Το «ΒΗΜΑ» και η «DK»

σας ταξιδεύουν στις πιο γοητευτικές μητροπόλεις του κόσμου!

Βαρκελώνη, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Φλωρεντία

Εκτάκτως το Σάββατο: Η Βαρκελώνη. Σαν να ζεις εκεί!

Ανακαλύψτε τις διαφορετικές όψεις της πόλης, την αρχιτεκτονική του μοντερνισμού, τα στέκια της τέχνης.

Μυηθείτε στην καταλανική κουζίνα και απολαύστε ατέλειωτες βόλτες στις πλατείες της Γκράθια.

Mε ενημερωμένους χάρτες και με την υπογραφή της DΚ.

Απόλαυσε τη Βαρκελώνη …σαν να ζεις εκεί! Με τον πιο αυθεντικό οδηγό!

H Βαρκελώνη είναι μια επαναστάτρια. Σε αυτή την πόλη οι καλλιτέχνες και οι αρχιτέκτονες πρωτοπορούν, οι συγγραφείς παράγουν αιχμηρή λογοτεχνία και οι κουίρ καλλιτέχνες έχουν δυναμική και υπερήφανη παρουσία. Ωστόσο, ίσως η Βαρκελώνη υπήρξε και συνεχίζει να είναι γνωστότερη ως προπύργιο στον αγώνα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Ακόμη και σήμερα, σχεδόν έναν αιώνα μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, η πόλη αποκηρύσσει την ισπανική σημαία, θεωρώντας τη σύμβολο του αντι-Καταλανού, φασίστα δικτάτορα Φράνκο.

H Μπάρνα είναι ένας τόπος με υπέροχες αντιφάσεις που κάνουν τους Βαρκελωνέζους υπερήφανους για την αγαπημένη τους πόλη. Κοιτάξτε γύρω σας. ΛΟΑΤΚΙ+ μπαρ γειτονεύουν με γοτθικές εκκλησίες, ποδηλατόδρομοι κυκλώνουν επαύλεις μοντερνιστικής αρχιτεκτονικής, βίντατζ αγορές ξεφυτρώνουν στα φουαγιέ παλιών σιδηροδρομικών σταθμών και υπερσύγχρονες γκαλερί τέχνης στεγάζονται σε μεσαιωνικά ανάκτορα.

Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που οι Βαρκελωνέζοι ενοχλούνται από τους guiris (ένας σαρκαστικός χαρακτηρισμός για τους τουρίστες) που νομίζουν ότι Μπάρνα σημαίνει μόνο θάλασσα, αμμουδιά και σαγκρία. Και γι’ αυτό ακριβώς χρειάζεστε αυτό το βιβλίο – για να σας δείξει τι πραγματικά κάνει τη Βαρκελώνη την παθιασμένη, μυθική πόλη που είναι. Θα σας δείξουμε τα μπαρ με βερμούτ όπου συναντιούνται οι ντόπιοι εδώ και δεκαετίες, τα νυχτερινά κέντρα για τα οποία σίγουρα αξίζει να ξενυχτήσετε και τα καλύτερα σημεία για να δοκιμάσετε τάπας.

Ετσι, αν είστε επισκέπτες που θέλετε να δείτε πέρα από τα στερεότυπα, αυτό το βιβλίο είναι εδώ για να σας βοηθήσει.

Τι λένε οι ντόπιοι

Αν προσπαθήσετε να περιγράψετε τη Βαρκελώνη, οι λέξεις σας θα αλλάζουν σαν καλειδοσκόπιο: τη μία στιγμή, η πόλη είναι μια κοσμοπολίτικη μητρόπολη και την επόμενη, είναι βυθισμένη στις παραδόσεις. Αυτό το χαρακτηριστικό της είναι που αγαπώ περισσότερο.

Ηδονιστικά φεστιβάλ το καλοκαίρι, παλιές παραδόσεις το φθινόπωρο, κέφι και διασκέδαση τον χειμώνα: πάντα κάτι συμβαίνει σε αυτή την πόλη που ξεπερνάει τα όρια!

Ακόμη

Γιάννης Σκαρίμπας

Το 1821 και η Aλήθεια

Μία αιχμηρή ματιά από τον συγγραφέα Γιάννη Σκαρίμπα, για τα κίνητρα της επανάστασης του ’21.

Aυτή την εβδομάδα ο πρώτος τόμος.

Mεταξύ δουλείας και δουλειάς δεν υπάρχει καμία διαφορά.

Με το να κάμεις μια επανάσταση και αποτινάξεις το ζυγό δεν έκαμες τίποτα.

Το ΄21 αυτό έκαμε.

Το να μην ξαναμπέσεις σε ζυγό –αυτό είναι επανάσταση.

Γιάννης Σκαρίμπας

Αν ο μόνος σκοπός που αξίζει τον κόπο να γεννηθεί κανείς, είναι η λευτεριά, και μόλις γεννηθεί του την υποθηκεύσουν τα συμφέροντα, τι άλλο του απομένει αν όχι η επανάσταση;

Γιάννης Σκαρίμπας

Το θαύμα του ’21 δεν έγκειται στη στρατιωτική ήττα της Τουρκίας -πράγμα ευκολότερο- αλλά στο (ως εκ θαύματος) σώσιμό του από την εχθρότητα των κοτζαμπάσηδων, των λογίων και του κλήρου.

Γιάννης Σκαρίμπας

Ο κατά μόνον το γένος και το θρήσκευμά του διαφέρων είναι ένας άγιος, μπρος στον κατά μόνο το «κατεστημένο» του διαφέροντα. – Οι Τούρκοι δεν ήσαν οι χειρότεροι… Ο ελληνικός λαός δε θάκανε την επανάσταση για ν’ αποκαταστήσει και πολιτικά τους κοτζαμπάσηδες. Οι λέγοντες ότι η Επανάσταση ήταν μόνον Εθνική, ή είναι αδιάβαστοι, ή δε μας λένε την αλήθεια. Σκοτώνοντας τους Τούρκους ήξερε ότι σκοτώνει το σύμμαχο των κοτζαμπάσηδων. Χωρίς τον αφανισμό πρώτα αυτουνού, δεν μπόραε να ξεπάτωνε τους άλλους. Το ότι σ’ αυτό η Επανάσταση γελάστηκε, δεν παειναπεί διόλου ότι τους εφείσθη. Θα τους πέρναε εν στόματι μαχαίρας. Το ότι νόμισε ότι για τούτο είχε καιρό, αυτό την έφαγε… Η Επανάσταση απότυχε…

Γιάννης Σκαρίμπας

Μαζί

«ΤΟ ΒΗΜΑ» συνεχίζει με τις Μαθητικές Εφημερίδες.

Αυτή την εβδομάδα γράφουν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Λιβαδειάς.

Και

ΒHMAgazino

O Θανασάκης του Αρκά σε νέες περιπέτειες!

Και στην απλή έκδοση των €2.

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €4,25
(Συμπεριλαμβάνεται τιμή βιβλίου: «ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ, ΣΑΝ ΝΑ ΖΕΙΣ ΕΚΕΙ»: €1,00 & «ΤΟ 1821 ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ»: €1,25 )