Οι συνωμοσιολόγοι που ανησυχούν ότι ο Μπιλ Γκέιτς προσπαθεί να ελέγξει την ανθρωπότητα με ύπουλα μικροτσίπ πιθανότατα θα τρομάξουν με την είδηση ότι ο μεγιστάνας επενδύει σε εταιρεία εγκεφαλικών εμφυτευμάτων.

Το ταμείο Gates Frontier του Γκέιτς, καθώς και το Bezos Expeditions του Τζεφ Μπέζος, περιλαμβάνονται στη λίστα των επενδυτών που χρηματοδοτούν με 75 εκατομμύρια δολάρια την αμερικανική Synchron, η οποία ανταγωνίζεται την εταιρεία εγκεφαλικών εμφυτευμάτων Neuralink του Έλον Μασκ.

Η Synchron, η οποία έχει συγκεντρώσει συνολικές επενδύσεις 140 εκατ. δολαρίων, δείχνει να προηγείται, καθώς έχει ήδη δοκιμάσει σε ανθρώπους την πειραματική συσκευή Synchron Switch, σχεδιασμένη να διαβάζει και να ερμηνεύει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Το σύστημα προορίζεται για ασθενείς με παράλυση ώστε να μπορούν να ελέγχουν με τη σκέψη ηλεκτρονικές συσκευές.

«Το πρόβλημα της παράλυσης είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι νομίζει ο κόσμος. Εκατό εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από παράλυση των άνω άκρων» δήλωσε ο δρ. Τομ Όξλεϊ, διευθύνων σύμβουλος της Synchron, σε δελτίο Τύπου της εταιρείας.

Τα ηλεκτρόδια της συσκευής (πάνω) ακουμπούν τον εγκέφαλο και στέλνουν τα δεδομένα σε πομπό που εμφυτεύεται στο στήθος (Synchron)

Νοητικές εντολές

Σε αντίθεση με το αντίστοιχο πειραματικό εμφύτευμα της Neuralink, το οποίο εισάγεται χειρουργικά στον εγκέφαλο μέσω οπής στο κρανίο, η συσκευή της Synchron εισάγεται με καθετήρα μέσω της σφαγίτιδας φλέβας στον λαιμό, χωρίς να χρειάζεται τομή στο κρανίο.

Η συσκευή παραμένει μέσα στα αγγεία πάνω από τον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου που ρυθμίζει τις κινήσεις του σώματος. Εκεί διαβάζει και μεταδίδει αυτόματα τα ηλεκτρικά σήματα του εγκεφάλου και μαντεύει τις κινήσεις που ο χρήστης φαντάζεται ότι εκτελεί.

Οι παράλυτοι ασθενείς θα μπορούσαν έτσι να μετακινούν έναν κέρσορα στην οθόνη και να χειρίζονται θεωρητικά οποιαδήποτε συμβατή ηλεκτρονική συσκευή.

Τέσσερις ασθενείς στην Αυστραλία συμμετείχαν στην πρώτη κλινική μελέτη, σχεδιασμένη να εκτιμήσει κυρίως την ασφάλεια της μεθόδου. Ένα χρόνο μετά την εμφύτευση, δεν παρουσιάζουν σοβαρές παρενέργειες.

Ακολούθησε φέτος η πρώτη εμφύτευση της συσκευής στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο κλινικής μελέτης που ξεκίνησε στο νοσοκομείο Mount Sinai West της Νέας Υόρκης.

Η Synchron είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον και του Έλον Μασκ, ο οποίος είχε διερευνητικές επαφές για πιθανή συνεργασία, όπως μετέδωσε το Reuters τον Αύγουστο.

O Έλον Μασκ υποστήριξε στις αρχές Δεκεμβρίου ότι η Neuralink απέχει περίπου έξι μήνες από την έναρξη των πρώτων δοκιμών σε ανθρώπους, όμως η εταιρεία είχε παλαιότερα θέσει τον ίδιο στόχο για το τέλος του 2020, χωρίς να τον πετύχει.

Η Neuralink βρίσκεται τώρα υπό έρευνα των ομοσπονδιακών αμερικανικών αρχών μετά τις καταγγελίες ότι περίπου 1.500 πειραματόζωα, όπως πίθηκοι, χοίροι και πρόβατα, θανατώθηκαν από την εταιρεία κάτω από ύποπτες συνθήκες.

Σύμφωνα με το Reuters, σε ένα από τα επίμαχα πειράματα εμφυτεύτηκε τσιπ με λάθος διαστάσεις σε 25 χοίρους που τελικά θανατώθηκαν. Το πείραμα επαναλήφθηκε σε 36 πρόβατα, τα οποία επίσης θανατώθηκαν.