Τα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD) διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, προειδοποιεί νέα επιστημονική μελέτη. Ο όρος αφορά τις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου (νόσος του Crohn και ελκώδης κολίτιδα) που χαρακτηρίζονται από χρόνια φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα.

Οι ερευνητές πίσω από την μελέτη ανακάλυψαν ότι τα άτομα που αντιμετωπίζουν IBD είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου έως και 25 χρόνια μετά τη διάγνωση σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν την νόσο.

Διαβάστε επίσης: Υγιές έντερο: Αυτό είναι το λαχανικό που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας

Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα τόνισε ότι δεν έχει καθιερωθεί μια αιτιολογική σχέση μεταξύ της IBD και του εγκεφαλικού, που σημαίνει ότι οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν ότι η μειωμένη εντερική λειτουργία πυροδοτεί αυτήν την δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση.

«Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τόσο τα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου όσο και οι γιατροί θα πρέπει να να γνωρίζουν για αυτόν τον μακροπρόθεσμο αυξημένο κίνδυνο», λέει ο συγγραφέας της μελέτης Jiangwei Sun, PhD, του Ινστιτούτου Karolinska.

«Ο προσυμπτωματικός έλεγχος και η διαχείριση των παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού μπορεί να επείγει περισσότερο σε άτομα με IBD» συμπληρώνει ο ίδιος.

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού για τα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology, συμμετείχαν 85.006 άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, γεγονός που επιβεβαιώθηκε με βιοψία. Οι ερευνητές συνδύασαν κάθε συμμετέχοντα με έως και πέντε άτομα του ίδιου έτους γέννησης, φύλου και κομητείας που δεν είχαν IBD, που συνολικά ανέρχονταν στα 406.987 άτομα.

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 12 ετών και μετά την προσαρμογή για πιθανούς παράγοντες κινδύνου εγκεφαλικού, όπως οι καρδιακές παθήσεις, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η παχυσαρκία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με IBD είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό.

Η ομάδα των ερευνητών αναφέρει ότι ο αυξημένος κίνδυνος σχετιζόταν κυρίως με ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, που προκαλείται από απόφραξη της ροής του αίματος στον εγκέφαλο, παρά με αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο προκύπτει από αιμορραγία στον εγκέφαλο.

Ποιες είναι οι πρώιμες ενδείξεις ενός εγκεφαλικού;

Το ακρωνύμιο «FAST» είναι ένα απλό εργαλείο που αναπτύχθηκε από τους ειδικούς για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν γρήγορα τις πρώιμες ενδείξεις του εγκεφαλικού:

  • Πρόσωπο (Face): Εάν υποπτεύεστε ότι κάποιος παθαίνει εγκεφαλικό, ζητήστε του να χαμογελάσει. Μήπως η μία πλευρά του προσώπου του τείνει να «πέφτει» προς τα κάτω;
  • Χέρια (Arms): Ζητήστε από το άτομο να σηκώσει και τα δύο χέρια. Το ένα χέρι παρασύρεται προς τα κάτω;
  • Ομιλία (Speech): Ζητήστε από το άτομο να επαναλάβει μια απλή φράση. Είναι ο λόγος τους μπερδεμένος ή περίεργος;
  • Ώρα (Time): Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Ο χρόνος είναι κρίσιμος στην περίπτωση του εγκεφαλικού επεισοδίου.