Πιθανότατα γνωρίζετε κάποιον που έχει υποστεί ghosting ή το έχετε κάνει κι εσείς. Τώρα, νέα επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι αποτελεί μια επίπονη συναισθηματική εμπειρία, που μπορεί να «στοιχειώνει» όσους το έχουν υποστεί.

Η έρευνα, που διεξήχθη από την ερευνήτρια Christina Leckfor και την ερευνήτρια από το Πανεπιστήμιο του Μισισιπή, Natasha Wood, βρήκε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων έχουν κάνει ghosting, έχουν δηλαδή τερματίσει μια σχέση αγνοώντας το άλλο άτομο, χωρίς να προσφέρουν σαφή εξήγηση αλλά και ότι το έχουν υποστεί.

Και καθώς οι διαδικτυακές γνωριμίες, οι εφαρμογές γνωριμιών και άλλα dating apps αυξάνονται σε δημοτικότητα, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα κάποιος να μείνει στο… «διαβάστηκε» μετά από μερικά ραντεβού.

Διαβάστε επίσης: Single: Ποιοι τύποι ανθρώπων τα πάνε καλύτερα μόνοι τους;

Ωστόσο, παρά την αυξημένη συχνότητα του φαινομένου, λίγα είναι γνωστά αναφορικά με τις αιτίες που κάποιος κάνει ghosting ή με τις ψυχολογικές επιπτώσεις του κοινωνικού φαινομένου.

Ghosting ή… «διαβάστηκε»

«Το ghosting γίνεται μια κοινή στρατηγική και δημιουργεί μια διφορούμενη κατάσταση όπου το ένα μέρος δεν γνωρίζει πραγματικά τι συμβαίνει», δήλωσε ο Leckfor, διδακτορικός φοιτητής στο Τμήμα Ψυχολογίας.

Στο τέλος ενός χωρισμού, το ghosting ήταν μια αρνητική εμπειρία για όλους σχεδόν τους συμμετέχοντες. Αλλά για τα άτομα που επιθυμούν έντονα τον επίσημο τερματισμό μιας σχέσης, οι αρνητικές επιπτώσεις του είναι ακόμα πιο βαθιές.

Για να μετρήσουν την επίδραση ενός χωρισμού, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες στη μελέτη να σκεφτούν μια παρελθοντική σχέση, είτε μια περίπτωση που δέχθηκαν ghosting είτε μία που δέχθηκαν άμεση απόρριψη, και στη συνέχεια απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την ικανοποίηση των ψυχολογικών τους αναγκών.

Ποιοι είναι πιο πιθανό να το κάνουν;

Οι συμμετέχοντες που δέχθηκαν ghosting είχαν μερικές από τις χαμηλότερες ανάγκες ικανοποίησης, που σημαίνει ότι χτυπήθηκαν περισσότερο από την απόρριψη και όσοι αποζητούσαν τον επίσημο τερματισμό της σχέσης ανέφεραν ακόμη χαμηλότερη ικανοποίηση αναγκών.

«Διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη για τον επίσημο χωρισμό ήταν ελαφρώς πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν ghosting για να τερματίσουν μια σχέση», αναφέρουν οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης: «Swipe culture»: Πώς επηρεάζει το online dating τις σχέσεις

«Αν και τα πράγματα μπορεί να είναι διφορούμενα από την πλευρά του παραλήπτη, το άτομο που το χρησιμοποιεί βλέπει ξεκάθαρα το τέλος της σχέσης» συμπληρώνουν.

Συμβαίνει ανάμεσα και σε φίλους

Περισσότεροι από τους μισούς από τους συμμετέχοντες στη μελέτη έγραψαν για μια περίοδο που δέχθηκαν ghosting από έναν φίλο κι όχι από κάποιον ερωτικό σύντροφο. «Τα άτομα αυτά ανέφεραν ότι αισθάνονταν εξίσου άσχημα για το τέλος της φιλικής σχέσης όσο εκείνοι που αναφέρθηκαν σε μια ερωτική σχέση» λένε οι ερευνητές.

Αυτή η μελέτη, όμως μας κάνει να αναλογιστούμε και τον ρόλο της τεχνολογίας στις σχέσεις μας.

Έχουν γίνει αρκετές μελέτες για το πώς οι άνθρωποι ξεκινούν, διατηρούν και τερματίζουν σχέσεις χωρίς τεχνολογία, αλλά καθώς η ανθρώπινη συνδεσιμότητα «μετακινείται» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις εφαρμογές γνωριμιών, τα μηνύματα κειμένου ή το Zoom, αυτές οι σχέσεις μπορούν να μεταβληθούν.

Και τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά, όπως η ανάγκη για τον επίσημο χωρισμό, θα επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε αυτές τις τεχνολογίες, σύμφωνα με τους ερευνητές.