Μετά τις αλλεπάλληλες βραδινές εξόδους και λίγο πριν από το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, επιβάλλεται η αποχή από την υπερβολική περιποίηση και το μακιγιάζ, προκειμένου να ξεκουραστεί το δέρμα και οι φυσικοί μηχανισμοί της ανανέωσής του. Πώς καταλαβαίνουμε ότι η επιδερμίδα μας είναι κουρασμένη; Φαίνεται  θαμπή, έχουμε αυξημένη αίσθηση «τραβήγματος ή αντίθετα πιθανόν να παρατηρούμε ξεσπάσματα όπως σπυράκια, μαύρα στίγματα και έντονη λιπαρότητα. Επιπλέον, στην περιοχή των ματιών, είναι χαρακτηριστική η εμφάνιση των μαύρων κύκλων και του οιδήματος. Παρακάτω ακολουθούν οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι, που θα «ηρεμήσουν» την επιδερμίδα ώστε να ανακτήσει και πάλι τη λάμψη της.

#Αποχή από το μακιγιάζ

Οι δερματολόγοι θεωρούν πως η πλήρης αποχή από το make up για δύο ή και περισσότερες μέρες μπορεί να βελτιώσει την όψη μας μέσα σε λίγες μέρες. Τι θα διαπιστώσουμε αν σταματήσουμε να βαφόμαστε για ένα διάστημα: Οι πόροι της επιδερμίδας δείχνουν πιο μικροί. Βελτιώνεται η ακμή και εξισορροπείται η παραγωγή σμήγματος. Οι ρυτίδες και οι λεπτές γραμμές φαίνονται λιγότερο.

#Κάνουμε ατμοθεραπεία

Ετσι θα ανοίξουν οι πόροι της επιδερμίδας και θα εξυγιανθεί σε βάθος.  Στη συνέχεια βρέχουμε το πρόσωπό μας με κρύο νερό. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσουμε την κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα τη θρέψη και αναζωογόνηση των κυττάρων.  Σημείωση: Προσθέτουμε αιθέριο έλαιο λεβάντας ή λιβάνι στο κατσαρολάκι με νερό. Εχουν αντιγηραντικές και χαλαρωτικές ιδιότητες και βοηθούν στη βελτίωση του ύπνου. Γι’ αυτό ιδανικά κάνουμε ατμοθεραπεία το βράδυ πριν κοιμηθούμε.

#Απολαμβάνουμε ένα ολιγόλεπτο μασάζ

Η διαδικασία βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των καλλυντικών και αυξάνει την ελαστικότητα της επιδερμίδας. Ετσι μετά την εφαρμογή της ενυδατικής μας σύνθεσης, κάνουμε ανοδικές κυκλικές κινήσεις με τα δάχτυλα από τον λαιμό μέχρι το σαγόνι και από το κέντρο του προσώπου προς τη γραμμή των μαλλιών.

Εναλλακτικά: Κάνουμε μασάζ με τη βοήθεια ενός jade roller ή ένα gua sha ή ενός ηλεκτρικού beauty gadget.

#Χρησιμοποιούμε μάσκες περιποίησης και λάμψης

Δυο με τρεις φορές την εβδομάδα πραγματοποιούμε πιο εντατική περιποίηση, εφαρμόζοντας είτε έτοιμες μάσκες είτε δικές μας, σπιτικές, με πολύ απλά αλλά ευεργετικά συστατικά, γεμάτα βιταμίνες, αντιοξειδωτικές και θρεπτικές ουσίες.

Τι να προσέξουμε

*Περιορίζουμε την κατανάλωση γαλακτοκομικών και υπερβολικής ζάχαρης, διότι αυξάνουν τις φλεγμονές και συμβάλλουν στα ξεσπάσματα της επιδερμίδας. Επιπλέον η ζάχαρη προκαλεί γλυκοζυλίωση, μία χημική διεργασία που αλλοιώνει τους ιστούς του δέρματος και επιταχύνει τη γήρανση.

* Αποφεύγουμε ή περιορίζουμε το αλκοόλ και το τσιγάρο. Εκτός του ότι προκαλούν οξειδωτικό στρες, έχουν την ιδιότητα να διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, κάνοντας πιο αισθητούς τους μαύρους κύκλους και το πρήξιμο κάτω από τα μάτια.

Δεν ξεχνάμε…

-Nα πίνουμε άφθονο νερό και να περιορίσουμε τους πολλούς καφέδες, έστω για λίγες μέρες, αντικαθιστώντας τους με πράσινο τσάι ή άλλα αφεψήματα ή βιταμινούχα smoothies. Ετσι τροφοδοτούμε με υγρασία και αντιοξειδωτικά συστατικά τους ιστούς και τα κύτταρα του δέρματος, και το ενισχύουμε.

– Να κοιμόμαστε. Η αϋπνία ταλαιπωρεί την όψη μας και έχει ορατά συμπτώματα από το επόμενο πρωϊ ενώ σε βάθος χρόνου επιταχύνει τον βαθμό γήρανσης.