Πήρες επιτέλους τη γενναία απόφαση να μπεις στη διαδικασία ανανέωσης της κουζίνας σου και αγχώνεσαι ήδη στην ιδέα του τι συσκευές να επιλέξεις και γιατί; Σταμάτα, διότι είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε όχι μόνο στο να προχωρήσεις στις σωστές επιλογές αλλά και να εξοικονομήσεις χρήματα. Πάμε να τα πάρουμε όλα με τη σειρά.

Κάνε λίστα

Ο σωστός προγραμματισμός φέρνει και σωστά αποτελέσματα. Καλός ο αυθορμητισμός αλλά όταν πρόκειται για μια τόσο μεγάλη αλλαγή που απαιτεί και την επένδυση σημαντικού ποσού των χρημάτων σου, η οργάνωση και το σωστό πλάνο είναι αυτά που μετράνε. Αρχικά, κάνε μια λίστα με όσες συσκευές χρειάζεται να αλλάξεις άμεσα και έμμεσα.

Για παράδειγμα, μπορεί ο φούρνος σου να σε έχει εγκαταλείψει προ πολλού αλλά το παλιό σου ψυγείο να κάνει ακόμα ικανοποιητικά τη δουλειά του. Αν δεν σκοπεύεις να δώσεις με τη μια αρκετά χρήματα για την ολοκληρωτική ανανέωση της κουζίνας σου τότε το ιδανικό πλάνο για να μην βρεθείς ξαφνικά με τρύπια τσέπη, είναι να αγοράσεις σταδιακά τις νέες οικιακές συσκευές που θέλεις.

Βέβαια, αν κινηθείς λίγο πιο έξυπνα και έχεις στόχο να αποφύγεις το συνεχές άγχος των αλλαγών και της έρευνας νέων οικιακών συσκευών, μπορείς να εκμεταλλευτείς ορισμένες προσφορές μεγάλων brands με αλυσίδες καταστημάτων. Αυτή που σε αφορά περισσότερο είναι η αγορά όλων των οικιακών σου συσκευών σε άτοκες δόσεις. Έτσι, όχι μόνο θα ξεμπερδέψεις μία και έξω με μάστορες, συνδέσεις και έρευνες αλλά θα εξασφαλίσεις πέρα από μια καλή προσφορά (σου δίνουν και καλύτερες τιμές) και τις άτοκες δόσεις για να αποπληρώσεις το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό που απαιτεί μια ανανέωση κουζίνας σε βάθος χρόνου.

Φούρνος, εστίες & ψυγείο

Τι είναι το βασικότερο σε μια κουζίνα; Να μπορείς να μαγειρεύεις εύκολα, να συντηρείς τα τρόφιμά σου αποτελεσματικά αλλά και να εξοικονομείς χρήματα. Πώς τα κάνεις όλα αυτά; Ανανεώνοντας το φούρνο και τις εστίες του αλλά και το ψυγείο σου. Μη μένεις στον παλιό φούρνο που κληρονόμησες από τους δικούς σου και τις όχι τόσο αποτελεσματικές πλέον εστίες.

Επένδυσε σε φούρνους νέας γενιάς και τεχνολογιών οι οποίοι όχι μόνο θα ανεβάσουν το επίπεδο άνεσής σου στη μαγειρική αλλά και ομορφύνουν το χώρο σου. Επίλεξε ένα φούρνο με υψηλή ενεργειακή κλάση ώστε να εξασφαλίσεις τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας. Μην ξεχνάς πως η χαμηλή κατανάλωση ρεύματος μεταφράζεται σε χαμηλότερους λογαριασμούς. Και θα μαγειρεύεις με ασφάλεια και έξυπνα αλλά και θα κρατάς στην τσέπη περισσότερα χρήματα σε σύγκριση με πριν.

Ένας φούρνος καλό είναι να συνοδευτεί από νέες εστίες. Και εδώ θα βρεις νέες τεχνολογίες και λειτουργίες που στόχο έχουν τόσο την άνεση και την ασφάλεια στο μαγείρεμα αλλά και τη χαμηλότερη κατανάλωση.

Και περνάμε στο ψυγείο. Εδώ ίσως χρειαστεί να ρίξεις περισσότερη σκέψη και έρευνα. Πριν ξεκινήσεις όμως να ψάχνεις ανάμεσα στα brands για να βρεις το ιδανικό ψυγείο για τις ανάγκες σου, φρόντισε να μετρήσεις σωστά τους διαθέσιμους χώρους. Σε προειδοποιούμε για να μη βρεθείς ξαφνικά μ’ ένα ψυγείο δύο μέτρων για ένα σημείο που μετά βίας χωράει κάτι πιο ψηλό από 1,80μ.

Γιατί όμως να αλλάξεις το παλιό σου ψυγείο εν τέλει εφόσον λειτουργεί; Όπως είπαμε και πριν, η ανανέωση της κουζίνας σου στοχεύει και στη μείωση των χρημάτων που δαπανάς κάθε μήνα στην ενέργεια. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της αγοράς νέων συσκευών, πιο φιλικών στο περιβάλλον και με προηγμένες λειτουργίες εξοικονόμησης ενέργειας, άρα και χρημάτων.

Καλό θα ήταν να ανακυκλώσεις το παλιό σου ψυγείο και μάλιστα, εάν είσαι δικαιούχος του προγράμματος Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή που τρέχει ακόμα, να επωφεληθείς με επιδότηση έως 50%.

Αφού δεις το χώρο σου και τον μετρήσεις σωστά όπως αναφέραμε προηγουμένως, πρέπει να διαλέξεις το είδος που θέλεις. Ενδιαφέρεσαι για κλασικό ψυγειοκαταψύκτη ή είσαι φαν των δίπορτων ψυγείων; Μήπως έχεις μεγάλο χώρο και θέλεις να επενδύσεις σ’ ένα ποιοτικό και σύγχρονο ψυγείο ντουλάπα; Σκέψου καλά πριν καταλήξεις σε κάποια κατηγορία διότι το ψυγείο δεν είναι μια συσκευή που μπορείς να αλλάξεις εύκολα μέσα σε λίγα χρόνια. Άρα προτίμησε να δώσεις κάποια χρήματα περισσότερα για να ανέβεις ενεργειακή κλάση κατανάλωσης αλλά και να έχεις στη διάθεσή σου ακόμα πιο προηγμένες τεχνολογίες.

Καλή ανανέωση!