Η ημικρανία μπορεί να αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά σας. «Χτυπά» απρόσμενα, με διαφορετικά συμπτώματα (που μπορεί να μην περιλαμβάνουν πόνο), ορισμένες φορές χωρίς προφανή αιτία αλλά και χωρίς να μπορείτε να βρείτε ανακουφιστική λύση στο πρόβλημα.

Ενώ δεν μπορείτε πάντα να την ελέγξετε, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε τις επιπτώσεις της.

#Γυαλιά ηλίου για την ευαισθησία στο φως

Τα έντονα φώτα είναι παντού και τείνουν να προκαλούν ημικρανίες στους περισσότερους. Εάν έχετε ευαισθησία στο φως, τόσο το φυσικό όσο και το τεχνητό μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο ή να τον επιδεινώσουν.

Διαβάστε επίσης: Ημικρανία: Οι συμβουλές του νευρολόγου για να την προλάβετε

Για να μειώσετε τις πιθανότητες, φορέστε όπου μπορείτε τα γυαλιά ηλίου για να μπλοκάρετε το σκληρό φως, που είναι ο πιο επώδυνος τύπος τεχνητού φωτός. Εξίσου καλή ιδέα είναι να μειώσετε την φωτεινότητα στις συσκευές σας.

#Το πρόγραμμα «διώχνει» την ημικρανία

Η ημικρανία είναι λιγότερο πιθανό να εμφανιστεί όταν η ρουτίνα σας είναι σταθερή καθημερινά. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να έχετε περίπου το ίδιο πρόγραμμα, χωρίς απότομες αλλαγές.

Αυτό περιλαμβάνει ίδιες ώρες ύπνου και αφύπνισης, ίδιες ώρες άσκησης και γευμάτων, δίνοντας έμφαση στην ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

Οι έντονες μυρωδιές από τρόφιμα ή αρώματα μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα ημικρανίας. Δεν είναι πάντα εύκολο να ξεφύγετε από αυτές τις μυρωδιές, επομένως είναι σημαντικό να είστε έτοιμοι να προσαρμοστείτε στο περιβάλλον στο οποίο βρίσκεστε.

#Έχετε δίπλα σας μερικούς κόκκους καφέ

Κρατήστε ένα σακουλάκι με κόκκους καφέ (αν το άρωμα του καφέ δεν σας ενοχλεί) κοντά σας. Οι κόκκοι καφέ εξουδετερώνουν τις οσμές και έτσι μπορεί να συμβάλλει στην εξουδετέρωση της ημικρανίας, πριν προλάβει να εμφανιστεί.

#Στρατηγικές κατά του στρες

Το στρες ευθύνεται για το 70% των περιπτώσεων ημικρανίας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Δεδομένου ότι δεν μπορείτε να εξαλείψετε το άγχος, πρέπει να εστιάσετε στη διαχείρισή του όσο το δυνατόν πιο καλά και όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Έχετε ένα σχέδιο για το τι μπορείτε να κάνετε σε απαιτητικές καταστάσεις, είτε στην επαγγελματική είτε στην προσωπική σας ζωή, ώστε να μην σας κυριεύσει.

Μπορείτε να κάνετε ένα διάλειμμα για να ηρεμήσετε πριν επιστρέψετε σε μια κατάσταση; Πάρτε μερικές βαθιές ανάσες όταν παρατηρήσετε ότι αισθάνεστε άγχος, καλέστε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο ή κάντε μια βόλτα, οτιδήποτε μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

#Προετοιμαστείτε για τις αύρες

Μερικοί άνθρωποι με ημικρανίες μπορεί να αντιμετωπίσουν αύρες πριν ή και κατά την διάρκεια του πονοκεφάλου. Αν και δεν υπάρχει αποδεδειγμένος τρόπος πρόληψης της αύρας, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να την κατευνάσετε.

Όταν αισθανθείτε για πρώτη φορά συμπτώματά της, πηγαίνετε σε ένα σκοτεινό και ήσυχο δωμάτιο. Κοιμηθείτε για λίγο ή έστω ξεκουραστείτε ξαπλωμένοι. Μπορεί επίσης να θέλετε να τοποθετήσετε ένα κρύο πανί ή μια παγοκύστη στο μέτωπό σας ή στο πίσω μέρος του λαιμού σας. Η ενυδάτωση μπορεί επίσης να βοηθήσει, οπότε φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό.