Ο καφές είναι το πρώτο – και ίσως πιο πολύτιμο – ρόφημα της ημέρας, αφού βασιζόμαστε σε αυτόν για να μας ξυπνήσει και να μας χαρίσει την απαραίτητη ενέργεια και εγρήγορση για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας δυναμικά.

Γνωρίζουμε ήδη, τα οφέλη που έχει ο καφές για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού, διαβήτη, Αλτσχάιμερ και άλλων ασθενειών, σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine.

Γιατί ο καφές «λεκιάζει» τα δόντια σας

Το μειονέκτημα της καφεΐνης είναι οι λεκέδες που μπορεί να προκαλέσει στα δόντια. «Ο καφές περιέχει την τανίνη, η οποία μπορεί να κάνει τις χρωματικές του ενώσεις να κολλήσουν στα δόντια σας», αναφέρει η οδοντίατρος δρ Jennifer Osei-Fosu.

Διαβάστε επίσης: Δόντια και ούλα: Οι καλύτερες τροφές για καλή στοματική υγιεινή

Οι τανίνες είναι φυσικές χημικές ενώσεις που βρίσκονται επίσης στο κρασί και το τσάι, δύο άλλα ροφήματα που μπορεί να «λεκιάσουν» τα δόντια σας.

«Οι τανίνες κολλάνε στο σμάλτο των δοντιών σας, το εξωτερικό προστατευτικό στρώμα των δοντιών σας», λέει η δρ Tina Saw, οδοντίατρος.

Πώς θα αποφύγετε τον χρωματισμό

«Ο χρωματισμός θα προκύψει αλλά υπάρχουν τρόποι να τον ελαχιστοποιήσετε». Μερικοί από αυτούς περιλαμβάνουν:

Πιείτε νερό μετά τον καφέ

Αφού απολαύσετε τον καφέ σας, είναι καλύτερο να «ξεπλύνετε» το στόμα σας με νερό. Η δρ Jennifer Osei-Fosu εξηγεί ότι η κατανάλωση νερού μετά από οποιοδήποτε ρόφημα που μπορεί να προκαλέσει τον αποχρωματισμό των δοντιών, αποτρέπει την αλλοίωση στο σμάλτο.

Δοκιμάστε λοιπόν, να πιείτε νερό μετά τον καφέ σας και να περιμένετε για λίγο πριν να τα βουρτσίσετε.

Περιμένετε 30 λεπτά για να βουρτσίσετε τα δόντια σας

Μπορεί να πιστεύετε ότι το βούρτσισμα των δοντιών σας αμέσως μετά την κατανάλωση του καφέ είναι η σωστή κίνηση αλλά στην πραγματικότητα είναι καλύτερο να περιμένετε.

«Ως οδοντίατρος, συνιστώ να βουρτσίζετε τα δόντια σας 30 λεπτά μετά τον καφέ» λέει η δρ Tina Saw. «Ο καφές μπορεί να είναι όξινος και το βούρτσισμα αμέσως μετά μπορεί να καταστρέψει το σμάλτο σας. Θέλετε να αφήσετε λίγο χρόνο στο σάλιο σας για να προστατεύσει και να καλύψει τα δόντια σας από το οξύ» εξηγεί η ίδια.

Χρησιμοποιήστε καλαμάκι

Ο τρόπος που πίνετε τον καφέ σας μπορεί να επηρεάσει το πόσο θα χρωματιστούν τα δόντια σας. Σύμφωνα με την δρ Tina Saw όταν πίνουμε απευθείας από την κούπα αυξάνεται ο αριθμός των φορών που ο καφές αγγίζει τα δόντια, προκαλώντας αποχρωματισμό.

Αντίθετα, προτείνει να χρησιμοποιείτε πάντα ένα καλαμάκι για να πίνετε – ανεξάρτητα από το αν ο καφές είναι ζεστός ή παγωμένος – για να προστατεύσετε τα δόντια σας.

Προσθέστε λίγο γάλα

Ο μαύρος καφές μπορεί να «λεκιάσει» πιο έντονα τα δόντια σας. Το φυσικό σκούρο καφέ χρώμα του αναπόφευκτα θα αφήσει σημάδι σε όποια επιφάνεια έρθει σε επαφή. Αλλά μπορείτε να μειώσετε την δράση του, προσθέτοντας λίγο γάλα, που θα «ανοίξει» το χρώμα του.

Οποιαδήποτε πηγή γάλακτος ή κρέμας μπορεί να βοηθήσει, είτε από γαλακτοκομικά είτε από φυτικές πηγές.