Καλοκαίρι σημαίνει να φοράτε λιγότερα και ελαφρύτερα ρούχα για να καταπολεμήσετε τη ζέστη και την υγρασία. Και το ύφασμα με το οποίο είναι σχεδιασμένα, μπορεί να σας βοηθήσει να δροσιστείτε.

Ενώ υπάρχουν κάποια προφανή υφάσματα που πρέπει να αποφεύγετε (στενό δερμάτινο παντελόνι + ιδρώτας = όχι καλή κατάληξη), υπάρχουν κάποια που μπορεί να σας εκπλήξουν, συμπεριλαμβανομένου ενός υλικού που αποτελεί την πλειονότητα των ρούχων μας.

Το να φοράτε τα λάθος υφάσματα μπορεί να είναι στην καλύτερη περίπτωση άβολο και στη χειρότερη να ενθαρρύνει την ανάπτυξη μυκήτων.

Διαβάστε επίσης: Υγεία: Πώς να πετύχετε τους στόχους σας το καλοκαίρι χωρίς να χάσετε από τη διασκέδαση

Όταν επιλέγετε τα ρούχα σας για τις ζεστές μέρες που έρχονται, ρίξτε μια δεύτερη ματιά στην ετικέτα για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει σχεδιαστεί με κάποιο από αυτά τα υλικά που σας εμποδίζουν να παραμείνετε δροσεροί:

Συνθετικά υφάσματα όπως ο πολυεστέρας, το νάιλον και τα ακρυλικά

Τα πολυεστερικά, νάιλον και ακρυλικά υφάσματα είναι ευρέως διαδεδομένα στη μόδα και πιθανότατα έχετε κάτι στη ντουλάπα σας φτιαγμένο από αυτά. Ενώ ένα πουκάμισο από 100% πολυεστέρα μπορεί να απορροφήσει τον ιδρώτα, εξακολουθεί να έχει μια αποφρακτική φύση που διατηρεί τη θερμότητα του σώματος.

Οτιδήποτε τεχνητό θα «δυσκολεύεται» πάντα όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει στα ύψη, εκτός αν έχει υποστεί ειδική επεξεργασία, όπως ο πολυεστέρας μικροϊνών. Οι κλωστές είναι πολύ, πολύ μικρότερες από τον τυπικό πολυεστέρα και δημιουργούν ένα εξαιρετικά ελαφρύ ρούχο, το οποίο του επιτρέπει να απορροφά καλύτερα την υγρασία.

Επιπλέον, αυτά τα ρούχα έχουν πρόσθετα αντιμικροβιακά, μαζί με ειδικά τοποθετημένα πάνελ πλέγματος που προάγουν τη ροή του αέρα.

Αλλά γενικά τα υφάσματα από συνθετικά υλικά δεν είναι ιδανικά για ζεστό καιρό λόγω της έλλειψης αναπνοής και απορρόφησης. Τα υφάσματα αυτά δεν απορροφούν την υγρασία. Αντίθετα, αυτή κάθεται στην επιφάνεια, όπου μπορεί τελικά να εξατμιστεί.

Αυτό σημαίνει ότι θα ιδρώνετε περισσότερο και ο ιδρώτας δεν θα έχει πού να πάει. Χωρίς τη δυνατότητα να «αναπνέουν», αυτά τα υφάσματα σας κρατούν ζεστούς και ιδρωμένους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερθέρμανση και ανάπτυξη μυκήτων στο δέρμα.

Τα αγαπημένα σας τζιν

Σε κάθε εποχή, το τζιν είναι η αγαπημένη μας στυλιστική επιλογή για την ευκολία που προσφέρει στη χρήση του. Αλλά δεν είναι πάντα καλή επιλογή για τον ζεστό καιρό, επειδή δεν έχει τη δυνατότητα αναπνοής ή ελαστικότητας.

Επιπλέον, το τυπικό σκούρο χρώμα του denim απορροφά τη θερμότητα, σε αντίθεση με τα ανοιχτά χρώματα, τα οποία μπορούν να σας κρατήσουν πιο δροσερούς.

Βαμβακερές κάλτσες

Αν και το βαμβάκι συνιστάται συνήθως για καλοκαιρινή ένδυση, υπάρχει μια περίπτωση που πρέπει να παραλείπεται: οι κάλτσες. Το βαμβάκι είναι μια φυσική ίνα που αναπνέει και αερίζεται, είναι συνήθως ελαφρύ και σας κρατά δροσερούς.

Αλλά επίσης συγκρατεί την υγρασία – κάτι που είναι καλό για να απομακρύνετε τον ιδρώτα από το σώμα σας, αλλά όχι και τόσο καλό για τα πόδια σας, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη μυκήτων.

Τι να φορέσετε αντ’ αυτού

Σε γενικές γραμμές, επιμείνετε σε φυσικά υφάσματα, όπου είναι δυνατόν όπως λινό ή βαμβάκι. Τα ανοιχτόχρωμα υφάσματα δεν θα απορροφήσουν τη θερμότητα τόσο πολύ όσο τα σκούρα χρώματα. Τα φαρδιά υφάσματα θα επιτρέψουν στον περισσότερο αέρα να ρέει στο δέρμα.