Πληγωθήκατε από κάποιον ή κάνατε κάτι που μετανιώσατε και τώρα είστε θυμωμένοι με τον εαυτό σας; Αντί να αφήνετε το θυμό και την απογοήτευση να σας «κατακλύζουν», δεν θα ήταν καλύτερο να «απελευθερώσετε» όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα και να «προχωρήσετε» μπροστά; Η αληθινή συγχώρεση μπορεί να απαιτεί «δουλειά», μα είναι ο μόνος «δρόμος» να απαλλαγείτε από κάθε είδους δυσαρέσκεια ή μνησικακία και να εκτιμήσετε την «αξία» τόσο των ανθρώπων γύρω σας, όσο και του εαυτού σας.
«Χτίζοντας» βήμα-βήμα τον «μυ» της συγχώρεσης
Βήμα #1 Πάρτε την απόφαση να συγχωρήσετε
Αφού εντοπίσετε ακριβώς τι ήταν εκείνο που σας αναστάτωσε, μπορείτε να μοιραστείτε με το άτομο που σας πλήγωσε το πώς σας επηρέασαν οι πράξεις του, εάν και εφόσον αισθάνεστε πως κάτι τέτοιο θα ήταν εποικοδομητικό. Εν συνεχεία, προχωρήστε στη φάση της «απόφασης» και δηλώστε στον εαυτό σας πως πραγματικά θέλετε να συγχωρήσετε. Δώστε χρόνο και «χώρο» στην απόφασή σας ώστε να γίνει πραγματικότητα την κατάλληλη στιγμή.
Εάν έχετε αμφιβολίες και ενδοιασμούς ως προς το εάν «πρέπει» να συγχωρέσετε ή όχι, σκεφτείτε το πώς λειτουργεί για εσάς το να εμμένετε σε ένα αίσθημα αγανάκτησης. Σύντομα θα διαπιστώσετε πως αυτή η κατάσταση σας καθιστά απαισιόδοξους και δυστυχείς. Εάν λοιπόν «ζυγιάσετε» τα αποτελέσματα της επιλογής του να συγχωρέσετε με εκείνα του να μην το κάνετε, σίγουρα η ζυγαριά θα γέρνει προς τα πρώτα. Σκεφτείτε αυτή τη «ζυγαριά» ως ένα κίνητρο για να προχωρήσετε στην συγχώρεση, μη χάνοντας περαιτέρω χρόνο και «δύναμη».
Βήμα #2 Καλλιεργείστε την ενσυναίσθηση
Μπείτε στη διαδικασία να αναζητήσετε τα αίτια «πίσω» από μια κακή ή άδικη απέναντί σας συμπεριφορά. Ποιο είναι το background του ατόμου που σας πλήγωσε; Σε τι περιβάλλον μεγάλωσε; Τι «πληγές» κουβαλά; Δεν είναι απίθανο κατά τη διάρκεια αυτής της αναζήτησης να διαπιστώσετε πως το άτομο αυτό είναι ένας ευάλωτος, φοβισμένος ή μπερδεμένος άνθρωπος.
Το να μπείτε στη θέση του άλλου μπορεί να φαίνεται δύσκολο, είναι όμως ιδιαιτέρως ανακουφιστικό.
Ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του θετικά και αρνητικά στοιχεία και το άτομο που σας απογοήτευσε, δεν αποτελεί εξαίρεση. Ως επόμενο «βήμα», θα μπορούσατε να έρθετε σε επαφή με το άτομο αυτό, απαλλαγμένοι πλέον από «σκληρά» συναισθήματα και πού ξέρετε.. Ίσως αποτελέσετε έμπνευση ώστε κι εκείνος που σας πλήγωσε, να γίνει «καλύτερος».
Βήμα #3 Εστιάστε στα θετικά αποτελέσματα της συγχώρεσης
Αφού αφήσετε όλα τα αρνητικά σας συναισθήματα «πίσω», αναρωτηθείτε: Αισθάνεστε ανακούφιση και ηρεμία; Είστε το ίδιο άτομο με πριν ή υπάρχουν στοιχεία σας που άλλαξαν μέσω της διαδικασίας της συγχώρεσης; Μήπως είστε πλέον πιο ευαίσθητοι και πιο συμπονετικοί σε σχέση με ό,τι μπορεί να «βασανίζει» τον κόσμο γύρω σας;
Είναι βέβαιο πως θα συνειδητοποιήσετε πως τα οφέλη της συγχώρεσης είναι σπουδαία και πολλαπλά.
Βήμα #4 Συγχωρήστε τον εαυτό σας
Συγχωρήσατε τους άλλους ή τουλάχιστον.. προσπαθείτε. Τι γίνεται όμως με εσάς; Πολλές φορές τείνουμε να «παλεύουμε» με την συγχώρεση του εαυτού μας κι αυτό ίσως συνδέεται με την «τελειότητα» που πιστεύουμε πως είναι εφικτή.
Η «αποτυχία» ωστόσο, είναι μέσα στο «πρόγραμμα» και είναι για όλους. «Οικοδομήστε» εκ νέου την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη των πράξεών σας και σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε καλύτερα την επόμενη φορά.
Μην ξεχνάτε: όλα διορθώνονται και όλα αλλάζουν, αρκεί να το θέλετε πραγματικά. Επίσης, το «σωστό» είναι καλό μα και το «λάθος» είναι ok.