Υλικά

3 κόκκινες πιπεριές, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια

2 μελιτζάνες, κομμένες σε φέτες

8 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

300 γρ. φύλλα λαζάνια

125 γρ. μοτσαρέλα

μια χούφτα ντοματίνια, κομμένα στη μέση

Για τη σάλτσα ντομάτας

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες

1 καρότο, χοντροκομμένο

2 κουταλιές της σούπας ντοματοπολτός

200ml λευκό κρασί

3 κονσέρβες 400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες

1 μάτσο βασιλικό, μαζεμένα φύλλα

Για τη λευκή σάλτσα

85 γραμμάρια βούτυρο

85g απλό αλεύρι

750ml γάλα

Εκτέλεση

Για να φτιάξετε τη σάλτσα ντομάτας, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και προσθέτετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το καρότο. Μαγειρέψτε για 5-7 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.

Δυναμώστε λίγο τη φωτιά και ανακατέψτε μέσα τον πελτέ ντομάτας. Μαγειρέψτε για 1 λεπτό, ρίξτε το λευκό κρασί και μαγειρέψτε για 5 λεπτά μέχρι να μειωθεί κατά τα δύο τρίτα. Ρίξτε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και προσθέστε τα φύλλα βασιλικού.

Φέρτε το φαγητό σε βρασμό και σιγοβράστε για 20 λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει και χτυπήστε το στο μούλτι. Διατηρείται στο ψυγείο για τρεις ημέρες ή στην κατάψυξη για τρεις μήνες.

Για να φτιάξετε τη λευκή σάλτσα, λιώνετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, ανακατεύετε το απλό αλεύρι και μαγειρεύετε για 2 λεπτά. Χτυπήστε σιγά σιγά το γάλα και, στη συνέχεια, αφήστε το να πάρει βράση, ανακατεύοντας.

Χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να πήζει και να καλύπτει το πίσω μέρος μιας ξύλινης κουτάλας. Διατηρείται στο ψυγείο για τρεις ημέρες ή στην κατάψυξη για τρεις μήνες.

Ζεσταίνετε το φούρνο στους 200C/180C στον αέρα. Λαδώνετε ελαφρά δύο μεγάλα ταψιά και βάζετε τις πιπεριές και τις μελιτζάνες. Ανακατεύετε με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε καλά και ψήνετε για 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Μειώστε το φούρνο στους 180C/160C στον αέρα. Λαδώστε ελαφρά ένα πυρίμαχο σκεύος. Τοποθετήστε μια στρώση από τα λαχανικά στον πυθμένα και στη συνέχεια προσθέστε το ένα τρίτο της σάλτσας ντομάτας. Τοποθετήστε από πάνω μια στρώση φύλλων λαζάνιας και ρίξτε το ένα τέταρτο της λευκής σάλτσας. Επαναλάβετε μέχρι να έχετε τρεις στρώσεις ζυμαρικών.

Αδειάστε την υπόλοιπη λευκή σάλτσα πάνω από τα ζυμαρικά, φροντίζοντας να καλυφθεί όλη η επιφάνεια, και στη συνέχεια σκορπίστε τη μοτσαρέλα και τα ντοματίνια. Ψήστε για 45 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν χρώμα.