Γνωρίζαμε ήδη ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν ευνοούν την υγεία μας. Τώρα, νέα έρευνα επισημαίνει ότι η τακτική κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφών όπως χοτ ντογκ και κατεψυγμένη πίτσα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης.

Στην μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Neurology, οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερα από 10.000 άτομα σε μια διάμεση περίοδο 8 ετών.

Πώς επηρεάζουν τον εγκέφαλο τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα των οποίων η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων είναι τουλάχιστον 20% από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είχαν 25% ταχύτερη μείωση στις εκτελεστικές λειτουργίες και 28% ταχύτερο ποσοστό συνολικής γνωστικής εξασθένησης.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι εάν η συνολική ποιότητα της διατροφής ενός ατόμου ήταν υψηλή, η επίδραση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων ήταν μικρότερη.

«Ενώ αυτή είναι μια μελέτη συσχέτισης, που δεν έχει σχεδιαστεί για να αποδείξει την αιτία και το αποτέλεσμα, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που ενισχύουν την πρόταση ότι μέρος της πιο γρήγορης γνωστικής φθοράς μπορεί να αποδοθεί σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα» ανέφερε ο Δρ David Katz, ειδικός στην προληπτική ιατρική και διατροφή.

Επιβεβαιώνονται οι επιπτώσεις και από άλλες έρευνες

Τα νέα ευρήματα συνάδουν με μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Nutrition, η οποία επίσης υποστήριξε ότι η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη γνωστική απόδοση σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι ερευνητές από την Αυστραλία που διεξήγαγαν τη μελέτη ανέφεραν ότι όρισαν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα ως εκείνα που υφίστανται «πολλές βιομηχανικές διεργασίες και δεν μπορούν να αναπαραχθούν στο σπίτι».

Σημείωσαν ότι αυτά τα είδη περιέχουν ελάχιστα έως καθόλου φρέσκα τρόφιμα και συνήθως περιλαμβάνουν αρωματικές ύλες, χρωστικές, γαλακτωματοποιητές και άλλα πρόσθετα. Ενδεικτικά παραδείγματα περιλαμβάνουν συσκευασμένα σνακ, σοκολάτες, δημητριακά πρωινού και προπαρασκευασμένα πιάτα όπως πίτες, ζυμαρικά και πίτσα.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα επεξεργασμένα τρόφιμα που οι ερευνητές όρισαν ως τρόφιμα που συνήθως περιέχουν ζάχαρη, λάδι ή αλάτι. Η επεξεργασία χρησιμοποιείται για να αυξήσει την αντοχή ή να ενισχύσει τις «αισθητηριακές ιδιότητες» του τροφίμου. Παραδείγματα περιλαμβάνουν κονσερβοποιημένα λαχανικά, φρούτα, όσπρια και αλατισμένα, παστά ή καπνιστά κρέατα.