Με τους εκδρομείς να ετοιμάζονται να κατευθυνθούν προς τα νησιά και άλλους δημοφιλείς, το ερώτημα που απασχολεί πολλούς, είναι με τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα.

Η Μεγάλη εβδομάδα, όπως αναφέρουν οι μετεωρολόγοι θα χαρακτηρίζεται από καιρική αστάθεια ενώ φαίνεται – αν και ακόμη είναι αρκετά νωρίς για ασφαλείς προβλέψεις – πως είναι πολύ πιθανό να σημειωθούν βροχές την Κυριακή του Πάσχα σε αρκετές περιοχές.

Διαβάστε επίσης: Μεγάλη Εβδομάδα: Νηστίσιμες ιδέες για γεύματα και snack

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κωνσταντίνο Λαγουβάρδο, τη Μεγάλη Δευτέρα και Τρίτη αναμένονται βροχές και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες σε αρκετές περιοχές της χώρας, την Μεγάλη Τετάρτη και Πέμπτη δεν θα έχουμε έντονα φαινόμενα  ενώ την Μεγάλη Παρασκευή αναμένεται να είναι η πιο ζεστή ημέρα της εβδομάδας με λίγες ωστόσο βροχές σε κάποιες περιοχές.

Το Μεγάλο Σάββατο, υπογράμμισε,  θα έχουμε λιγότερες βροχές, με μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας. «Αυτό όμως που θα πρέπει να κάνουμε, είναι λίγη υπομονή την ημέρα του Πάσχα. Δύο ημέρες θα υπάρχει μια «διαταραχή» αρκετά οργανωμένη. Θα έρθει από την κεντρική Μεσόγειο προς την περιοχή μας και θα δώσει βροχές και τη Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα. Αυτό αφορά κυρίως όσους επιστρέφουν από τις διακοπές του Πάσχα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου διευκρίνισε ότι αν και υπάρχει αρκετά μεγάλη πιθανότητα να έχουμε βροχές σε κάποιες περιοχές το Πάσχα, το είπε με επιφύλαξη γιατί είμαστε 6 μέρες πριν.

Τι λέει ο Μαρουσάκης

Αντίστοιχη είναι η πρόβλεψη του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη ο οποίος ειδικά για την Κυριακή του Πάσχα προειδοποίησε για ένα χαμηλό βαρομετρικό από την Ιταλία.

«Για όσους εκδρομείς αποφασίσουν να επιστρέψουν τη Δευτέρα του Πάσχα, φαίνεται ότι δεν θα έχουν με το μέρος τους τον καιρό. Και αυτό γιατί το κύμα κακοκαιρίας από την Ιταλία φαίνεται να εξαπλώνεται στη χώρα μας δίνοντας σε πολλές περιοχές βροχές αλλά και πτώση της θερμοκρασίας.

Σε ότι αφορά τους ανέμους, δεν φαίνεται να προβληματίζουν ιδιαίτερα ώστε να υπάρξουν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ έως και το Μεγάλο Σάββατο

Σύμφωνα και με την πρόβλεψη της ΕΜΥ, άστατος θα είναι ο καιρός την Μεγάλη εβδομάδα καθώς θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα βροχές και καταιγίδες.

Για σήμερα Μεγάλη Δευτέρα, αναμένονται σποραδικές καταιγίδες που θα θα εκδηλωθούν αρχικά στο Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά, την κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη βόρεια Εύβοια και τις Σποράδες και το μεσημέρι-απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και την Κρήτη.

Τις βραδινές ώρες, ο καιρός στα βορειοδυτικά θα βελτιωθεί ενώ στα νότια θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα θα εκδηλώνονται καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, στα πελάγη 4 με 6 και στο βόρειο Αιγαίο από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα κεντρικά και τα βόρεια. Στα βόρεια θα φτάσει τους 12 με 14 και στις υπόλοιπες περιοχές τους 14 με 17 βαθμούς Κελσίου.

Την Μεγάλη Τρίτη, στην ανατολική νησιωτική χώρα, την Εύβοια, τις Σποράδες και την ανατολική Στερεά προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες που μέχρι τις βραδινές ώρες θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα στην Κρήτη πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι αυξημένες και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά και τα βόρεια όπου θα φθάσει τους 16 με 18 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα φθάσει τους 14 με 16 βαθμούς Κελσίου.

Την Μεγάλη Τετάρτη αναμένονται λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα ανατολικά, τα νότια και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά. Τοπικές βροχές και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες μέχρι το απόγευμα θα σημειωθούν στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Μέχρι τις βραδινές ώρες ο καιρός θα έχει βελτιωθεί σε όλη τη χώρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Την Μεγάλη Πέμπτη ο καιρός θα είναι βελτιωμένος καθώς αναμένονται  τοπικές νεφώσεις στα ορεινά τις μεσημβρινές ώρες. Αραιές νεφώσεις από το απόγευμα και από τα δυτικά. Το πρωί στα δυτικά η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Την Μεγάλη Παρασκευή θα σημειωθούν αραιές νεφώσεις οι οποίες στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα είναι κατά τόπους πιο πυκνές. Τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες θα σημειωθούν στα δυτικά και τα βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και από απόγευμα στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοδυτικά.

Το Μεγάλο Σάββατο, προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με σποραδικές βροχές στα δυτικά και τα βόρεια.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στις υπόλοιπες περιοχές νότιοι 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Για την ημέρα του Πάσχα, είναι επίφοβο να γίνει ακόμη μία ασφαλής πρόβλεψη, ωστόσο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται ότι δεν θα είναι εντελώς ηλιόλουστο το σκηνικό σε ολόκληρη τη χώρα.