Αν νομίζουμε ότι τα χειρότερα με τον καύσωνα πέρασαν, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε. Μπορεί μετά τα 43αρια που σημειώθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο να έπεσε λίγο η θερμοκρασία, ωστόσο, από την Πέμπτη, έρχεται νέα θερμική εισβολή η οποία ενδεχομένως να είναι ακόμη πιο έντονη.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, μέχρι την Πέμπτη τα μελτέμια θα κυριαρχούν κάνοντας την κατάσταση πιο υποφερτή αν και οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας κατά τόπους ακόμη και τους 40 βαθμούς.

Διαβάστε επίσης: «Ρεκόρ» θερμότητας για τη Γη – Μέχρι ποια θερμοκρασία αντέχει ο οργανισμός

Ωστόσο την Πέμπτη, όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος  και τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή,  η θερμοκρασία θα ξεπεράσει σε όλα τα ηπειρωτικά, ακόμα και στο Ιόνιο τους 40 βαθμούς κελσίου ενώ σε κάποιες περιοχές, θα φτάσει έως και τους 43.

Μάλιστα αυτή η δεύτερη θερμική έξαρση, όπως σημειώνει,  θα έχει όχι μόνο διάρκεια αλλά και ένταση πιθανόν και λίγο μεγαλύτερη από εκείνη της Παρασκευής και του Σαββάτου.

Ο μετεωρολόγος του MEGA Γιάννης Καλλιάνος ανέφερε με δική του ανάρτηση στο Facebook ότι πιθανότητατα θα είναι πολύ θερμός όλος ο Ιούλιος.

«Μελετώντας την εικόνα, από την Πέμπτη 20/7 έως τουλάχιστον και την Κυριακή 23/7, οι θερμοκρασία στα 1500 μέτρα υψόμετρο πάνω από την Αττική θα είναι περίπου 26-27°C. Αυτή την εποχή, κατά μέσο όρο, προσθέτουμε 15-16°C για να κάνουμε την αναγωγή ώστε να υπολογίσουμε τη θερμοκρασία σε μηδενικό υψόμετρο.

Άρα λοιπόν, αναμένουμε θερμοκρασίες της τάξεως των 42-43°C από την ερχόμενη Πέμπτη 20/7 και στη συνέχεια και ειδικά από την ερχόμενη Παρασκευή 21/7» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Νέα θερμική εισβολή από την Πέμπτη

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας από την Πέμπτη, όποτε και θα ξεκινήσει το νέο κύμα καύσωνα, θα φθάσουν στα ηπειρωτικά τους 40 με 42 και κατά τόπους τους 43, στα νησιά του Ιονίου τους 39 με 41 και στα νησιά του Αιγαίου τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Στο μετεώγραμμα που ανήρτησε την Κυριακή το μεσημέρι ο Σάκης Αρναούτογλου, φαίνεται μέρα με τη μέρα η άνοδος της θερμοκρασίας.

Ο Σάκης Αρναούτογλου εξηγεί, ωστόσο, ότι «για να υπολογίσετε με αρκετή ακρίβεια τη θερμοκρασία στην περιοχή που σας ενδιαφέρει, διαβάστε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ την επεξήγηση στο μετεώγραμμα σας παρακαλώ γιατί όπως είναι φυσικό ανάλογα με την περιοχή, το υψόμετρο και την γειτνίαση στη θάλασσα οι θερμοκρασίες θα διαφέρουν!!»

Υψηλές θερμοκρασίες και τη νύχτα

Παρά την πτώση που έχει σημειώσει η θερμοκρασία από το Σάββατο και μετά, ιδιαίτερα θερμή ήταν η νύχτα της Κυριακής 16/07 προς Δευτέρα 17/07.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι μέχρι τις 06:00 τω πρωί, 61 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr είχαν καταγράψει θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 30 βαθμών Κελσίου.

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί όπου καταγράφηκαν οι  υψηλότερες θερμοκρασίες μέχρι τις 06:00 το πρωί.