Είτε έχετε στην πραγματικότητα ένα ντουλάπι φαρμάκων πάνω από τον νεροχύτη σας είτε όχι, η πραγματικότητα είναι ότι πιθανότατα δεν θα χωρούσε όλες τις διάφορες κρέμες, τα χάπια και άλλα διάφορα είδη που χρειάζεστε. Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι πλέον ένα μεγάλο μέρος σημαντικών ιατρικών πληροφοριών βρίσκονται στο τηλέφωνό σας και όχι στο φαρμακείο του σπιτιού.

4 συμβουλές για να οργανώσετε σωστά το φαρμακείο σπιτιού

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξεκινήσετε είναι να κάνετε ένα βήμα πίσω και να σκεφτείτε τις ανάγκες σας.

Διαβάστε επίσης: Medication rules: Πώς να παίρνετε σωστά τα φάρμακά σας

Στο ντουλάπι μπορείτε να βρείτε τα πιο χρήσιμα για εσάς προϊόντα, όπως την κρέμα κατά της φαγούρας, αναλγητικά και άλλα φάρμακα έως και ένα σωρό από χαρτιά που δεν είστε σίγουροι αν πρέπει να κρατήσετε ή να πετάξετε, λογαριασμούς που ίσως χρειαστεί να πληρώσετε, ακόμη και μία επιγονατίδα που χρειαστήκατε στο παρελθόν αλλά δεν την χρειάζεστε πια.

Ένα από τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνετε είναι να δείτε όλα όσα έχετε στο ντουλάπι και να αποφασίσετε που και πώς θα τα κατηγοριοποιήσετε.

1. Ταξινομήστε τα σε κατηγορίες

Ταξινομήστε τα ανάλογα με το πόσο συχνά τα χρειάζεστε και πόσο σημαντικά είναι. Σκεφτείτε τι χρειάζεστε συχνά και επειγόντως και τοποθετήστε το σε ένα σημείο εύκολης πρόσβασης.

Μία από τις πιο σημαντικές πτυχές της οργάνωσης είναι να διασφαλίσετε ότι κάθε κατηγορία αντικειμένων έχει τον χώρο της. Οργανώστε το φαρμακείο σας, κάνοντας ζώνες και κατηγοριοποιώντας, χρησιμοποιώντας μικρότερα κουτιά.

2. Skincare και φάρμακα πάνε μαζί;

Πολλοί έχουν την τάση να αποθηκεύουν τα προϊόντα περιποίησης και φροντίδας του δέρματος μαζί με τα φάρμακά τους, ωστόσο αυτό ευνοεί την ακαταστασία και μπορεί να σας δυσκολέψει να βρείτε ένα συγκεκριμένο φάρμακο όταν το χρειαστείτε.

Ξεκινήστε αφαιρώντας από το φαρμακείο τα προϊόντα που δεν χρησιμοποιείτε. Αν ο χώρος είναι αρκετός, μπορείτε να τα αποθηκεύσετε μαζί με τα φάρμακά σας.

3. Πετάξτε τα φάρμακα που έχουν λήξει

Ελέγξτε τα φάρμακα που έχετε ήδη και πετάξτε όσα έχουν λήξει, μιας και είναι κατασκευασμένα για να διατηρούν τη λειτουργικότητά τους και τη φόρμουλά τους μόνο όσο η ημερομηνία λήξης τους. Εξίσου σημαντικό είναι να διατηρείτε πάντα την ετικέτα ή το κουτί στα φάρμακά σας για να γνωρίζετε περί τίνος πρόκειται.

Απαλλαγείτε από αυτά που δεν χρειάζεστε και θα κάνει τις μελλοντικές αναζητήσεις σας πιο εύκολες.

4. Χρησιμοποιήστε έναν φάκελο για το αρχείο σας

Για να μην ψάχνετε τα φάρμακά σας ανάμεσα σε στοίβες από χαρτιά, χρησιμοποιήστε ένα φάκελο για να αποθηκεύσετε σημαντικά ιατρικά έγγραφα και εξετάσεις. Ξεκινήστε ξεκαθαρίζοντας τα χαρτιά και πετώντας οτιδήποτε δεν χρειάζεστε πλέον.

Εάν διατηρείτε αρχεία διαφορετικών μελών της οικογένειας, αποθηκεύστε τα σε ένα φάκελο ακορντεόν, έτσι ώστε ο καθένας να έχει τα ιατρικά του αρχεία σε έναν ξεχωριστό φάκελο.