Ίσως μόλις φάγατε ή τελειώσατε το γεύμα σας πριν από περίπου μία ώρα και αυτή τη στιγμή το στομάχι σας δεν είναι και στα καλύτερά του… Μπορεί να νιώθετε φουσκωμένοι ή μια ενοχλητική αίσθηση καψίματος, ακόμα και να έχετε τάση για εμετό. Ίσως λοιπόν αυτό να το χαρακτηρίζετε ως κάποια στομαχική διαταραχή, όπως η δυσπεψία.

Δεν είστε οι μόνοι…

Ο ιατρικός όρος για τον επίμονο πόνο και τη δυσφορία στην άνω κοιλιακή χώρα χωρίς προφανή αιτία είναι η λειτουργική δυσπεψία. Το φαγητό συχνά και σε πολλούς ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα λειτουργικής δυσπεψίας. Μερικές φορές η ενόχληση αρχίζει κατά τη διάρκεια του γεύματος και άλλες φορές συνήθως περίπου μισή ώρα αργότερα. Τείνει να έρχεται και να φεύγει με «εκρήξεις» σε μια περίοδο περίπου τριών μηνών. Ένα από τα πιο ενοχλητικά πράγματα σχετικά με τη λειτουργική δυσπεψία είναι ότι μια ιατρική εξέταση συχνά δεν μπορεί να βρει τη φυσική αιτία που την προκαλεί.

Διαβάστε επίσης: Αρρυθμία: Ο περιβαλλοντικός παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο

Η λειτουργική δυσπεψία πλήττει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, τόσο άνδρες όσο και γυναίκες. Πολλοί είναι εκείνοι που όταν βιώνουν τα συμπτώματά της ανησυχούν ότι μπορεί να έχουν έλκος. Αυτή είναι μια λογική ανησυχία που όμως εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί. Τα κακά νέα είναι ότι η αιτία της λειτουργικής δυσπεψίας όπως είπαμε είναι άγνωστα και επιπλέον ότι δεν υπάρχει σίγουρη θεραπεία.

Τα καλά νέα, από την άλλη, είναι ότι…

Υπάρχουν απλά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να ανακουφιστείτε, όπως:

  • Να αποφεύγετε τροφές που σας προκαλούν  τα προαναφερθέντα συμπτώματα.
  • Να τρώτε μικρές μερίδες και να αποφεύγετε την υπερκατανάλωση. Φροντίστε επίσης να μασάτε την τροφή σας όσο πιο αργά γίνεται.
  • Να αποφεύγετε δραστηριότητες όπως το κάπνισμα, το γρήγορο φαγητό, το μάσημα τσίχλας και η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών.
  • Να μειώσετε το άγχος. Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός και οι βαθιές εισπνοές- εκπνοές.
  • Η αερόβια προπόνηση 3 με 5 φορές την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν είναι καλό να την κάνετε αμέσως μετά το φαγητό.
  • Να ξεκουράζεστε αρκετά.
  • Να μην ξαπλώνετε αφότου έχετε φάει (αφήστε να περάσουν τουλάχιστον 2 ώρες).
  • Να έχετε το βάρος σας υπό έλεγχο αποφεύγοντας τις υπερβολές και τα «σκαμπανεβάσματα».