Για ένα λαμπερό και νεανικό πρόσωπο, μια σταθερή ρουτίνα περιποίησης σε συνδυασμό με την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών από τη διατροφή μέχρι τον ύπνο μας αποτελούν απαραίτητα στοιχεία που θέλουν το χρόνο και τον… τρόπο τους.

Ως προς τα προϊόντα που μπορεί ήδη να έχετε στο μπάνιο σας, ένας γενικός κανόνας είναι: Εφαρμόζουμε πρώτα τα πιο «λεπτά», πιο υδαρή προϊόντα και μετά προχωράμε με τις πιο «βαριές» κρέμες.

Ας δούμε λοιπόν βήμα βήμα τι εφαρμόζουμε και πότε;

Διαβάστε επίσης: Δέρμα: Μπορεί το μαύρισμα να το βλάψει;

Η σειρά με την οποία πρέπει να εφαρμόζουμε τα προϊόντα περιποίησης προσώπου

Βήμα #1: Απολέπιση και καθαρισμός

Μία φορά την εβδομάδα, ξεκινήστε την πρωινή σας ρουτίνα περιποίησης με ένα scrub προσώπου για την αποβολή των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας, τα οποία δυσκολεύουν όλα τα ενεργά συστατικά που πρόκειται να εφαρμόσετε να διεισδύσουν στο δέρμα.

Προσοχή όμως: Επειδή η απολέπιση μπορεί να οδηγήσει σε ενόχληση και ερεθισμούς, φροντίστε να κάνετε πάντα μόνο απαλές κινήσεις στο πρόσωπό σας και να επιλέξετε τα κατάλληλα για την επιδερμίδα σας προϊόντα.

Για τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας καθαρίστε το πρόσωπό σας με ένα cleanser και νερό.

*Το βράδυ

  • Πρώτα αφαιρείτε πολύ καλά με ένα γαλάκτωμα το μακιγιάζ και τους ρύπους.
  • Μετά πλένεστε με cleanser (οι κινήσεις σας πρέπει να είναι απαλές και προς τα πάνω και έξω προκειμένου να πετύχετε βαθύτερο καθαρισμό).

Βήμα #2: Τόνερ

Ανάλογα με τα συστατικά που περιέχει το τόνερ, η τονωτική με άλλα λόγια λοσιόν, προσφέρει αφαίρεση των νεκρών κυττάρων, λάμψη, ενυδάτωση, αποκατάσταση του pH, αντιοξείδωση. Και βέβαια το βασικότερο είναι ότι απομακρύνει τυχόν υπολείμματα από τη διαδικασία του καθαρισμού, καθιστώντας πιο εύκολη την απορρόφηση των επόμενων συνθέσεων.

Το τόνερ εφαρμόζεται με δυο τρόπους:

  • Ρίχνουμε κάποιες σταγόνες σε λίγο βαμβάκι και το περνάμε στο πρόσωπο και το λαιμό. Αν παρατηρήσουμε ακαθαρσίες στον δίσκο, επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή με έναν καινούριο.
  • Ρίχνουμε λίγο τόνερ στις παλάμες μας και ταμπονάρουμε απαλά το πρόσωπο και τον λαιμό, μέχρι η σύνθεση να απορροφηθεί και να λειτουργήσει σε βάθος.

 

Βήμα #3: Κρέμα ματιών

Πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο προϊόν, οι ειδικοί συνιστούν να εφαρμόσετε πρώτα την κρέμα ματιών έτσι ώστε η εν λόγω περιοχή που είναι και η πιο ευαίσθητη να μην καλυφθεί με «σκληρά» οξέα ή άλλα συστατικά που δεν είναι κατάλληλα για εκεί.

Βήμα #4: Ορός προσώπου

Ανάλογα με τη σύνθεσή του, το serum μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε τύπο επιδερμίδας ενώ συνδυαστικά με την κατάλληλη κρέμα, βελτιώνει ορατά τη θαμπή ή γκρίζα χροιά, τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες, το ξεφλούδισμα, την ακμή, τις δυσχρωμίες.

Ένας ορός με ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, μπορεί να εφαρμοστεί το πρωί, για να προστατεύσει την επιδερμίδα από την επίδραση των ελεύθερων ριζών. Επίσης, μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε και το βράδυ για να επανορθώσει τις φθορές της μέρας, αρκεί να αποφύγετε τον συνδυασμό με άλλα δραστικά συστατικά όπως γλυκολικό οξύ και ρετινόλη.

*Εφαρμογή

  • Αφού τον απλώσετε σε καθαρό δέρμα, κάντε ταμποναριστές κινήσεις με τις παλάμες σας ώσπου να απορροφηθεί.
  • Mετά την εφαρµογή, περιμένετε λίγα λεπτά πριν εφαρμόσετε την ενυδατική ώστε τα συστατικά του να προλάβουν να δράσουν.

*Μην παραμελείτε λαιμό και ντεκολτέ.

Βήμα #5: Ενυδατική κρέμα

«Κλειδώστε» την ενυδάτωση της επιδερμίδας του προσώπου με την ενυδατική σας. Ουσιαστικά, οι ενυδατικές βοηθούν στην αποφυγή της απώλειας υγρασίας στα εξωτερικά στρώματα του δέρματος. Επίσης, μπορούν να ενισχύσουν τα φυσικά προστατευτικά έλαια και τους μηχανισμούς της επιδερμίδας, όπως τα ceramides.

Το βασικό κομμάτι στο κεφάλαιο «ενυδατική» δεν είναι αποκλειστικά το ποια θα επιλέξουμε, αλλά και η σωστή τεχνική μασάζ, η οποία θα βοηθήσει το προϊόν να απορροφηθεί και ταυτόχρονα θα εκτονώσει την ένταση στους σφιγμένους μυς του προσώπου και θα προλάβει τις ρυτίδες έκφρασης.

Προαιρετικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα face roller για μασάζ, το οποίο ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος. Αλλιώς, και η κλασική μέθοδος των χεριών είναι επαρκής.

Βήμα #6: Αντηλιακό

Το αντηλιακό πρέπει να ανήκει στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας και όχι μόνο το καλοκαίρι.

Ο δείκτης προστασίας και η μυρωδιά δεν πρέπει να είναι τα μοναδικά κριτήριά για να το επιλέξετε. Είναι σημαντικό να τσεκάρετε για ποιον τύπο επιδερμίδας είναι κατάλληλο ώστε να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει στην δική σας.

Εφαρμόστε δύο δάχτυλα στο πρόσωπο και το λαιμό σας και φροντίστε να:

  • Διαλέξετε αντηλιακό με ελάχιστο SPF 30.
  • Εφαρμόζετε εκ νέου μετά από ενενήντα λεπτά, αμέσως μετά το κολύμπι ή την εφίδρωση.
  • Εφαρμόζετε σε στεγνό δέρμα περίπου 15 λεπτά πριν βγείτε έξω.
  • Βάζετε αντηλιακό ακόμα κι αν παραμένετε σε εσωτερικούς χώρους γιατί οι ακτίνες UVA διαπερνούν τα παράθυρα.