Ενώ γνωρίζουμε ότι η υπομονή είναι αρετή, δεν είναι πάντα εύκολο να την εξασκήσουμε και ειδικά σε δύσκολες περιόδους. Ενώ μερικοί άνθρωποι είναι από τη φύση τους πιο υπομονετικοί, άλλοι χρειάζονται μεγαλύτερη συγκέντρωση και προσπάθεια για να παραμείνουν ψύχραιμοι και να επιστρατεύσουν την λογική και την υπομονή τους.

Και όταν οι συνθήκες γίνονται ιδιαίτερα πιεστικές, ακόμα και οι πιο υπομονετικοί ανάμεσά μας μπορεί να τα παρατήσουν ή να έχουν μια λάθος αντίδραση, που μεταγενέστερα μπορεί να τους κοστίσει.

Διαβάστε επίσης: Δάκρυα: Γιατί αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να κλάψετε;

Για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να εξασκούμε καθημερινά την υπομονή μας για να την αποκτήσουμε ή να την αυξήσουμε. Ιδανική ευκαιρία είναι τα μικρά “ατυχήματα” που μπορεί να συμβαίνουν στην καθημερινότητά μας.

Μερικές από τις καλύτερες συμβουλές των ειδικών, περιλαμβάνουν:

Η υπομονή ξεκινά από την δυσφορία

Για αρχή, όταν αντιμετωπίζετε μια απογοητευτική κατάσταση, είναι σημαντικό να συνδεθείτε με τα συναισθήματα σας και να αποδεχθείτε την δυσφορία που βιώνετε.

Όταν αρχίζετε να απογοητεύεστε, καταγράψτε τα συναισθήματά σας, τι σας προκαλεί ένα γεγονός, ακόμα και τα επίπεδα ενέργειάς σας.

Κατανοήστε τους λόγους που κάποιος ή κάτι σας ενοχλεί και στην συνέχεια, σκεφτείτε τι είναι πραγματικά σημαντικό.

Ο απολογισμός όλων των παραγόντων που οδηγούν στην ανυπομονησία σας μπορεί να σας βοηθήσει να διορθώσετε την κατάσταση, να σας ηρεμήσει ή να σας οδηγήσει να αναγνωρίσετε τι πραγματικά σας εκνευρίζει και να νιώσετε πιο υπομονετικοί απέναντι σε αυτά που έχετε μπροστά σας.

Επαναπροσδιορίστε την εμπειρία σας

Δοκιμάστε να κάνετε μια γνωστική επανεκτίμηση – μια τεχνική στην οποία σκέφτεστε την εμπειρία σας από διαφορετική σκοπιά – μια δοκιμή να δείτε τα πράγματα λίγο διαφορετικά από αυτό που έχετε συνηθίσει.

Αν σας ενοχλεί η πολύωρη μετακίνηση από και προς την δουλειά, μπορείτε να δοκιμάσετε να ακούσετε την αγαπημένη σας playlist ή ένα audiobook για ένα θέμα που σας ενδιαφέρει.

Δείτε την “μεγάλη εικόνα”

Έχοντας κατά νου τον σκοπό ή τον στόχο σας, θα διαπιστώσετε ότι θα μπορείτε να ανταπεξέλθετε καλύτερα και να δείξετε μεγαλύτερη υπομονή μπροστά στις αντιξοότητες.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Personality και περιελάμβανε σχεδόν 400 Αμερικανούς μεταξύ 12 και 22 ετών που εκπαιδεύονταν για φιλανθρωπικό μαραθώνιο στο Σικάγο και το Λος Άντζελες, όσοι προετοιμάζονταν για τον μαραθώνιο επειδή ήθελαν να συγκεντρώσουν χρήματα για να παρέχουν καθαρό νερό σε σχολεία στην Αφρική ήταν πιο αφοσιωμένοι στις τακτικές προπονήσεις τους από εκείνους που εγγράφηκαν για να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση.

Για αυτό και οι ειδικοί προτείνουν να σκέφτεστε τον σκοπό σας, ειδικά στις περιπτώσεις που είστε αναστατωμένοι ώστε να παίρνετε δύναμη, να δείχνετε υπομονή και να συνεχίζετε την προσπάθεια σας.