Ανεξάρτητα σε ποιον θα απευθυνθείτε για συμβουλές υγείας και διατροφής, σχεδόν όλοι οι ειδικοί θα συμφωνήσουν ότι τα λαχανικά θα πρέπει να καταναλώνονται τακτικά, μιας και είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες αλλά και η πρωτεΐνη.

Πώς μπορούμε όμως, να καταλάβουμε ότι πράγματι τρώμε αρκετά λαχανικά καθημερινά; Οι ειδικοί μας απαντούν.

Πόσες μερίδες λαχανικών πρέπει να τρώμε καθημερινά;

Οι ειδικοί συνιστούν, εάν μπορείτε, να τρώτε ακόμα περισσότερες από τις τρεις μερίδες λαχανικών που προτείνουν οι ειδικοί. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, για να απολαμβάνετε τα περισσότερα οφέλη των λαχανικών, μην ξεχνάτε να καταναλώνετε τουλάχιστον ένα φλιτζάνι λαχανικών με κάθε γεύμα και σνακ όταν είναι δυνατόν.

Εξίσου σημαντική με την ποσότητα είναι και η ποικιλία των λαχανικών που καταναλώνετε.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνετε οκτώ διαφορετικούς τύπους κάθε εβδομάδα, μιας και μπορείτε να εστιάσετε σε μερικά λαχανικά τη μία εβδομάδα και να δώσετε προτεραιότητα σε άλλα την επόμενη.

Οι διαφορετικές κατηγορίες λαχανικών προσφέρουν διαφορετικά διατροφικά προφίλ, επομένως η αλλαγή των συστατικών που προσλαμβάνετε είναι ο καλύτερος δρόμος για μια ολοκληρωμένη δίαιτα. Ένας εύκολος τρόπος για να γίνει αυτό είναι με την σαλάτα σας.

Η εναλλαγή των λαχανικών που βάζετε στις σαλάτες σας κάθε εβδομάδα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διαφοροποιήσετε την πρόσληψη χωρίς να χρειάζεται να αλλάξετε τη ρουτίνα σας.

Τα περισσότερα λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες θα σας δώσουν μεγαλύτερη βακτηριακή ποικιλομορφία στην χλωρίδα του εντέρου.

Πώς θα καταλάβετε ότι τρώτε αρκετά

Εάν θέλετε να αυξήσετε την πρόσληψή σας, μπορείτε να δοκιμάσετε να τρώτε μερικές μερίδες ωμών λαχανικών που μπορούν να συνδυαστούν με ένα νόστιμο ντιπ, όπως το χούμους.

Διαφορετικά μπορείτε να δοκιμάσετε τα μαγειρεμένα λαχανικά που μπορούν να σερβιριστούν ως συνοδευτικά ή σε σούπες και μαγειρευτά ενώ μπορείτε επίσης να τα προσθέσετε και σε smoothies για να διευκολύνετε την διαδικασία της πέψης.

Ξεκινήστε αργά από μερικές μερίδες για να δώσετε χρόνο στο μικροβίωμα του εντέρου να προσαρμοστεί.

Ενώ υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως η ποιότητα του ύπνου, το άγχος και τα επίπεδα δραστηριότητας, η αύξηση της πρόσληψης λαχανικών – και της συνολικής πρόσληψης φρέσκων τροφών – θα σας γεμίσει με οφέλη.

Πιθανότατα θα βιώσετε βελτιωμένη πέψη, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό αν σκεφτείτε πόσο συχνά είναι τα προβλήματα υγείας του εντέρου.