Ο καύσωνας «Κλέων» σαρώνει τη χώρα ενώ από αύριο η κατάσταση θα χειροτερέψει καθώς αναμένεται ο υδράργυρος να σκαρφαλώσει ακόμη και στους 44 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές.

Οι μετεωρολόγοι χτυπούν καμπανάκι καθώς εκτός από τις ακραίες θερμοκρασίες που θα καταγραφούν το επόμενο τριήμερο, θα επικρατήσουν δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες με τον κίνδυνο για εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών να είναι τεράστιος, ειδικά σε τμήματα νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, μικρή άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία στη χώρα την Πέμπτη 13/07, με τις μέγιστες να ξεπερνούν κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε επίσης: Ζέστη: Πώς επηρεάζει το σώμα μας

Αυτό, όπως σημειώνεται,  θα έχει ως αποτέλεσμα την έκθεση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού σε πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες.

Όπως φαίνεται στο χάρτη, περίπου 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 37 °C, ενώ περίπου 620 χιλιάδες άνθρωποι θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 39 °C.

Σημειώνεται, ότι τα δημογραφικά στοιχεία αφορούν του μόνιμους κάτοικους κάθε περιοχής, ενώ οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις (π.χ. λόγω θερινών διακοπών) που μεταβάλλουν πρόσκαιρα τους κατά τόπους πληθυσμούς, δεν έχουν ληφθεί υπόψη.

Τεράστιος κίνδυνος για πυρκαγιές

Παράλληλα, με βάση τα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν σε αρκετές περιοχές της χώρας, και ιδιαίτερα σε τμήματα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Τριήμερο «φωτιά» με 44αρια

Μετά τα 40αρια της Πέμπτης, η θερμοκρασία θα τραβήξει την… ανηφόρα από αύριο και για τις επόμενες τρεις ημέρες, φτάνοντας ακόμη και τους 44 βαθμούς.

Ειδικότερα, αύριο Παρασκευή, οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, στα πελάγη τοπικά 5 και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν. Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 42 και της Θεσσαλίας τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν. Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα τους 36 με 37 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 27 με 31 και στη νησιωτική χώρα περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια. Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 38 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά περί τους 27 με 30 βαθμούς Κελσίου.