Είναι αλήθεια ότι όταν το αντικείμενο του πόθου μας δεν δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον να χτίσει μία σχέση μαζί μας, αυτό μας στενοχωρεί, μας απογοητεύει και μας απελπίζει πολλές φορές. Δεν είναι όμως καλύτερα αντί να χάνουμε τον χρόνο μας και να τρέφουμε φρούδες ελπίδες, να παρερμηνεύουμε σημάδια και να πιανόμαστε από λεπτομέρειες που ίσως δεν υπάρχουν καν, να ξέρουμε τι συμβαίνει;

Πώς θα τα καταφέρουμε; Αν μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα σημάδια που δείχνουν ότι πιθανότατα ο σύντροφός μας δεν κάνει τα αντίστοιχα όνειρα με εμάς για το μέλλον.Δεν παίρνει πρωτοβουλίες

Δεν σχεδιάζει μαζί μας, προτιμάει να κρατάει τις επιλογές του ανοιχτές και δεν ανταποδίδει τον ενθουσιασμό μας όταν εμείς μιλάμε για το μέλλον. Ακυρώνει εύκολα τα σχέδια ή και αποφεύγει εντελώς να κάνει σχέδια.

Διαβάστε επίσης: Σεβασμός στη σχέση: Τι σημαίνει και πώς θα τον κερδίσετε

Αν συμπεριφέρεται σαν να μας κάνει μεγάλη χάρη που μας τιμά με την παρουσία του, είναι αρκετά σαφές ότι δεν τον ενδιαφέρει πια. Ισως επιπλέον να μας δίνει την εντύπωση ότι αν σταματήσουμε να προγραμματίζουμε, εκείνος θα εξαφανιστεί πιθανώς τελείως από τη ζωή μας.

Δεν επιδιώκει πια την επικοινωνία

Αν έχει μειώσει ή και σταματήσει τα μηνύματα και μας απαντάει με καθυστέρηση, ή κάπως επιθετικά ή μονολεκτικά στις συνομιλίες μας, δεν μας παίρνει τηλέφωνο και αποφεύγει να συναντηθούμε και να μιλήσουμε για αρκετή ώρα τότε είναι πολύ πιθανό να μην ενδιαφέρεται πλέον.

Οι δικαιολογίες μπορεί να είναι πολλές, όπως ότι είχε δουλειά, δεν είδε το μήνυμα, το διέγραψε, δεν άκουσε το τηλέφωνο κ.λπ.

Μάλιστα το άκρο αυτής της συμπεριφοράς είναι το «ghosting» όπου ο άλλος άνθρωπος εξαφανίζεται τελείως και – όπως είναι εύλογο – αυτή είναι μία συμπεριφορά που πληγώνει και απογοητεύει. Δεν έχει όμως να κάνει με μας αλλά με την αδυναμία του άλλου να εκφράσει αυτά που νιώθει ή δεν νιώθει, στην προκειμένη περίπτωση.

Δεν ζηλεύει καθόλου

Οταν ενδιαφερόμαστε για τον άλλο άνθρωπο, λίγη ζήλια είναι φυσιολογική. Οταν πια δεν υπάρχει καθόλου ζήλια είναι πιθανό να μην υπάρχει και καθόλου ενδιαφέρον.

Δεν μας ακούει πια

Οταν όλες οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από εκείνον και δεν μας ρωτάει πώς νιώθουμε, τι μας συμβαίνει ή όταν μιλάμε δεν μας προσέχει και δεν δείχνει ενδιαφέρον για όσα έχουμε να πούμε τότε πιθανώς εκτός από τα λεγόμενά μας έχει χάσει και το ενδιαφέρον για μας.

Μας φέρεται σαν ξένος

Οταν ο σύντροφός μας δεν μοιράζεται πολλές προσωπικές πληροφορίες, δεν ανοίγεται και δεν μας δείχνει όλες τις πλευρές της ζωής του είναι πολύ πιθανό να μην ενδιαφέρεται για μια ουσιαστική και σοβαρή σχέση.

Δεν είμαστε πια προτεραιότητα

Αν δεν θυμάται πλέον ή ξεχνάει πολύ εύκολα όσα έχουν σημασία για μας, αν δεν ενδιαφέρεται να μάθει όσα μας αρέσουν, μας ευχαριστούν, τα αγαπημένα μας, τότε το πιο πιθανό είναι ότι δεν αποτελούμε πλέον προτεραιότητα για εκείνον.

Μόνο το σεξ έχει σημασία

Αν και η υγιής σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού είναι πολύ σημαντική για τη σχέση, μία σχέση που είναι μόνο σεξ δεν είναι κανονική σχέση και ούτε οδηγεί πουθενά.

Η γλώσσα του σώματος

Η γλώσσα του σώματος λέει πολλά για τα συναισθήματα ενός ατόμου. Είναι σφιγμένος; Κάθεται κοντά μας ή απομακρύνεται; Σταυρώνει τα χέρια του μπροστά του; Κοιτάζει συχνά το ρολόι του ή το τηλέφωνό του; Εχει σταματήσει κάθε σωματική επαφή; Τότε μάλλον έχει χάσει το ενδιαφέρον του.

Δεν μας κάνει πια να νιώθουμε ξεχωριστά

Οταν του ζητάμε βοήθεια, είναι αναξιόπιστος ή μη διαθέσιμος.

Τα γεγονότα στη ζωή μας που είναι σημαντικά για εμάς δεν είναι σημαντικά για εκείνον. Δεν μπορούμε να θυμηθούμε την τελευταία φορά που μας έκανε ένα κομπλιμέντο, που πρόσεξε ένα κούρεμα ή που μας ζήτησε να βγούμε. Μας φέρεται σαν να είμαστε απλώς φίλοι ή, ακόμα χειρότερα, αδέλφια.

Ολα τα παραπάνω συνηγορούν στο ότι η σχέση δεν πάει καλά.

Δεν υπάρχει μέλλον

Δείχνει μηδενικό ενδιαφέρον να γνωρίσει καλύτερα εμάς, την οικογένειά μας, τους φίλους μας. Αντίστοιχα αποφεύγει να μας γνωρίσει τους φίλους του, την οικογένειά του ή τον σκύλο του και δεν φαίνεται να προχωράει τη σχέση με κανέναν τρόπο. Είτε δεν είναι σίγουρος είτε έχει χάσει το ενδιαφέρον του.

Μας λέει κατάμουτρα ότι έχει χάσει το ενδιαφέρον του

Μπορεί να συμβεί και αυτό και να ακούσουμε κατευθείαν από τα χείλη του άλλου ανθρώπου ότι δεν είμαστε αυτό που ψάχνει, ότι δεν ταιριάζουμε, ότι δεν υπάρχει μέλλον μεταξύ μας.

Εχουμε προαίσθημα

Το ένστικτό μας μάς λέει την αλήθεια, ακόμη και όταν δεν θέλουμε να το πιστέψουμε. Πολλοί από εμάς παραμένουμε σε άθλιες καταστάσεις ελπίζοντας ότι τα πράγματα θα αλλάξουν. Κατά κανόνα αυτά δεν αλλάζουν.

Το να προσπαθούμε να πείσουμε τον άλλον να μας αγαπήσει είναι άσκοπο και θα μας κάνει μόνο να χάσουμε χρόνο και ενέργεια. Καλύτερα να τον αφήσουμε να φύγει και να ψάξουμε για τον επόμενο, άλλωστε όλοι αξίζουμε κάποιον που μας αγαπάει πραγματικά.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη δρα Ναταλία Κουτρούλη, ψυχολόγο με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική-www.nataliakoutrouli.gr