Εχει μία από τις πιο αγαπημένες ευωδιές καθαριότητας και φρεσκάδας, άλλωστε το όνομά της προέρχεται από το λατινικό ρήμα lavare, που σημαίνει «πλένω». Εκτός αυτού όμως η σύσταση που έχει το αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι κάτι παραπάνω από ένας καλλυντικός θησαυρός. Καταρχάς όλοι γνωρίζουμε ότι έχει χαλαρωτικές ιδιότητες και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Ωστόσο κρύβει και μία σειρά από ευεργετικές δράσεις για την υγεία και την ομορφιά τόσο της επιδερμίδας όσο και των μαλλιών, κάτι που είναι γνωστό από την αρχαιότητα.

Πιο συγκεκριμένα το αιθέριο έλαιο λεβάντας:

-Ευνοεί την ανάπλαση των κυττάρων

-Δυναμώνει τον αντιγηραντικό μηχανισμό της επιδερμίδας.

-Ευνοεί την επούλωση των τραυματισμών από κοψίματα, εγκαύματα, τσιμπήματα και μώλωπες.

-Αποτοξινώνει το δέρμα και συμβάλλει στη μείωση των δυσχρωμιών.

-Ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος στο δέρμα

-Σύμφωνα με μελέτες, η λεβάντα βελτιώνει τις δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση και το έκζεμα, μειώνοντας τη φλεγμονή και τον κνησμό.

Τip: Ρίξτε λίγες σταγόνες από το αιθέριο έλαιό της σε ένα λάδι βάσης (carrier oil), όπως αμυγδαλέλαιο, αλόη, αβοκάντο, αργκάν και φτιάξτε άμεσα ένα εξαιρετικό καλλυντικό που ανακουφίζει και επανορθώνει την υγρασία στο σώμα. Απλώστε το στο δέρμα μετά το ντους και θα δείτε άμεσα ότι θα αποκτήσει λάμψη και ελαστικότητα.

Προσοχή: Πριν το χρησιμοποιήσετε, καλό είναι να ξέρετε ότι το συστατικό είναι ένα από τα ελάχιστα αιθέρια έλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν πάνω στο δέρμα αδιάλυτα. Ομως, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε αλλεργία σε κάποια από τα συστατικά της, όπως π.χ. στη γερανιόλη που μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε κάποιες επιδερμίδες. Γι’ αυτό προηγουμένως κάντε ένα τεστ ρίχνοντας μια σταγόνα λεβάντα στην εσωτερική πλευρά του καρπού ή πίσω από το αυτί. Περιμένετε λίγα λεπτά για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε κάποια ευαισθησία.

Στα μαλλιά

-Καταπολεμά την τριχόπτωση και θρέφει την αδύναμη τρίχα που σπάει εύκολα

-Βελτιώνει την ξηροδερμία στο τριχωτό και τονώνει την κυκλοφορία του.

-Συμβάλλει στην εξισορρόπηση του σμήγματος και στην αντιμετώπιση της πιτυρίδας

DIY αγωγή ενδυνάμωσης των μαλλιών με αιθέριο έλαιο λεβάντας:

Ρίχνουμε 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας σε 2 κουταλάκια του γλυκού λάδι αμυγδαλέλαιο και κάνουμε μασάζ στις ρίζες.

*Πιάνουμε τα μαλλιά μας σε ένα σινιόν και κοιμόμαστε.

*Το πρωϊ ξεπλένουμε.

*Επαναλαμβάνουμε την αγωγή ενδυνάμωσης 1-2 φορές την εβδομάδα.

Επιπλέον, εφαρμόζοντάς το βράδυ στα μαλλιά, βελτιώνουμε την ποιότητα του ύπνου μας, αφού το αιθέριο λεβάντας φημίζεται για τις αγχολυτικές του ιδιότητες.