τροφών από αυτήν που χρειάζεται ο οργανισμός μας (είτε πρόκειται για υδατάνθρακες, είτε για πρωτεΐνες) η περισσευούμενη ποσότητα θα μετατραπεί σε λίπος. Γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζουμε ότι:

*Το πρωινό περιλαμβάνει το 35% των θερμίδων που μας έχει ορίσει ο διαιτολόγος.

*Το μεσημεριανό το 40-50% των ημερήσιων θερμίδων.

*Το βραδινό το 20-25% των ημερήσιων θερμίδων.