Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Mark Travers Ph.D., που ειδικεύεται στα κοινωνικά ένστικα με πτυχία από τα Πανεπιστήμια Cornell και Colorado Boulder, μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις που του κάνουν τα ζευγάρια είναι:

«Γιατί πάντα τσακωνόμαστε;», «γιατί δυσκολεύομαι να εκφράσω τα συναισθήματά μου στο σύντροφό μου;» και «γιατί αισθάνομαι ότι πάντα δίνω περισσότερα στη σχέση από όσα παίρνω;».

Οι δυσκολίες στις ρομαντικές σχέσεις δεν είναι ασυνήθιστες, αλλά πρέπει να αντιμετωπίζονται με εποικοδομητικό τρόπο.

Διαβάστε επίσης: Τα 12 μοτίβα σύγκρουσης στις σχέσεις: Ποιο αντιστοιχεί σε εσάς;

Ακουλουθούν 3 συνηθισμένα λάθη που πρέπει να αποφύγετε για να δώσετε στη σχέση σας περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας και λιγότερες εντάσεις.

1. Προσπαθείτε πάντα να κερδίζετε σε έναν τσακωμό

Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι στις σχέσεις τους είναι ότι προσπαθούν πάντα να κερδίζουν μια διαφωνία. Αυτή η προσέγγιση δημιουργεί ένταση και μπορεί να οδηγήσει σε αγώνες εξουσίας και αποσύνδεση μεταξύ των συντρόφων.

Είναι σημαντικό να βρίσκετε λύσεις στις διαφωνίες που ωφελούν και τους δύο συντρόφους. Αυτό απαιτεί ενεργητική ακρόαση για να μετράτε τις διαφορετικές απόψεις του άλλου. Είναι πολύ πιο πιθανό να αισθάνεστε συναισθηματικά συνδεδεμένοι και ικανοποιημένοι στη σχέση σας όταν τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας αισθάνεστε ότι υπάρχει κατανόηση.

Σύμφωνα με έρευνες, οι καλύτερες σχέσεις είναι αυτές που βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και δέσμευση, με τα δύο μέρη να πιστεύουν ότι η σχέση θα διαρκέσει για πάντα. Η προτεραιότητα της κατανόησης και της ενσυναίσθησης είναι ένας τρόπος για τα ζευγάρια να εργαστούν από κοινού για την επίλυση των συγκρούσεων και την ενίσχυση του δεσμού τους.

2. Δεν εκφράζεστε συναισθηματικά στη σχέση

Όταν τα συναισθήματα καταπιέζονται, μπορούν να φουντώσουν και να προκαλέσουν φθορά στη σχέση σας. Η έκφραση των συναισθημάτων και των αναγκών σας είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της οικειότητας και της εμπιστοσύνης μεταξύ των συντρόφων.

Όταν προσεγγίζετε τις δύσκολες συζητήσεις, προσπαθήστε να υιοθετήσετε μια μη επικριτική στάση για να ενθαρρύνετε την ανοιχτή επικοινωνία. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι είναι πιο πρόθυμοι να είναι συναισθηματικά ευάλωτοι με τους συντρόφους τους όταν αντιλαμβάνονται ότι οι εκείνοι ανταποκρίνονται.

Όταν τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας αισθάνεστε άνετα να μοιράζεστε τα συναισθήματά σας ο ένας με τον άλλον, είστε καλύτερα σε θέση να αντιμετωπίσετε τα ζητήματα με υγιή και διαφανή τρόπο.

3. Δεν δίνετε αρκετή προσοχή στην ανάγκη για όρια

Οι υγιείς σχέσεις απαιτούν σαφή όρια. Σκοπός είναι να διασφαλίζεται ότι και οι δύο σύντροφοι αισθάνονται ότι τους σέβονται και τους εκτιμούν. Αυτό ισχύει ακόμη και για τις πιο στενές σχέσεις. Χωρίς όρια, τα άτομα μπορεί να αισθάνονται ότι τα εκμεταλλεύονται και να δυσανασχετούν.

Θέτοντας και διατηρώντας σαφή όρια, καλλιεργείτε μια σχέση που βασίζεται στην εμπιστοσύνη, τον σεβασμό και την αμοιβαία κατανόηση. Αυτό μπορεί να συμβάλλει στην άνεση και την ασφάλεια σε μια σχέση. Και ότι η σχέση είναι σε θέση να εξελίσσεται με τις μεταβαλλόμενες ανάγκες του κάθε συντρόφου.