Η πρακτική του journaling, της καταγραφής δηλαδή των καθημερινών σκέψεων και συναισθημάτων μας, είναι ήδη γνωστή. Τα οφέλη της, επίσης. Τι είναι όμως το «shadow work journaling», το νέο trend που κάθε άλλο παρά… νέο δεν είναι;

Η ιστορία του «shadow work journaling»

«Μέχρι να κάνουμε το ασυνείδητο συνειδητό, το τελευταίο θα κατευθύνει τη ζωή μας και θα το αποκαλούμε μοίρα» διατύπωσε ο Καρλ Γιουνγκ τη δεκαετία του 1930.

Η θεωρία του Γιουνγκ για τις σκιές (shadows) βασικά εξήγησε ότι όλοι μοιραζόμαστε ένα συλλογικό ασυνείδητο. Μέρος αυτού του συστήματος ύπαρξης είναι το φως και η σκιά. Το συνειδητό μέρος του μυαλού μας που είναι φανερό και μπορεί να κατανοηθεί θεωρείται το φως.

Το ασυνείδητο είναι το μέρος του μυαλού καθώς και της ανθρώπινης εμπειρίας μας που δεν γνωρίζουμε τόσο καλά και έτσι κατοικεί στη σκιά. Αλλοι μεταγενέστεροι ψυχίατροι του Γιουνγκ, όπως ο Φρόιντ, πίστευαν ότι το ασυνείδητο είναι επιβλαβές και θα έπρεπε να εξαλειφθεί εάν αυτό ήταν εφικτό.

Ωστόσο, η σκιά, σύμφωνα με τον Γιουνγκ, αλλά και πολλούς σύγχρονους θεραπευτές, μπορεί να είναι μια θετική δύναμη. Κι αυτό επειδή τα κρυμμένα «κομμάτια» της ψυχής μας, οι αναμνήσεις και οι εμπειρίες μας από την παιδική ηλικία, μπορεί να περιέχουν κίνητρα, δημιουργικές και διαφωτιστικές σκέψεις.

Η σημασία του

Το «shadow work journaling» είναι βασικά μια άσκηση αυτοστοχασμού. Στις μέρες μας, δεν θεωρείται ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί αλλά ένα μυστήριο στο οποίο είναι καλό να ρίξουμε φως.

Γιατί; Επειδή ακόμη και τα πιο σκοτεινά μέρη του εαυτού μας, που θα προτιμούσαμε να μη δούμε, πόσω μάλλον να αντιμετωπίσουμε, μπορούν εν τέλει να βελτιώσουν κατά πολύ τον τρόπο που ζούμε όταν συνειδητά τα «ομολογήσουμε».

Μέσω του ημερολογίου μπορούμε να εντοπίσουμε τη ρίζα των θεμάτων που μας απασχολούν και να αγκαλιάσουμε τυχόν αδυναμίες μας. Ως αποτέλεσμα, μπορούμε να αγαπήσουμε κάθε μέρος του εαυτού μας και να τον αποδεχθούμε ως σύνολο.

Ολα όσα μπορούν να βοηθήσουν

Το να συνειδητοποιήσετε πράγματα για τον εαυτό σας που πριν ίσως δεν είχατε καν σκεφτεί δεν είναι εύκολο και μπορεί να χρειαστεί… υπερωρίες. Μην ασχολείστε με περισσότερα θέματα από όσα μπορείτε κάθε φορά. Δοκιμάστε να:

Ξεκινήσετε αργά

Η εργασία με τις σκιές σας δεν είναι, όπως είπαμε, μια ανάλαφρη άσκηση και χρειάζεται πολλή ενέργεια. Επομένως, μην είστε υπερβολικά φιλόδοξοι όταν ξεκινάτε. Βάλτε ένα χρονόμετρο για 10 λεπτά όταν καθίσετε για πρώτη φορά να γράψετε στο ημερολόγιο.

Οταν τελειώσει ο χρόνος, σταματήστε. Συνεχίστε ξανά αύριο ή όποτε νιώθετε πως έχετε λίγο χρόνο με τον ίδιο ρυθμό. Επιπλέον, δοκιμάστε να ξεκινήσετε γράφοντας ό,τι σας έρχεται στο μυαλό για πέντε λεπτά συνεχόμενα.

Αυτό το «κύμα» συνείδησης μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι θέλει να αντιμετωπίσει το ασυνείδητό σας. Βέβαια, η πρακτική αυτή σήμερα δεν έχει να κάνει μονάχα με αντιμετώπιση της θλίψης, της απώλειας, του πόνου. Μπορεί να αφορά και την ευτυχία, την ευγνωμοσύνη, τον έρωτα ή το να βρείτε τον εαυτό σας και την πραγματική πηγή της χαράς για εσάς.

Επαινέστε την προσωπική σας ανάπτυξη

Θεωρήστε την οποιαδήποτε προσωπική εξέλιξη ως μια γιορτή.

Οταν κοιτάζουμε μέσα μας και εξετάζουμε τα κρυμμένα μέρη του εαυτού μας, η κάθε μας καταγεγραμμένη πρόταση είναι μια πρόοδος και ακόμα ένα βήμα προς την επεξεργασία και την επίλυση τυχόν προβλημάτων.

Συζητήστε τον εαυτό που ανακαλύπτετε με έναν έμπιστο φίλο

Αυτή η σύσταση είναι προαιρετική και εξαρτάται από εσάς ως άτομο. Εάν είστε άνθρωπος που επιθυμεί να μοιράζεται αυτό που περνά, τότε αυτή η κίνηση θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά την όλη διαδικασία.

Ορισμένες φορές το να αφήσετε κάποιον που αγαπάτε να μπει «βαθύτερα» στη ζωή σας μπορεί να αποτελέσει μια επιπλέον ώθηση στο ταξίδι της αυτογνωσίας και της προσωπικής σας ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, μην πιέζετε τον εαυτό σας να ανοιχτεί ή να σκεφτεί τι πρέπει να επεξεργαστεί και να γράψει.

Πώς να το εφαρμόσετε πρακτικά

Κατά τη διάρκεια του «shadow work journaling» μπορείτε να καταγράψετε παλιές εμπειρίες, να εξερευνήσετε αναμνήσεις, να ανατρέψετε πάγιες πεποιθήσεις.

Εάν δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε το δικό σας ημερολόγιο σκιάς, θα μπορούσατε να θέσετε στον εαυτό σας κάποιες από τις παρακάτω ερωτήσεις:

· Ποιος έχει τη μεγαλύτερη επιρροή σε εμένα και τις αποφάσεις μου;

· Ποιο πιστεύω ότι είναι το χειρότερο χαρακτηριστικό μου; Γιατί;

· Ποια είναι μια πρόκληση που αντιμετώπισα ως παιδί; Πώς με επηρεάζει σήμερα;

· Ποιες καταστάσεις με κάνουν να θέλω να παραποιήσω την αλήθεια;

· Ποιος με έχει προδώσει ή πληγώσει; Πώς νιώθω για αυτό το άτομο αυτή τη στιγμή;

· Ποιες καταστάσεις με «προκαλούν» περισσότερο; Γιατί;

· Ποιες αναμνήσεις μου φέρνουν τη μεγαλύτερη χαρά;

· Ποιες αναμνήσεις μου φέρνουν ντροπή;

· Τι πιστεύουν οι γύρω μου για εμένα; Είναι ακριβές ή λανθασμένο;

· Πότε ήταν η τελευταία φορά που απογοητεύτηκα; Γιατί;

· Πότε νιώθω ότι με εκτιμούν περισσότερο;

· Ποιες σχέσεις στη ζωή μου με έχουν βοηθήσει περισσότερο;

· Ποιο συναίσθημα θα ήθελα να μπορούσα να αφήσω πίσω μου;

· Για ποιον λόγο χρειάζεται να συγχωρήσω τον εαυτό μου;

· Ποια είναι η απάντησή μου σε κάποιον που μου κάνει ένα κομπλιμέντο;

· Τι πιστεύω για τον εαυτό μου;

· Ποιο είναι το χειρότερο χαρακτηριστικό που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος;

· Πώς μοιάζει το να έχεις υγιή όρια με κάποιον ή κάτι;

· Ποια συναισθήματα συχνά προσπαθώ να κρύψω;

· Τι θα ήθελα να μπορούσα να αλλάξω στον εαυτό μου;

· Για ποιον λόγο κρίνω τους άλλους; Από πού προήλθε αυτή η αντιμετώπιση;

· Σε ποιον βασίζομαι για υποστήριξη ή συμβουλές; Πόσο συχνά;

· Πώς ορίζω την ελευθερία; Τι με κάνει να νιώθω παγιδευμένος;

Η πρακτική αυτή σήμερα δεν έχει να κάνει μονάχα με αντιμετώπιση της θλίψης, της απώλειας, του πόνου. Μπορεί να αφορά και την ευτυχία, την ευγνωμοσύνη, τον έρωτα ή το να βρείτε τον εαυτό σας και την πραγματική πηγή της χαράς για εσάς