Ο SARS-CoV-2 συνεχίζει να μεταλλάσσεται και όσο μεταλλάσσεται διαφεύγει από τις άμυνες του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος. Υπάρχει όμως ένα καίριο ερώτημα: μεταλλάσσεται ολόκληρος ο ιός ή κάποια τμήματά του παραμένουν αμετάβλητα και μπορούν να αποτελέσουν στόχο νέων αποτελεσματικότερων θεραπειών;

Τα 15 «ψυχρά σημεία» του ιού

Εξετάζοντας εξονυχιστικά περισσότερες από 10 εκατομμύρια αλληλουχίες του SARS-CoV-2 δύο υποψήφιοι διδάκτορες στο Ινστιτούτο για την Ερευνα στη Βιοϊατρική (IRB) στην Ελβετία ανακάλυψαν ότι ορισμένα τμήματα της πρωτεΐνης-ακίδας του ιού – της περιοχής του εκείνης που αποτελεί «κλειδί» για τη μόλυνση των ανθρώπινων κυττάρων – δεν υφίστανται αλλαγές.

Διαβάστε επίσης: Εμβόλιο κορωνοϊού: Η επικαιροποιημένη δόση «νικά στα σημεία» την Όμικρον

«Ονομάζουμε αυτές τις περιοχές ψυχρά σημεία» ανέφερε η Βιρτζίνια Κριβέλι, μια εκ των δύο υποψηφίων διδακτόρων που τις ανακάλυψαν. «Το μεγαλύτερο τμήμα του ιού μεταλλάσσεται ταχέως, ωστόσο εμείς εντοπίσαμε 15 περιοχές που παραμένουν αμετάβλητες», πρόσθεσε.

Τα σπανιότατα αντισώματα

Αναλύοντας δείγματα από άτομα που είχαν αναρρώσει από COVID-19, οι ερευνητές ανακάλυψαν, όπως ανέφεραν στην επιθεώρηση «Science Immunology» ότι ορισμένοι από τους αναρρώσαντες διέθεταν αντισώματα που στόχευαν συγκεκριμένα τα «ψυχρά σημεία» της πρωτεΐνης-ακίδας του ιού.

«Τα αντισώματα αυτά είναι πολύ σπάνια» σημείωσε ο Φιλίπο Μπιανκίνι, ο έτερος εκ των υποψηφίων διδακτόρων, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «χάρη σε μια νέα μέθοδο καταφέραμε να τα εντοπίσουμε». 

Με κόκκινο, μπλε και πράσινο χρώμα αποτυπώνονται τρία από τα αμετάβλητα σημεία της πρωτεΐνης -ακίδας του SARS-CoV-2 τα οποία στοχεύουν τα νεοανακαλυφθέντα αντισώματα (IRB, Bellinzona, CH)

Αποτροπή της λοίμωξης

Σε πειράματα στο εργαστήριο τα αντισώματα μπλόκαραν τη λοίμωξη με τον ιό, ακόμη και σε ό,τι αφορούσε τις τελευταίες παραλλαγές ανησυχίας του κορωνοϊού που έχουν αναδυθεί και προσέφεραν προστασία από νόσηση σε προκλινικά μοντέλα.

Και ενάντια στους μελλοντικούς κορωνοϊούς 

Θα μπορούσαν τα νέα αυτά «υπερ-αντισώματα» να είναι αποτελεσματικά και ενάντια στους επόμενους κορωνοϊούς που μπορεί να απειλήσουν τον άνθρωπο; «Είναι πιθανό να εμφανιστούν νέοι κορωνοϊοί που θα μολύνουν ανθρώπους» ανέφερε ο Ντάβιντε Ρομπιάνι, διευθυντής του IRB και κύριος συγγραφέας της μελέτης και συμπλήρωσε:

«Τα ευρήματά μας μαρτυρούν ότι είναι πιθανό να αναπτύξουμε αποτελεσματικές αντισωματικές θεραπείες που θα έχουν ευρεία αποτελεσματικότητα ενάντια στον πανδημικό κορωνοϊό αλλά και ενάντια στους μελλοντικούς εν δυνάμει επικίνδυνους για τον άνθρωπο κορωνοϊούς».

Σημειώνεται ότι στη μελέτη συνεργάστηκαν επίσης ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, της Τσεχικής Ακαδημίας Επιστημών, της Clinica Luganese Moncucco καθώς και επιστήμονες του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ προγράμματος ΑΤΑC (Antibody Therapy Against Coronavirus).