Η μουσική δεν είναι μόνο για ψυχαγωγία, μπορεί να σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε καλύτερα, ακόμη κι αν παλεύετε με τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Ποιο είδος μουσικής είναι το καλύτερο γι’ αυτή τη δουλειά;

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν πρόκειται για την ενίσχυση της εγκεφαλικής ισχύος, δεν υπάρχει ένα είδος μουσικής που να ταιριάζει σε όλους.

Εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το άτομο και από το είδος που ανταποκρίνεται. Ένας άνθρωπος μπορεί να έχει πολλά αγαπημένα είδη – χιπ-χοπ, ραπ, ποπ, κλασική μουσική, όπερα. Η συγκέντρωση δεν έχει να κάνει τόσο με το είδος.

Διαβάστε επίσης: Ύπνος: Πώς η πλευρά που κοιμάστε επηρεάζει την υγεία σας

Τα τραγούδια που σας αρέσουν και γνωρίζετε καλύτερα, είναι τα πιο αποτελεσματικά για τη μεγιστοποίηση της συγκέντρωσης, υπογραμμίζει ο μουσικός και νευροεπιστήμονας του Χάρβαρντ, Δρ Σρίνι Πιλάι.

Πώς η οικεία μουσική επηρεάζει τον εγκέφαλο

Επιστημονική μελέτη διαπίστωσε ότι η οικεία μουσική ενεργοποιεί πολλές από τις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την κίνηση και την εστίαση. Επειδή έχετε ξανακούσει το τραγούδι, έχετε την ευχαρίστηση να περιμένετε τι θα ακολουθήσει.

Η οικεία μουσική βοηθά τόσο να ανακουφιστείτε από το άγχος όσο και να συνδεθείτε με τα συναισθήματα σας. Έτσι, μειώνεται και η παραγωγή κορτιζόλης (ορμόνη του στρες), γεγονός που επιτρέπει στο κέντρο προσοχής του εγκεφάλου να λειτουργεί χωρίς διακοπή.

Στον εγκέφαλο, τα κέντρα εστίασης συνδέονται άμεσα με τις περιοχές που επεξεργάζονται τα συναισθήματα. Οπότε οποιαδήποτε μουσική σας προκαλεί μεγαλύτερη συναισθηματική αστάθεια θα μπορούσε να διαταράξει τη συγκέντρωσή σας.

Πρέπει, επίσης, να προσέχετε ποτε θα βαρεθείτε τα τραγούδια. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ακουστική σας ευχαρίστηση ακολουθεί μια καμπύλη σχήματος U. Αρχικά αυξάνεται, αλλά μετά από λίγο, όταν ο εγκέφαλός σας συνηθίσει, η απόδοση μειώνεται.

Μια άλλη ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι το είδος της μουσικής που επηρεάζει πιο θετικά τη μάθηση είναι το «soft-slow». Επιπλέον, είναι γνωστό ότι η μουσική χωρίς στίχους μπορεί να είναι λιγότερο «ενοχλητική» για τον εγκέφαλό σας όταν θέλει να συγκεντρωθεί.