Οι γυναίκες που περπατούσαν 10.700 βήματα καθημερινά είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με γυναίκες που έκαναν λιγότερα βήματα, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Ο διαβήτης τύπου 2 αποτελεί το 90 έως 95% όλων των περιπτώσεων διαβήτη, σύμφωνα με το αμερικανικό CDC και συχνότερα διαγιγνώσκεται σε άτομα άνω των 45 ετών, αν και οι περιπτώσεις εμφάνισης σε παιδιά και εφήβους είναι αυξημένες.

Η πρόσφατη έρευνα εξέτασε τη σχέση μεταξύ σωματικής δραστηριότητας και του διαβήτη τύπου 2, αναλύοντας δεδομένα από φορητές smart συσκευές που καταγράφουν τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

Περίπου στο μισό μειώνεται ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα άτομα που αφιέρωναν περισσότερο χρόνο σε οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

«Τα δεδομένα μας δείχνουν τη σημασία του να κινούμαστε καθημερινά για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης της συγκεκριμένης πάθησης» δήλωσε ο Δρ Andrew Perry, ερευνητής καρδιαγγειακών στο Vanderbilt University Medical Center. Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για 5.677 συμμετέχοντες και περίπου το 75% ήταν γυναίκες. Κατά τη διάρκεια της τετραετούς παρακολούθησης, υπήρξαν 97 νέες διαγνώσεις διαβήτη τύπου 2.

Συγκρίνοντας τους ανθρώπους που περπατούσαν 10.700 βήματα καθημερινά με εκείνους με 6.000 βήματα, ο κίνδυνος διαβήτη για εκείνους με τον μεγαλύτερο αριθμό βημάτων μειώθηκε κατά 44%.

Η τεχνολογία σύμμαχος της υγείας

«Ενθαρρύνω και προτείνω στους ασθενείς να φορούν ή να χρησιμοποιούν οποιονδήποτε τύπο έξυπνης συσκευής, εάν τους παρακινεί να γίνουν πιο δραστήριοι», είπε ο Δρ. Neal Patel, ειδικός οικογενειακής ιατρικής στο νοσοκομείο Providence St. Joseph στην Καλιφόρνια. «Πιστεύω ότι η τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει υπέρ όσων θέλουν να ξεκινήσουν να είναι πιο δραστήριοι αλλά δυσκολεύονται».

Το να έχουμε ποσοτικά και αντικειμενικά δεδομένα από την πραγματική ζωή, που μπορούμε να βλέπουμε καθημερινά σε πραγματικό χρόνο είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για την πρόληψη δεκάδων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, αναφέρουν οι ειδικοί.

Αυτές οι τεχνολογίες μας επιτρέπουν να καταγράφουν δεδομένα υγείας, όπως ο καρδιακός ρυθμός, ο αριθμός των βημάτων, ο χρόνος που περνούν στο περπάτημα/άσκηση. Τέτοιες εφαρμογές βρίσκουμε σχεδόν σε κάθε κινητό, συμπληρώνουν.