Γνωρίζουμε τους κινδύνους που συνεπάγονται τα αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων.  Τώρα νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Neurology, αποκαλύπτει ότι οι μεγαλύτεροι ενήλικες που έχουν κυμαινόμενα επίπεδα μπορεί να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ ή άνοιας συγκριτικά με τα άτομα που έχουν πιο σταθερά.

Ενώ οι ερευνητές βρήκαν την συγκεκριμένη σύνδεση, αναφέρουν ότι δεν αποδεικνύει ότι τα κυμαινόμενα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων προκαλούν απαραιτήτως άνοια.

Διαβάστε επίσης: Το κορυφαίo ρόφημα που «ρίχνει» την χοληστερίνη

«Απαιτούνται επειγόντως στρατηγικές πρόληψης κατά του Αλτσχάιμερ και των σχετικών παθήσεων άνοιας» δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Suzette J. Bielinski, από την Mayo Clinic. «Οι συνήθεις έλεγχοι για τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων γίνονται συνήθως ως μέρος της τακτικής ρουτίνας τσεκ απ.

Οι διακυμάνσεις αυτών των επιπέδων με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσαν ενδεχομένως να μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε ποιος διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για άνοια, να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς για την ανάπτυξη της και τελικά να καθορίσουμε εάν η εξομάλυνση αυτών των διακυμάνσεων θα μπορούσε να συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου» αναφέρει η ίδια.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα υγειονομικής περίθαλψης για να εντοπίσουν 11.571 άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω που δεν είχαν διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ ή άνοια.

Αυξημένος ο κίνδυνος άνοιας με την διακύμανση χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων

Οι ερευνητές εξέτασαν τις μετρήσεις των συμμετεχόντων της ολικής χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων, της λιποπρωτεϊνικής χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας (LDL) και της λιποπρωτεϊνικής χοληστερόλης υψηλής πυκνότητας (HDL) σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές ημέρες τα πέντε χρόνια πριν από την έναρξη της μελέτης.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε πέντε ομάδες με βάση το ποσοστό διακύμανσης των μετρήσεων. Η χαμηλότερη ομάδα είχε τη μικρότερη διακύμανση με την πάροδο του χρόνου και η υψηλότερη ομάδα είχε τη μεγαλύτερη αντίστοιχα.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 13 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 2.473 άτομα εμφάνισαν νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή άνοιας.

Οι ερευνητές βρήκαν αναφορικά με την ολική χοληστερόλη ότι οι συμμετέχοντες στην υψηλότερη ομάδα είχαν 19% αυξημένο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με εκείνους της χαμηλότερης ομάδας. Από τα 2.311 άτομα στην υψηλότερη ομάδα, τα 515 εμφάνισαν άνοια σε σύγκριση με 483 από τα 2.311 άτομα της χαμηλότερης ομάδας.

Όταν μελέτησαν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, οι ερευνητές είδαν ότι τα άτομα στην υψηλότερη ομάδα είχαν 23% αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Πώς συνδέονται;

«Παραμένει ασαφές γιατί και πώς τα κυμαινόμενα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων σχετίζονται με τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ», αναφέρουν οι ερευνητές.

«Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να εξετάσουμε τις αλλαγές με την πάροδο του χρόνου για αυτή τη σχέση προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα αρχικά μας ευρήματα και ενδεχομένως να εξετάσουμε και στρατηγικές πρόληψης» καταλήγουν.

Ένας περιορισμός της μελέτης ήταν ότι οι ερευνητές εξέτασαν τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τις σχετικές παθήσεις άνοιας στο σύνολό τους, χωρίς να διαφοροποιούν τους τύπους.