Γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η ισορροπημένη διατροφή για κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι η μαγειρική στο σπίτι με θρεπτικές τροφές είναι από τις καλύτερες επιλογές. Επειδή όμως, ο ελεύθερος χρόνος συρρικνώνεται διαρκώς, έχουμε επιστρατεύσει μια σειρά στρατηγικών με στόχο την εξοικονόμηση χρόνου, όπως το meal prepping. Τώρα οι ειδικοί αποκαλύπτουν ακόμα μία μέθοδο, γνωστή στον κόσμο της μαγειρικής ως «mise en place».

Τι είναι η μέθοδος «mise en place»

Με διαφορά, η πιο πολύτιμη τεχνική μαγειρικής που εξοικονομεί χρόνο. Πρόκειται για μια απλή μαγειρική δεξιότητα που περιλαμβάνει προσεκτική προετοιμασία του φαγητού και την οργάνωση εκ των προτέρων. Τα καλά νέα είναι ότι είναι εξαιρετικά εύκολο να την κατακτήσετε και θα κάνει μια αξιοσημείωτη διαφορά στο πόσο εύκολα μπορείτε να προετοιμάσετε γεύματα για ολόκληρη την εβδομάδα ή και για το βραδινό σας γεύμα.

Το «mise en place» συγκεκριμένα είναι μια γαστρονομική φράση που προέρχεται από τη γαλλική γλώσσα και μπορεί να μεταφραστεί ως «βάζοντας τα πάντα στη θέση τους» ή ως «η συγκέντρωση αντικειμένων» μαζί σε ένα μέρος. Όσον αφορά το μαγείρεμα, ωστόσο, αυτό μεταφράζεται στην οργάνωση της κουζίνας σας πριν να ξεκινήσετε πρακτικά να φτιάχνετε το πιάτο σας.

4 συμβουλές για να τα καταφέρετε

1. Διαβάστε τη συνταγή πολλές φορές

Για να διασφαλίσετε ότι είστε πλήρως έτοιμοι να ξεκινήσετε το μαγείρεμα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να διαβάσετε ολόκληρη τη συνταγή. Όχι μία, αλλά δύο φορές.

Καθώς διαβάζετε τα συστατικά και τα βήματα, κρατήστε σημειώσεις σχετικά με τον τρόπο προετοιμασίας του φαγητού σας για να μειώσετε την ποσότητα του τεμαχισμού, της ανάδευσης ή και της κοπής τροφίμων που θα χρειαστείτε να κάνετε την «τελευταία» στιγμή.

2. Προετοιμάστε όλα τα υλικά σας πριν ξεκινήσετε

Αφού δείτε όλα τα συστατικά σας, θα θελήσετε να τα προετοιμάσετε πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα. Για παράδειγμα, η συνταγή μπορεί να απαιτεί ένα μεγάλο καρότο, αλλά λέει επίσης ότι πρέπει να το πλύνετε, να το ξεφλουδίσετε και να το κόψετε σε ροδέλες. Επαναλάβετε τη διαδικασία για κάθε υλικό και τοποθετήστε το καθένα σε ξεχωριστά μπολ.

Ή, αν θέλετε να κάνετε τον καθαρισμό ακόμα πιο εύκολο, στρώστε ένα μεγάλο φύλλο ψησίματος με λαδόκολλα και ρίξτε τα υλικά σε μικρούς σωρούς, αφήνοντας λίγο χώρο μεταξύ τους για να τα πιάσετε και να τα χρησιμοποιήσετε όπως χρειάζεται.

3. Πάρτε όλα τα εργαλεία που θα χρειαστείτε εκ των προτέρων

Εκτός από την κατάλληλη προετοιμασία των συστατικών που θα χρησιμοποιήσετε για να είναι εύκολο να τα πετάξετε στο τηγάνι, το μπολ ή την κατσαρόλα, θα θέλετε επίσης να βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα τα εργαλεία που χρειάζονται για να ετοιμάσετε τη συνταγή.

Αυτό θα σας βοηθήσει να μην σπαταλάτε λεπτά αναζητώντας μέσα στα ντουλάπια για να βρείτε το σκονισμένο σουρωτήρι, καθώς τα ζυμαρικά που θέλατε al dente μετατρέπονται γρήγορα σε χυλό. Κι επειδή το μαγείρεμα έχει την τάση να γίνεται απρόβλεπτο μερικές φορές, η σωστή οργάνωση θα βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της πιθανότητας πιθανών ατυχημάτων.

4. Καθαρίστε και πάλι καθαρίστε

Για να βεβαιωθείτε ότι η τεχνική σας θα είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική, θα θέλετε να καθαρίζετε και να μαζεύετε ό,τι δεν χρειάζεστε όσο προχωράτε. Αυτή είναι πιθανώς μια από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες φράσεις που θα ακούσετε από επαγγελματίες σεφ.

Για να κάνετε τα πράγματα όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτα και οργανωμένα, το καθάρισμα καθώς μαγειρεύετε θα αποτρέψει τη συσσώρευση των πιάτων μέχρι να τελειώσετε το μαγείρεμα. Θα σας βοηθήσει επίσης να αποτρέψετε τυχόν ατυχήματα που σχετίζονται με το μαγείρεμα, καθώς ψάχνετε για καθαρό χώρο στον πάγκο