Μπορεί να είναι χαλαρωτικό να ξαπλώνετε στον ήλιο όλη μέρα για να αποκτήσετε το τέλειο, καλοκαιρινό μαύρισμα. Γιατί, στο κάτω κάτω, πού είναι το κακό αν δεν καείτε, σωστά;

Κι όμως, το μαύρισμα είναι ένα επικίνδυνο «σπορ». Όταν το δέρμα σας σκουραίνει, σημαίνει ότι παράγει μια χρωστική ουσία, τη μελανίνη. Η μελανίνη υπάρχει ήδη στα μάτια, το δέρμα και τα μαλλιά σας με φυσικό τρόπο. Όσο πιο σκούρο δέρμα έχει ένας άνθρωπος τόσο περισσότερη μελανίνη έχει.

Διαβάστε επίσης: Διακοπές: Τι συμβαίνει στο σώμα όταν χαλαρώνουμε;

Αλλά όταν το δέρμα σας εκτίθεται στον ήλιο, παράγει επιπλέον μελανίνη, επειδή προσπαθεί να προστατευτεί από ηλιακές βλάβες. Αυτό σημαίνει ότι το σοκολατένιο χρώμα που κοπιάσατε τόσο για να αποκτήσετε αποτελεί ένδειξη δερματικής βλάβης, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Πόσο κακό κάνει το μαύρισμα στο δέρμα και την υγεία μας;

Αυτή η βλάβη προέρχεται από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Οι UV ακτίνες μπορούν να βλάψουν το DNA στα κύτταρα του δέρματος, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος και σημάδια ή κυλίδες.

Παράλληλα, μπορούν να επιταχύνουν τη γήρανση της επιδερμίδας μέσω της απώλειας ελαστίνης και κολλαγόνου. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι αν έχετε εξαρχής σκούρο δέρμα είστε ασφαλής από τον ήλιο. Ναι, το πιο σκούρο δέρμα μπορεί να είναι πιο ανθεκτικό από το ανοιχτόχρωμο. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτρέπει την ηλιακή βλάβη.

Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία αυξάνει τον κίνδυνο, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός σας, επισημαίνει το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Για να βάλουμε τα πράγματα σε αριθμούς, η έξτρα μελανίνη στο μαυρισμένο δέρμα παρέχει μαξ SPF 2 έως 4. Πολύ κάτω από τον ελάχιστο συνιστώμενο SPF 15.

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε το δέρμα σας από τις βλάβες του ήλιου (και ναι, αυτό περιλαμβάνει και το μαύρισμα) είναι να αποφεύγετε τις ακτίνες του ήλιου όταν είναι πιο ισχυρές μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ.. 

Εάν βρίσκεστε έξω κατά τις ώρες αυτές, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15 ή υψηλότερο και να φοράτε προστατευτικά ρούχα, καπέλα και γυαλιά ηλίου. Όποτε είναι δυνατόν αναζητήστε σκιά.