Υπάρχει πάντα κάτι νέο να μάθουμε στην κουζίνα. Ενώ ακονίζουμε τις μαγειρικές μας δεξιότητες όταν δίνουμε προσοχή στη γεύση και την αισθητική, είναι σημαντικό να μάθουμε να μαγειρεύουμε όχι μόνο με όρεξη ή πάθος για το φαγητό αλλά και με πρόθεση, ώστε να μειώσουμε την σπατάλη του.

Έχοντας αυτό κατά νου, ας μιλήσουμε για την νέα μέθοδο «FIFO» («First In, First Out»), γνωστή και ως «Πρώτο μέσα, Πρώτο Έξω», μια απλή τεχνική που θα μας κάνει εύκολα να περιορίσουμε την σπατάλη τροφίμων.

Τι είναι η «FIFO»

Το «FIFO» είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Το φαγητό που αγοράστηκε πιο πρόσφατα θα πρέπει να μετακινείται στο πίσω μέρος και το φαγητό που δεν έχει χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να μετακινείται πιο κοντά στο μπροστινό μέρος.

Διαβάστε επίσης: Μise en place: Η πολύτιμη τεχνική μαγειρικής που εξοικονομεί χρόνο

Πρόκειται για μια χρήσιμη πρακτική, ιδιαίτερα σημαντική και για τους σεφ. «Είναι μια βασική τακτική για να ελέγχουμε τα είδη που αγοράζουμε και να βεβαιωθούμε ότι επιλέγουμε τα σωστά στον σωστό χρόνο για να αποτρέψουμε την υπερβολική σπατάλη και να ελέγχουμε την ποιότητα του φαγητού» αναφέρει χαρακτηριστικά η Diana Briscoe, σεφ.

Μαζί με την καλύτερη οργάνωση, αυτό το απλό hack αναγκάζει σεφ και μη να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα συστατικά.

3 τρόποι να μειώσετε την σπατάλη τροφίμων

Η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι κομβικής σημασίας, καθώς όχι μόνο συμβάλλουμε στην μείωση του προσωπικού αποτυπώματος άνθρακα αλλά μας οδηγεί σε μια πιο ολοκληρωμένη και συνειδητή εμπειρία φαγητού.

Μερικοί τρόποι για να καταφέρετε να την μειώσετε, περιλαμβάνουν:

Χρησιμοποιήστε αυτά που έχετε

Ο πιο γρήγορος τρόπος για να μειώσετε τη σπατάλη φαγητού είναι να αφιερώσετε χρόνο για να καταγράψετε όλα όσα ήδη έχετε. Χρησιμοποιήστε (ή τουλάχιστον λάβετε υπόψη) ό,τι έχετε στη διάθεσή σας προτού βγείτε για τα ψώνια σας.

Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να συνδυάσετε ακόμα και φαινομενικά αταίριαστα συστατικά, αρκεί να γίνετε δημιουργικοί.

Σχεδιάστε τα γεύματά σας

Λίγος προγραμματισμός πάει πολύ μακριά. Η έντονη επιθυμία για συγκεκριμένα φαγητά είναι μέρος της ζωής, αλλά η προεπιλογή των ημερών που σκοπεύετε να φάτε έξω σε σχέση με τις ημέρες που θέλετε να μαγειρέψετε μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε περιττά έξοδα και σπατάλη τροφίμων.

Αγοράστε προϊόντα για τις μέρες που θα μαγειρέψετε στο σπίτι ή για τον αριθμό των γευμάτων που χρειάζεστε.

Αξιοποιήστε την κατάψυξη

Ο καταψύκτης είναι ένα καλό μέρος για να αποθηκεύσετε μερίδες που μένουν και μπορούν να συντηρηθούν για περισσότερο αλλά και μερικά πιο φρέσκα υλικά.

Αντί να αφήνετε τροφές στο ψυγείο ή στον πάγκο και να ελπίζετε για το καλύτερο, φυλάξτε τα στην κατάψυξή σας για μια ζωή που είναι εγγυημένα μεγαλύτερη και πιο φρέσκια.