Το Σάββατο με «ΤΑ ΝΕΑ»

Ανακαλύπτουμε τα μυστικά του Αγίου Ορους.

«ΤΑ ΝΕΑ», σε συνεργασία με τις εκδόσεις «ΜΙΛΗΤΟΣ», φωτογράφισαν τα ιερά κειμήλια της Αθωνικής Πολιτείας αποκλειστικά για τους αναγνώστες τους.

Αυτή την εβδομάδα: Ιερά Μονή Ξηροποτάμου

Ενα φωτογραφικό ταξίδι στα ανεκτίμητα ιερά κειµήλια:

Το μεγαλύτερο τμήμα Τίμιου Ξύλου που υπάρχει στον κόσμο και φυλάσσεται εκεί, τμήμα από τα δώρα των Μάγων που προσκύνησαν τη γέννηση του Χριστού, τμήμα από τον Ακάνθινο Στέφανο, τον Σπόγγο και την Αγία Χλαμύδα.

Για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας.

Ενας εκδοτικός θησαυρός που δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη, αποκλειστικά στα «ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ».

Η Ιερά Μονή Ξηροποτάμου είναι μια από τις αρχαιότερες Μονές του Αγίου Ορους. Η Μονή βρίσκεται στο μέσον περίπου της δυτικής πλευράς της αθωνικής χερσονήσου. Το εντυπωσιακό μοναστήρι στέκεται σε περίβλεπτη θέση διακόσια μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και ανάμεσα στις Μονές Αγίου Παντελεήμονα και Σίμωνος Πέτρας, βορειοδυτικά και νοτιοανατολικά, αντίστοιχα. Ανατολικά της Μονής κατεβαίνει χείμαρρος και γύρω της ορθώνονται οι ορεινοί όγκοι της χερσονήσου με την πλούσια βλάστηση. Οι νότιες πλαγιές, προς τη θάλασσα, είναι κατάφυτες από ελαιόδεντρα και δημιουργούν πανοραμική θέα. Μπροστά στη Μονή απλώνεται καταγάλανος ο Κόλπος του Αγίου Ορους συμπληρώνοντας το πανέμορφο φυσικό σκηνικό που περιβάλλει το μοναστηριακό συγκρότημα.

Η Ιερά Μονή Ξηροποτάμου κατέχει την όγδοη θέση στην ιεραρχία των Ιερών Μονών του Αγίου Ορους και εορτάζει στις 9 Μαρτίου, των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων. Η Μονή Ξηροποτάμου στέκει μάρτυρας και φύλακας μιας πολύτιμης ιστορικής, εκκλησιαστικής και πνευματικής κληρονομιάς αιώνων. Αυτή την κληρονομιά επιθυμεί να αναδείξει η παρούσα έκδοση με τη συνδρομή ενός πρωτότυπου φωτογραφικού υλικού.

Αρχικά παρατίθεται, η συναρπαστική ιστορική πορεία και η παράδοση της Μονής. Ακολουθεί η περιγραφή του οικοδομικού συγκροτήματος, που διαμορφώθηκε εν μέσω των αιώνων, και στέκει αγέρωχο σε αρμονία με το μεγαλείο της αγιορείτικης φύσης. Τέλος, ιερά κειμήλια και λείψανα αγίων και μια πολύτιμη βιβλιοθήκη κοσμούν την ιερή παρακαταθήκη της Μονής. Πάντα γοητεύουν αυτά τα ζωντανά, υλικά και άυλα, μνημεία με βαθιές ρίζες στο παρελθόν ενός πνευματικού και

ηθικού πολιτισμού που διαφυλάσσεται ώστε να συνεχίσει δημιουργικά την πορεία του στο μέλλον της ορθοδοξίας και όλης της οικουμένης.

Aκόμη

Αριστοτέλης

ΗΘΙΚΑ ΝΙΚΟΜΑΧΕΙΑ

Ο πέμπτος τόμος του αξεπέραστου έργου του οικουμενικού φιλοσόφου για την ηθική, την αρετή και τη δικαιοσύνη.

Πώς όριζε ο Αριστοτέλης την ηθική; Γιατί πίστευε ότι η καλή ζωή είναι η ευτυχισμένη ζωή; Ποιο είναι το μυστικό της ευτυχίας;

Η κορυφαία μορφή της αρχαίας ελληνικής σκέψης ορίζει τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διέπουν τις ανθρώπινες συμπεριφορές και πράξεις, ενώ απαντά στο διαχρονικό ερώτημα πώς επιτυγχάνεται ο ευτυχισμένος βίος.

Τα αυθεντικά κείμενα με τη μετάφρασή τους, επεξηγηματικά σχόλια και διαφωτιστικές αναλύσεις.

Την έκδοση ανέλαβε, με μνημειώδη απόδοση στη νέα ελληνική και εκτενέστατο σχολιασμό, ο αείμνηστος καθηγητής της Κλασικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτριος Λυπουρλής.

Τα «Ηθικά Νικομάχεια» περιστρέφονται ζητήματα ηθικής. Ο Αριστοτέλης επιχειρεί να ορίσει την έννοια της αρετής που ταυτίζεται με την έννοια του αγαθού. Ο Αριστοτέλης διακηρύσσει πως ο αγαθός και ενάρετος βίος είναι ο ευτυχισμένος βίος.

Πρέπει να σημειωθεί πως ο Αριστοτέλης πραγματεύεται και άλλες πολύ σημαντικές θεωρητικές έννοιες, όπως η δικαιοσύνη. Δεν είναι τυχαίο πως η διάκριση των εξουσιών στα πάσης φύσεως πολιτειακά συστήματα, έχουν τη βάση τους στον Αριστοτέλη και στο εν λόγω σύγγραμμα.

Mαζί

ΟΚ!

Το περιοδικό των διασήμων!

Ρούλα Πισπιρίγκου – Μάνος Δασκαλάκης

Η δικαστική διαμάχη κορυφώνεται.

Oι δικηγόροι τους (Αλέξης Κούγιας- Δημήτρης Καράμπελας) μιλούν πρώτη φορά.

Ακόμη, αποκλειστικές δηλώσεις των αντιδίκων και αποκαλύψεις που θα συζητηθούν.

Αφιέρωματα:

-Τέμπη: Ζευγάρια που τα χώρισε η μοίρα με τον πιο τραγικό τρόπο.

-Ο υπέροχος κόσμος του Μίλτου Τεντόγλου. «Ο ακροβάτης από τα Γρεβενά» στην κορυφή του κόσμου.

-Αυτές είναι οι 10 από τις πιο επιδραστικές γυναίκες της χρονιάς σύμφωνα με τους «Financial Times».

-Paris Fashion Week: Οι λαμπερές εμφανίσεις που συζητήθηκαν.

Συνεντεύξεις

Μαριάντα Πιερίδη – Αρης Σοϊλέδης:

Το ζευγάρι του «J2US» φωτογραφίζεται μαζί.

Βάσια Παναγοπούλου:

Γιατί τα θέατρα πρέπει να μένουν ανοιχτά.

Τρεις υποψήφιες για το Οσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου που διεξάγονται την Κυριακή μιλούν για τους ρόλους που τις έφεραν κοντά στο χρυσό αγαλματίδιο.

Ντέιβιντ και Βικτόρια Μπέκαμ:

Οικογενειακή εμφάνιση στη Γαλλική Εβδομάδα Μόδας.

Ζώδια: Οι ερωτικές συναστρίες της εβδομάδας.

Ποιοι θα βιώσουν αλλαγές.

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €3,90
(Συμπεριλαμβάνονται τιμές βιβλίων: «Ηθικά Νικομάχεια #5»: €1,00  «Ιερά Μονή Ξηροποτάμου»: €0,90)