Επηρεάζει περίπου το 25% των ανθρώπων και συνήθως μας ειδοποιεί για κάποιο ζήτημα του πεπτικού συστήματος. Οι αιτίες πίσω από το φούσκωμα είναι πολλές και μπορεί να σχετίζονται με τον τρόπο που ζούμε αλλά και με τις καθημερινές μας συνήθειες.

Η γρήγορη κατανάλωση τροφής, το μάσημα τσίχλας, το καλαμάκι που χρησιμοποιούμε για να πιούμε τον καφέ είναι μόνο μερικά από όσα κάνουμε και μπορεί να μας προκαλούν φούσκωμα χωρίς να το συνειδητοποιούμε.

Η διατροφή σας είναι μια άλλη πιθανή αιτία καθώς ορισμένοι μπορεί να αναφέρουν αέρια και φούσκωμα μετά την κατανάλωση τροφών που περιέχουν λακτόζη, σακχαρόζη, άμυλο, πολλές φυτικές ίνες ή γλυκαντικά.

Διαβάστε επίσης: Επίπεδη κοιλιά: Οι τροφές που καταπολεμούν το φούσκωμα

Για άλλους, το φούσκωμα μπορεί να είναι σημάδι γαστρεντερικών διαταραχών, όπως κοιλιοκάκη, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ).

Όπως και να έχει μερικές μέθοδοι που προτείνουν οι ειδικοί για να καταφέρετε να το ελαττώσετε, περιλαμβάνουν:

#Η κίνηση «νικά» το φούσκωμα

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε το φούσκωμα, με τους ειδικούς να συνιστούν να ξεκινήσετε με ένα ήπιο περπάτημα 15 έως 30 λεπτών για να δείτε πώς επηρεάζεται το στομάχι σας.

Άλλες ήπιες δραστηριότητες μπορεί επίσης να σας βοηθήσουν. Η yoga για παράδειγμα, φαίνεται να μειώνει τα συμπτώματα του ΣΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του φουσκώματος, σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Clinical Gastroenterology and Hepatology‌.

#Διαχειριστείτε το άγχος

Το άγχος επηρεάζεται τους περισσότερους και το έντερό σας δεν αποτελεί εξαίρεση. Κατά τη διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων, το αίμα διοχετεύεται από το πεπτικό σύστημα στους μύες, καθώς ενεργοποιείται η απόκριση πάλης ή φυγής.

Και επειδή το σώμα σας εκτρέπει τους περισσότερους πόρους του στους μύες σας κατά τη διάρκεια της απόκρισης αυτής, η πέψη επιβραδύνεται ή σταματά, αφήνοντας το φαγητό να μείνει στο στομάχι σας με αποτέλεσμα να φουσκώνετε.

Η χαλάρωση του νευρικού σας συστήματος μπορεί να βοηθήσει τις πεπτικές σας διεργασίες να επανέλθουν. Μερικές πρακτικές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να τα καταφέρετε, περιλαμβάνουν η εξάσκηση της βαθιάς αναπνοής, ο χαλαρός περίπατος ή να ακούσετε την αγαπημένη σας playlist.

#Η αναπνοή στις… υπηρεσίες σας

Η εξάσκηση της βαθιάς αναπνοής δεν μας βοηθά μόνο να απαλλαγούμε από το άγχος. Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ένα καλό εργαλείο για να τονώσουμε την κινητικότητα του πεπτικού συστήματος.

Υπάρχουν πολλοί τύποι αναπνευστικών ασκήσεων που μπορείτε να δοκιμάσετε ενώ η πιο δημοφιλής είναι το «box breath». Για να την κάνετε, εισπνεύστε μετρώντας έως το τέσσερα ή μέχρι εκεί που αισθάνεστε άνετα και μετά κρατήστε την αναπνοή σας πάλι μέχρι το τέσσερα. Εκπνεύστε μετρώντας έως το τέσσερα και επαναλάβετε.

*Εάν το φούσκωμα συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως δυσκοιλιότητα ή διάρροια, μιλήστε με το γιατρό σας για να σας καθοδηγήσει καλύτερα.